De leukste paardenboeken voor kinderen

Kinderliefde voor paarden is immens groot. Zeker de laatste jaren is paardrijden populair. Misschien iets meer onder meisjes dan onder jongens maar desalniettemin geliefd. Hoe komt dat eigenlijk? Waarom zijn paarden en pony’s zo ontzettend leuk? Ze zijn onbevooroordeeld zolang je jezelf bent. Ze hebben geen verwachtingen en zijn van nature niet agressief. Wel zijn deze edele dieren gevoelig voor non-verbale signalen waardoor ze je onderliggende gedachten en gevoelens gemakkelijk oppikken. Een paard is steengoed is troosten, juist doordat hij kan aanvoelen als een kind niet lekker in zijn vel zit bijvoorbeeld. Ook hebben zij dankzij hun prachtige eigenschappen als het ware een therapeutische effect op kinderen. Dat steeds meer mensen dit weten en ervaren, uit zich in een groeiend aantal aanbieders van paardrijdlessen, verkochte paardenproducten en uitgegeven boeken. Wij hebben de leukste paardenboeken voor kinderen op een rij gezet zodat jij de pareltjes niet mist.

Lees ook

Alles over AVI-lezen

Zomerlezen: 10 tips om lezen in de vakantie te stimuleren

De leukste kinderboeken over de Ruimte, sterren en planeten

Informatieve kinderboeken over paarden

Ook paardenboeken zijn er in verschillende genres voor verschillende leeftijden. In dit rijtje staan boeken die het kind wat leren over zijn of haar favoriete dier oftewel educatieve paardenboeken.

Alles over paarden, een onmisbaar handboek voor elke paardenfan

Auteur: Karolin Leszinski

Vertaald uit Duits door Sietske Boonstra

Illustratie: Thea Ross

Uitgever: Kluitman

Adviesleeftijd: 8+

Een groot hardcover boek met 128 pagina’s informatie, feiten en leuke weetjes over paarden en pony’s. Van basis informatie voor kinderen die net beginnen tot meer ervaren liefhebbers die meer weer leren. Over de lichaamsdelen, voeding en verzorging van het paard. Over de non-verbale paardentaal waarmee de dieren communiceren. De verschillende rassen, paardenberoepen, tips bij paardrijlessen en sporten met paarden. Geschreven in voor kinderen leesbare taal ondersteund door prachtige tekeningen. Een pareltje dat in de boekenkast van een echte fan hoort. Ook een fantastisch informatiemiddel bij een spreekbeurt bijvoorbeeld.

Paardenpraat

Auteur: Britt Dekker & Esra de Ruiter

Illustratie: Geen

Uitgever: Karakters Uitgever BV

Adviesleeftijd: 10+

Britt Dekker is onder andere een televisie persoonlijkheid maar ook een grote paardenliefhebber. Sinds een aantal jaar heeft zij een YouTube kanaal waarin paarden centraal staan, PaardenpraatTV. Paardenpraat boeken zijn een leuke aanvulling hierop. Je leert onder andere zelf cup cakes maken voor je paard of pony, maar ook de basis informatie. Denk hierbij aan gezondheid en ziekte, de juiste houding tijdens rijles, dressuur rijden, de nodige uitrusting en goed omgaan met je favoriete viervoeter. Naast de educatieve kinderboeken zijn er ook leesboeken en een Paardenpraat vakantieboek uitgebracht. De complete lijst vind je hier.

De leukste leesboeken over paarden

Meestal wordt er een paardenboekenreeks uitgebracht bestaand uit meerdere boeken die bij elkaar horen. Dit zijn de meest indrukwekkende series.

Manon op de manege

Auteur: Nico de Braeckeleer

Illustratie: Frieda van Raevels

Uitgever: Baeckens

Adviesleeftijd: 8+

Manon op de Manege is een jeugdboekenreeks bestaand uit 6 boeken die los van elkaar te lezen zijn. Het gaat over het meisje Manon dat op paardrijles zit bij de manege La Amazona. Daar ontdekt ze dat zij bijzonder goed kan communiceren met paarden en pony’s. In het boek staat telkens een avontuurlijk verhaal. De begrijpelijke en leuk geschreven teksten worden ondersteund door de prachtige illustraties die je in eerste instantie uitnodigen het boek te lezen. De kleurrijke plaatjes zie je ook in het boek wat jonge lezers net wat meer motiveert te blijven lezen door ze geboeid te houden. Een ontzettend leuke reeks, vooral voor paardenmeisjes. Een compleet overzicht van alle boeken vind je hier.

 

Manege de Zonnehoeve

Auteur: Gertrud Jetten

Illustratie: Ina Hallemans

Uitgever: Kluitman

Adviesleeftijd: 7+

Ook in de Manege de Zonnehoeve boeken van Gertrud Jetten staan paarden en pony’s centraal. Dit is misschien wel de meest populaire reeks onder kinderen die graag over dit onderwerp lezen. In elk boek staat een andere paard centraal, maar komen ook andere personages in voor. De serie moet dus echt in de juiste volgorde worden gelezen wil je niets missen. Een nadeel? Misschien. Of juist een motivatie factor waardoor kinderen blijven lezen. Manege de Zonnehoeve is een pareltje waar Gertrud Jetten nog niet klaar mee is. Ee compleet overzicht van alle 16 boeken vind je hier.

Evi

Auteur: Nicole Christiaanse

Illustratie: Melanie Broekhoven

Uitgever: Kluitman

Adviesleeftijd: 8+

Inmiddels zijn er 3 boeken uit van de Evi- boekenserie dat draait om paarden en pony’s. In het eerste deel is Evi een meisje dat met de komst van haar nieuwe buren ontdekt dat zij met haar favoriete dieren kan praten. Ze lijken haar echt te verstaan. Wanneer haar buurvrouw te druk is met andere zaken om de signalen op te pikken, probeert Evi het paard te helpen. In het tweede deel is Evi wederom een paard aan het helpen dat verkeerd begrepen wordt door zijn baasje. In het derde deel maakt Evi kennis met een nieuwe pony dat volgens haar ruiter te langzaam is. Of Evi hen kan helpen?

Droompaarden

Auteur: Gertrud Jetten

Illustratie: Ina Hallemans

Uitgever: Kluitman

Adviesleeftijd: 8+

Het magische duo slaat weer toe. Wederom een mooie boekenserie van Gertrud Jetten en Ina Hallemans. Dit keer gaat het over de avonturen van Emma. Zij is dol op paarden en alles wat ermee te maken heeft. Hierdoor heeft ze een hobby ontwikkeld, namelijk sparen van beeldjes van paarden. Maar als ze ernaar kijkt wordt ze op de magische wijzen in de wereld van dat paard gezogen waar ze op missie wordt gestuurd. Inmiddels zijn er al 10 boeken uit van deze serie. Een compleet overzicht vind je hier.

Gouden paarden

Auteur: Christine Linneweever

Illustratie: Geen

Uitgever: Kluitman

Adviesleeftijd: 9+

Het bijzondere van de Gouden paarden reeks is dat verhalen worden verteld vanuit het paard zelf. Iedere keer vertelt een andere paard over zijn weg naar zijn liefste baasje. Een kinderboek vanuit een hele andere oogpunt zonder illustraties is een gewaagde poging van Kluitman dat ondertussen heel goed weet wat voor paardenboeken onder kinderen scoren. Feit dat er in september 2021 het 14e boek uitkomt zegt waarschijnlijk voldoende. Een compleet overzicht van alle boeken vind je hier.

Star Stable – Soul Riders

Auteur: Helena Dahlgren

Vertaald en bewerkt door Gertrud Jetten

Illustratie: Onbekend

Uitgever: Kluitman

Adviesleeftijd: 10+

Geen typisch paardenboek dat om paarden draait. In deze spannende boeken serie volgen we per boek een Soul Rider. In de vier uitgebrachte boeken gaat het om een online paardengame, Lisa, Linda, Anne en Alex, donkere krachten en hun fantasierijke belevenissen op het eiland. Een tikkeltje sprookjesachtig met een druppel spanning gemengd met liefde voor paarden. Een overzicht van alle boeken vind je hier.

 

Paardengek doe- en invulboeken voor meisjes en jongens

Naast geweldige educatieve paardenboeken en toffe leesboeken waar je als paardenfan moeiteloos leeskilometers mee maakt hebben we natuurlijk leuke tijdschriften, doe- en vakantieboeken waar paarden en pony’s in centraal staan zoals een dagboek en vriendenbroek. Dit zijn de leukste boekentips.

Stip

Auteur: Sam Verhoeven

Illustratie: Nick Driessen

Uitgever: Witte Leeuw

Adviesleeftijd: 5+

De ondeugende shetlandpony Stip is ken je misschien van de Fien en Teun boeken en bioscoopfilm. Hij is wit met stippen, steengoed in ontsnappen en dol op door modder rollen. De pony die je in levende lijf kunt zien en knuffelen bij Avonturenboerderij Molenwaard heeft nu een eigen boekenlijn bestaand uit een leesboek, vriendenboek en handboek. Het (voor)leesboek Stip – Pony op avontuur is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Stip – Ponyhandboek is een educatief kinderboek voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Hierin leren kinderen hoe ze zijn manen en staart kunnen invlechten, een echte paardentaart zelf kunnen bakken en wat voor spelletjes ze met de pony kunnen spelen. Het vriendenboek van Stip een vrolijke invulboek voor kleine paardenliefhebbers waar ook hun vriendjes en vriendinnetjes in kunnen schrijven die een ander lievelingsdier hebben. Hoofdrolspeler uit het leesboek, Emma heeft alvast de vragen ingevuld. Ook het vriendenboekje is in principe geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

Penny – paardenstrip en tijdschrift

Penny is waarschijnlijk de bekendste paardenstrip en tijdschrift voor kinderen en bestaat al zeker 15 jaar. Het wordt gemaakt voor gezellige meiden tussen 7 en 12 jaar die ook paardengek zijn en hun vrije tijd het liefst vullen met paardrijden, verzorgen en knuffelen van een paard, alles leren over haar verreweg lievelingsdier en dromen over een eigen pony. Je kunt via de eigen website een abonnement afsluiten op dit tijdschrift of af en toe een vakantieboek aanschaffen.

Een paardendagboek

Een 80 pagina’s tellend hardcover met paarden als thema biedt genoeg ruimte je hart te luchten, je geheimen in op te schrijven en je avonturen vast te leggen zoals hoe je eerste rijles ging met leuke selfies van jou met je favoriete paard of pony. Of een geheime dagboek met 128 pagina’s waarop je de woorden uit je pen kunt laten vloeien.

Mijn lievelingsboek over paarden

Een 96 pagina tellend boek vol leuke paardenverhalen, leuke weetjes, creatieve knutseltips en testjes zoals wat voor een ruiter ben jij of wat voor een type paard past bij jou?

De leukste kinderboeken over paarden en paardenboeken voor kinderen mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie