Ergens tussen Doutzen Kroes die vlak na de bevalling met haar strakke buik pronkt, de Kardashians die met hun brede heupen, volle billen en borsten de wereld veroveren en Jennifer Lopez die maar niet ouder lijkt te worden is het schoonheidsideaal veranderd. Want laten we eerlijk zijn, de meeste vrouwen komen niet ongeschonden door de zwangerschap, bevalling en borstvoeding heen. Het feit dat je lijf is veranderd is iets wat de meeste moeders wel kunnen accepteren. Tot op zekere hoogte dan. Er zijn ook duizenden moeders die hier zo onzeker door worden dat het hen belemmert in het dagelijkse leven. Terwijl een deel voor body positivity pleit, kiest de rest steeds vaker voor plastische chirurgie. Want wist je dat een derde van alle moeders wel een cosmetische ingreep overweegt? Bij 90% van deze vrouwen gaat het om een borstvergroting. Moeten we plastische chirurgie normaliseren en dit bespreekbaar maken? Ja, laten we dat eens doen.
Het schoonheidsideaal
Hoe zeker je ook in je schoenen staat, je weet niet hoe je moederlijf eruit zal zien na al het zware werk dat het doet. Zeker in combinatie met ouder worden en alle petten die je jarenlang draagt. Een baby (of meer) in je buik laten groeien is buitengewoon bijzonder. Net als een bevalling en borstvoeding geven. Omdat miljoenen vrouwen het dagelijks doen is het ‘normaal’ geworden. Maar dit intensieve proces is ontzettend belastend voor je lichaam en geest. Praten we hier wel genoeg over? Of leven we in een wereld waarin we onze onzekerheden of moeten verbloemen of aanpakken? Juist door er niet over te praten voeden we de onzekerheid en het schoonheidsideaal waar we allemaal op een bepaalde manier door worden beïnvloed. Jij en ik, de tienerdochter van je broer, je partner, je peuter, je baas. De wens voor een borstvergroting, buikwandcorrectie of schaamlipcorrectie zijn niet altijd gemaakt uit ijdelheid en zijn absoluut niet altijd een luxe probleem.
Moederlijf schaamte een luxe probleem?
De flubberbuik wordt maar niet strakker en de borsten zijn slapper geworden. Sporten en lijnen lijkt niets of nauwelijks te helpen. Jezelf in de spiegel bekijken voelt meer als een straf. Het maakt je ongelukkig. Dit heeft niet alleen het effect op je zelfbeeld, maar ook op je relatie en moederschap. Een dagje sauna met een vriendin voelt als beangstigend, een dagje strand sla je liever over en vrijen probeer je te mijden. Je ervaart pijn en ongemak bij sporten, fietsen, vrijen en dragen van strakke kleding. Miljoenen vrouwen kampen ermee. Je wilt graag een ‘normaal’ lichaam en denkt na over een subtiele ingreep maar durft de wens niet uit te spreken?
Het probleem lost zichzelf helaas niet op door het te negeren. Verdiep je in de mogelijkheden en maak een weloverwogen keus waar je 100% achter staat. Het vertekende beeld dat de wereld heeft gecreëerd over hoe een vrouw er hoort uit te zien en plastische chirurgie moet veranderen. Plastische chirurgie is niet altijd een luxe probleem en hierover praten mag geen taboe zijn. Iedere vrouw heeft onzekerheden, maar wanneer jouw negatieve zelfbeeld buitengewone proporties aanneemt is het tijd om er wat aan te doen. En soms is een cosmetische ingreep de enige of de beste optie.
Lees ook
Body positivity | Over het moederlijf en de voorbeeldfunctie als moeder
Goed om te weten
♦ De kosten zijn in principe voor je eigen rekening. Afhankelijk van wat er gedaan moet worden kunnen de kosten tussen de €1000 tot €10.000 zijn. Bij lichamelijke klachten kunnen de kosten worden vergoed door de zorgverzekering.
♦ Laat je goed informeren over de kosten, eventuele vergoedingen, verdoving, herstelproces en littekens.
♦ Kies voor een plastische chirurg met veel ervaring en wacht minstens 6 maanden na stoppen met borstvoeding voor de ingreep.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024
2 gedachten over “Plastische chirurgie onder moeders niet altijd een luxe probleem”