Knutseltip: Peperkoek met een open eind

De kinderen vonden het super leuk de peperkoek helemaal zelf te mogen versieren zoals zij dat willen. Niets voorgekauwd. Creatieve vrijheid. Daarnaast zijn de kinderen weer fijn bezig om hun fijne motoriek verder te ontwikkelen. Wordt het een jongen of een meisje?

Wat heb je nodig?

Om te beginnen, lijm. Zorg ervoor dat je genoeg lijm hebt. Laten we eerlijk zijn, sommige kinderen vinden lijmen zo ontzettend leuk dat ze dat alleen al als een activiteit zien waar ze naar uitkijken.

Daarnaast heb je, voorbereidend, het volgende nodig:

* genoeg papier of karton (bruin, wit, groen)
* een tekening / sjabloon van de peperkoekman
* een potlood of stift om de vorm te kunnen tekenen
* een schaar
* bakjes om alle materialen in te doen

Voor de kinderen heb je allerlei materialen nodig waarmee ze de peperkoeken kunnen versieren. Denk hierbij aan stickers, knoopjes, pom poms, gekleurd papier, diamant steentjes en wol.

Stappenplan

Afhankelijk van de leeftijd waar je mee gaat knutselen, moet je een en ander voorbereiden. Teken de peperkoekman en knip of snij het uit.
Afhankelijk van je voorraad zou je voor papier of karton kunnen gaan. Zorg ervoor dat je een paar maakt.
Je geeft de kinderen verschillende materialen om de peperkoek ermee te versieren. Ik had bakjes met de wiebelogen op tafel, steentjes, knoopjes, wol, stukjes gekleurd papier, Crêpepapier en lijm.
Ik hou van dit soort activiteiten. Ik had geen voorbeeld gemaakt omdat ik de kinderen de vrijheid gunde de peperkoeken geheel naar eigen wens te versieren. Met dit soort knutsels, ben ik daadwerlijk aan het begeleiden. En de resultaten? Indrukwekkend leuk!
Tip: Zorg ervoor dat je genoeg peperkoek exemplaren hebt, want de kinderen zullen om meer vragen. Gegarandeerd!

De kinderen waren ontzettend enthousiast en bleven om meer pepermannen vragen. Zelfs de volgende dag bleven ze erom vragen. Het is een korte activiteit die elke keer weer anders uitziet. Super leuk! Hier een aantal gemaakt door een bijna 3-jarige dame en door een bijna 2-jarige dame.

Variatie

Wat je met een peperkoek kan, zou je ook met een kerstboom, sneeuwpop of kerstman kunnen doen? Of misschien een kerst ornament.

Knutsel jij wel eens met de kinderen iets met een zogenaamde open eind? Ga jij het maken met de kinderen?

Sandra

Deze ambitieuze duizendpoot is de oprichtster van MamaPlaneet, getrouwd en mama van 2 prinsesjes. Na jarenlang met kinderen te hebben gewerkt, heeft ze in de opvoeding haar grootste passie gevonden. Verder heeft ze de meest uiteenlopende liefdes voor onder andere spelend leren, reizen, besparen, lekker eten en schrijven.
Sandra

1 gedachte over “Knutseltip: Peperkoek met een open eind”

Plaats een reactie