Pasen knutselen met kinderen

Het is weer bijna Pasen. En hoe leuk is het om kinderen op een creatieve manier te betrekken bij bijvoorbeeld de aankleding. Van simpele maar super schattige paaskaarten met de voetafdruk van de baby en een geschilderd kuiken van de peuter tot paasei met gekleurde macaroni knutselen met de kleuter of een paasmandje DIY met ijsstokjes met de oudere kinderen. Ik verzamelde de allerleukste paasknutsels voor je.

Lees ook

120x Dieren knutselen met kinderen

De Hazenschool | De bewakers van het gouden ei

Pieter Konijn de film

Knutselen met kinderen | String art kunst

Pasen knutselen met kinderen

De gelovigen onder ons vieren met Pasen dat Jezus 3 dagen nadat hij werd gekruisigd is opgestaan uit de dood. Deze feestdag valt ieder jaar op een andere datum maar wordt altijd op zondag en maandag gevierd. De kinderen maken in deze periode de leukste knutsels in de paaskleuren groen, geel en wit. Lekker kliederen, knutselen en spelend leren. Kun je wel wat knutseltips en inspiratie, ingedeeld op leeftijdfase, rondom thema Pasen gebruiken, dan ben je hier op de juiste plek.

Pasen knutselen met een baby

Lang leven vingerverf en kosteloos materiaal. Als het om baby’s gaat moet je natuurlijk meer voorbereidend werk verrichten dan bij de oudere kinderen. Maar ook baby’s kunnen prima knutselen. Lekker laten kliederen vinden ze heerlijk. Daarnaast is het heel goed voor hun sensomotorische ontwikkeling. Wil je dat om een of andere reden een keer niet, dan kun je ervoor kiezen om verf in een afgesloten ziplock zakje te doen en dan vastplakken aan tafel zodat het niet kan lekken. Eenmaal klaar haal je het knutselwerkje eruit en is je kleine schoon gebleven. Ideaal! Natuurlijk kun je ook voor de middenweg kiezen en een vinger, hand- of voetafdruk maken met verf om vervolgens zelf de rest af te maken.

Een baby is vooral bezig met de wereld ontdekken door middel van voelen en proeven. Mond, handen en voeten dus. Betrek ze erbij door bijvoorbeeld activiteiten hierop aan te passen. Hieronder vind je aantal toffe Paasideeën voor de allerkleinste handjes.

Het idee van een ‘voetprint bunny’ kun je uiteraard ook gebruiken om bijvoorbeeld een kuiken van een handafdruk te maken of voetafdruk om niet de achterkant maar de voorkant van de paashaas te maken.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Pasen knutselen baby
Creatief voor Pasen met baby
Baby DIY Pasen
Wortel Pasen voetafdruk baby

Pasen knutselen met een dreumes of peuter

In principe is de fase van alles in de mond stoppen voorbij en zijn kinderen meer aan het ontdekken door middel van spelen. Over het algemeen zijn dreumesen en peuters nog niet zo heel ver op motorisch vlak, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Knutselen en creatief zijn is heel goed voor de ontwikkeling van het kind. Het gaat immers niet om het resultaat maar om het proces. Jonge kinderen geven daar gelukkig ook niet om. Ze genieten volop van bezig zijn en ontdekken maar eenmaal klaar is het ook gewoon klaar. Volg ze vooral hierin en laat ze vrij om op hun manier creatief te zijn. Gebruik verschillende materialen zoals vorken, kurk en crêpepapier. Blader door de Lidl folder en ren naar de winkel voor de knutselspullen. Laat ze scheuren, kleuren en stempelen of plakken. Daar leren ze het allermeest van. Hieronder een aantal super leuke knutseltips, voorbeelden en activiteiten voor Pasen met een dreumes en peuter.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Pasen kuiken knutselen met verf en vork
Dreumes knutselen kuiken voor Pasen
Paasei dreumes of peuter schuren of knippen papier knutselen

Pasen knutselen met kleuters

Kleuters zijn over het algemeen nog lekker speels maar wel bewuster met creativiteit bezig zijn. De vrijheid iets eigen te creëren met de juiste instructie is ontzettend leerzaam voor de kinderen. Ze hebben vaak wel een richting, een duwtje in de rug nodig maar kunnen magische dingen bedenken en maken. Gun ze die ruimte waarin ze hun eigen fantasie en ideeën op je loslaten. Bied de juiste middelen aan zoals knutselen met verschillende materialen en technieken. Ook hier met de focus op proces in plaats van het eindresultaat. Hieronder een aantal voorbeelden en ideeën.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Kleuters knutselen paasei met pasta
Kleuters knutselen paasei van zoutdeeg
Kleuters knutselen paasei met verf en wc rol kunst
Kleuters knutselen kuikentje voor Pasen
Paashaas DIY van houten lepel
Stenen schilderen paasknutsel

Pasen knutselen met middenbouw kinderen 

De kinderen vanaf groep 3 zijn geen amateurs op het gebied van knutselen. Ze hebben al jarenlang ervaring met creatieve uitspattingen. Hoe leuk is het dan om ze nieuwe uitdagingen aan te bieden. Maskers van papier, knutselen met wol, ijsstokjes en papier-maché. Door gebruik van verschillende materialen en technieken leren ook middenbouw kinderen een heleboel. Minder begeleiding en nieuwe uitdagingen voor zowel de volwassene als het kind. Zo blijft knutselen voor Pasen ook voor oudere kinderen leuk. Hieronder een aantal fantastische ideeën en voorbeelden.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Paasei knutselen van zout
Middenbouw knutselen Pasen

Paasmandje knutselen Pasen

Pasen knutselen met bovenbouw kinderen 

Hoe ouder de kinderen des te beter ontwikkelde motoriek, maar ook de fantasie. Hoe leuk is het om deze kinderen uit te dagen tot het maken van een creatieve knutsel voor Pasen. Een waar ze zelf ook plezier aan beleven en hun creativiteit in kwijt kunnen. Hieronder een aantal gave voorbeelden voor bovenbouw.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Paaskrans knutselen van papier

paasmand weven

Pasen knutselen met tieners

Waarschijnlijk de leukste en lastigste knutselaars, de tieners. Deze geweldige DIY vallen op, dagen uit en zijn echt heel erg leuk om te maken. Super leuk voor tieners maar ook voor volwassenen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Paaseieren verven voor oudere kinderen en tieners
Pasen paashaas van sok knutselen
Paaskrans DIY

De leukste Paasknutsel ideeën voor jongens en meisjes

In dit artikel heb ik een aantal bijzonder leuke knutselideeën voor Pasen bij elkaar verzameld. Van Paaseieren schilderen en versieren met jongeren tot Paaskransen maken met schoolkinderen. Van Paasmandjes knutselen met schoolkinderen tot Paaskaarten maken met jonge kinderen. Op mijn Pinterestbord vind je nog honderden andere Knutsel ideeën voor Pasen verzameld voor meer inspiratie maar ook stappenplan voor alle hierboven getoonde voorbeelden. Denk aan tips en voorbeelden van Paasmaskers en kalligrafie tot vlechten en kleurplaten.

Veel knutselplezier!

Paasmand knutselen en eieren verven voor Pasen

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

4 gedachten over “Pasen knutselen met kinderen”

Plaats een reactie