Een perfect ingedeelde badkamer tips

Het maximale uit je badkamer halen gaat natuurlijk verder dan wegdromen bij Pinterest- en Instagram plaatjes van inloopdouches met glazen douchewand of een luxe vrijstaand bad. Het is de meest efficiënte badkamerindeling van de beschikbare ruimte die vooral een praktische rol vervult. Een flinke uitdaging maar de slimme indeling brengt het geheel in evenwicht en zorgt ervoor dat deze ook qua stijl aansluit bij de persoonlijke wensen. En daar komen onze tips heel goed van pas.

Bepaal de stijl

Heb je een extreem kleine badkamer tot je beschikking of juist een grote badkamer, vierkante, smalle badkamer of een met een schuine dak? Er is overal een oplossing voor. Een slimme badkamer indeling biedt voldoende bewegingsruimte en misschien zelfs extra opbergruimte. Vooraf de interieurstijl bepalen speelt hierbij een belangrijke rol. De gekozen kleuren, wel of geen glazen douchedeur, grootte spiegelkast, plek van sanitair en formaat tegels. Allemaal hebben ze een invloed op de uitstraling van de badkamer. Ook bij het inrichten van een bestaande ruimte spelen deze zaken een taak. Wat voor een badkamerkast zet je neer en wat voor combinaties maak je als het gaat om aankleding. Maak daarom altijd van tevoren een zo realistisch mogelijke moodboard, neem testers mee naar huis en bedenk wat je van de ruimte verwacht, hoe je het wilt gebruiken en wat je belangrijk vindt.

Kleine badkamer indelen

Meestal is een badkamer geen overdreven grote ruimte. Je keuzes maken, hoe groot of klein deze ook is, het verschil. Wil je het ruimtelijker laten lijken? Dan kies je voor neutrale en lichte kleuren als wit, beige, grijs en taupe. Ga voor rust door voor 1 basiskleur te kiezen en combineer het met 1 of 2 andere tinten uit dezelfde kleurengroep. Dat doe je met tegels en muren, indien mogelijk, maar ook met de meubels en accessoires. Kies bijvoorbeeld voor een T-opstelling, zodat je de belangrijkste onderdelen op de beste manier kwijt kan. Denk hierbij aan het toilet, wastafel en douche. Wil je ondanks gebrek aan ruimte ook genieten van een badkuip? Misschien is een douchebad een optie. Ga je toch voor een inloopdouche? Helder glas is transparant wat betekent dat het de badkamer niet in kleine stukken verdeelt. Mocht het kunnen, kies dan voor een compleet van glas gemaakte douchecabine. Het doorbreekt de ruimte niet. Mede doordat het glas licht doorlaat oogt de ruimte groter en moderner. Een opgeruimde en slimme badkamer oogt groter en mooier. Ga daarom creatief om met de ruimte die je hebt om opbergruimte te creëren. Kies voor dichte multifunctionele meubels en ruimtebesparende oplossingen. Van spiegelkasten met lamp ophangen en smalle hoge kast op pootjes tot een plank in de anders verloren hoek. Heb je zo weinig ruimte om mee te werken, ga de hoogte in. Kleed de kamer zoveel mogelijk minimalistisch in.

Grote badkamer inrichten

Meer vierkante meter indelen maakt de uitdaging niet zozeer groter, maar wel anders. Het biedt wel meer mogelijkheden om er een sfeervolle ruimte van te maken waar je optimaal kunt genieten. Hoewel het ook hierbij belangrijk is om voor een kleurenpalet te kiezen is alles in 1 kleur niet de meest aantrekkelijke optie, omdat je geen diepte creëert. Het oogt dan al gauw leeg. Aan de andere kant kunnen donkere kleuren heel trendy zijn en warmte toevoegen. Het lege ruimte probleem los je vrij eenvoudig op door bijvoorbeeld een whirlpool neer te zetten of een vrijstaand rond bad. Maar denk ook aan stijlvolle grote spiegels, grote muurdecoratie en badkamermatten. Mooie grote planten geven de badkamer ook veel sfeer en meer body.

Smalle badkamer tips

In geval van een smalle badkamer kan het verstandig zijn de glazen wand douche tegen de kortste muur te plaatsen omdat je op deze manier de ruimte het best benut. Werk voor de rest in de breedte en laat de lange wanden zo leeg mogelijk. Verder kun je ook in dit geval de bovenstaande tips gebruiken om een perfect ingedeelde badkamer te creëren. Richtlijnen zijn op zich simpel: Wil je de kamer ruimtelijker groter laten lijken dan kies je voor grote tegels, lichte kleuren, spiegels, sfeervolle verlichten, open ruimte en houd je de boel rustig door dichte opbergkasten bijvoorbeeld. Scandinavisch minimalistische interieur zijn een uitstekend voorbeeld van een stijlvolle kleine badkamer. In geval van een grote ruimte dat vooral stijlvol en warm ingedeeld dient te worden kies je voor grote accessoires, vrijstaande meubels en wees niet bang om voor een opvallende kleur of print in dezelfde stijl te kiezen.

Schuine wand badkamer

Met een schuine dak badkamer loop je weer tegen andere problemen aan. Het is toch weer een verloren ruimte die je goed kunt gebruiken. Met een creatieve kijk op zaken hoeft dit niet voor vervelende situaties te zorgen. Zo kun je hier een schuifdeur zetten en er opbergruimte van maken. Op de planken kun je dan de verzorgingsproducten als shampoo, douchegel en schone handdoeken kwijt. Hoeveel lichtinval is er? Hoe laag is de schuine muur? Lukt het om een ligbad te plaatsen zonder je hoofd te stoten bij het in- en uitstappen? Wellicht is een hoekbad onder het schuine dak een betere optie? Afhankelijk van de helling is dit misschien de ideale plek voor het toilet? Om de ruimte verder aan te kleden en slim in te delen kun je de bovenstaande tips gebruiken.

[easy_panorama id=”24383″]
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie