5 tips voor de perfecte schoolfoto

Over een paar weken is het hier zover. De schoolfotograaf komt op de basisschool waar mijn kleuter zit. Spannend! Schoolfoto’s zijn voor het leven. Niet iets waar je je zenuwachtige kind mee lastig wilt vallen overigens. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind de perfecte schoolfoto krijgt? Je bent er als ouder immers niet bij. Toch kun je hier een grote invloed op uitoefenen.

Lees ook

Basisschool kiezen voor je kind: Waar moet je op letten?

Zakgeld en kleedgeld handboek voor ouders

Creatief met de woonkamermuur

Geef dit jaar een origineel cadeau met een persoonlijke touch

Een goede voorbereiding is het halve werk

Mocht je een kind thuis hebben dat zich snel thuis voelt en moeiteloos contact legt, dan heb je weinig te vrezen. Een verlegen kind dat eerst de kat uit de boom kijkt kan wel wat voorbereiding gebruiken. Je zou een week van te voren eens wat over de gebeurtenis kunnen vertellen. Over de meneer of mevrouw die de foto’s komt maken, over de achtergrond en de grote lampen, maar ook over wat van het kind zelf verwacht wordt. Hoe luchtiger jij erover bent, des te minder druk je op je kind legt. Een kind voelt haar ouders meestal haarfijn aan. Hou hier rekening mee. Dit gesprek hou je vervolgens in een verkorte versie dagelijks, om het kind beter voor te bereiden op wat er komen gaat.

Oefening baart kunst

Je kind is waarschijnlijk wel gewend dat je veel foto’s van hem of haar maakt. Probeert eens de schoolfotograaf te spelen. Zo maak je het voor het kind nog concreter klaar voor de grote dag. Hoe beter zij weet wat zij kan verwachten, des te meer op haar gemak ze zal zijn. Oefen dus thuis. De houding, de lach.

Outfit

Belangrijk is dat je kleine zich op haar gemak voelt in haar kleding. Heb je een kind dat nooit een jurkje draagt? Dag van de schoolfoto is niet het meest geschikte moment om die dan aan te trekken. Het is belangrijk dat je kind zichzelf kan zijn in haar kleding. Niet alleen op zo een dag, maar altijd. Lekker felle kleuren doen het altijd wel goed op de foto. Zorg ervoor dat de halslijn redelijk open oogt. Een sjaaltje kan prima, maar wellicht maak je het voor je kind lastiger de juiste houding aan te nemen. Hou het simpel. Strepen doen het op het beeld vaak goed. Mijd drukke printjes en dergelijke. Nog een reden waarom je zou moeten oefenen. Zo kun je beter zien wat je kind goed kan hebben en wat toch niet zo mooi staat op een kiekje zo belangrijk als deze.

Mag de broer of zus ook op de foto? Het is aan te raden outfits op elkaar af te stemmen.

Als je haar maar goed zit

Houd er rekening mee dat het kind vrij kan spelen en bewegen maar ook een picture perfect kapsel heeft. Sjaaltje, vlechtjes, bloemetje of los. Het kan allemaal. Afhankelijk van het haar van je kroost, kun je een anti pluis serum of clipjes gebruiken.

10-uurtje

Meestal worden de kiekjes in de ochtend geschoten. Hopelijk heb je daar normaal gesproken minder moeite mee, maar geef je kind deze ene keer eten mee waar ze niet makkelijk mee kan knoeien. Sla vandaag dat broodje jam en sappige peer over. Maak het haar niet al te makkelijk vies te worden voordat de schoolfoto’s worden geschoten.

Wanneer komt de schoolfotograaf bij jouw kind op school? Heb jij nog waardevolle tips ter aanvulling voor de perfecte schoolfoto

schoolfotograaf maakt de perfecte schoolfoto kind MamaPlaneet.nl

 

Redactie

2 gedachten over “5 tips voor de perfecte schoolfoto”

Plaats een reactie