‘R’ is in de maand | 14 tips tegen griep en verkoudheid

Het is herfst. Het weer is zoals gewoonlijk onvoorspelbaar. De ‘r’ in de maand staat vaak ook voor griep en verkoudheid. Kortom griepseizoen is een feit. En omdat we allemaal weten hoe vervelend het is als jezelf of je kind ziek is, deel ik een paar huis, tuin- en keukentips hoe je zo snel mogelijk weer beter wordt.

Neem voldoende rust

Het klinkt zo vanzelfsprekend en dat is het ook. Hoewel het gewone leven gewoon doorgaat, is het belangrijk zo veel mogelijk rust te pakken waar het kan. Wanneer jij voldoende slaapt en regelmatig rust neemt is je immuunsysteem ook sterker, waardoor je virussen beter kan weren.

Drink voldoende

Een onderdeel van een gezonde leefstijl is voldoende drinken. Het kan niet voorkomen dat je nooit ziek wordt, maar je kunt het wel uitstellen en mijden.Ons lichaam bestaat voor 60% uit vocht. Dagelijks hebben wij 2.5 liter vocht nodig. Onder de normale omstandigheden halen we ongeveer 1 liter uit voeding. Waarom is voldoende drinken zo belangrijk? Hierdoor kunnen de nieren afvalstoffen afvoeren en het bloed zuiveren.

Mijd stress

Stress is een energie zuigende factor en bevordert je herstel helemaal niet. In tegendeel. Hoewel het soms heel lastig is, maar probeer stress te minimaliseren. Dit kan je door bijvoorbeeld nee te leren zeggen, naar je lichaam te luisteren en op tijd op de rem te trappen.

Thee

Naast een goede ventilatie in huis is iets warms drinken het bekendste huismiddeltje tegen verkoudheid of keelpijn. Neem een lekker bakje thee met honing. Lekker, het verzacht je keel en het werkt antibacterieel (mits je de thee wat laat afkoelen)

Honing

De meeste mensen weten dat honing nogal een wondermiddel is en voor veel dingen gebruikt kan worden. Zo ook bij een griepje. Elke ochtend een theelepel rauwe honing helpt ook de virussen uit je lijf te krijgen. Voeg ook lekker een lepeltje honing toe aan je kruiden- of gemberthee.

Citroensap

Bij keelpijn is het aan te raden je keel te spoelen (en dus niet doorslikken) van pure citroensap. Elke dag een citroen persen en een paar keer per dag je keel ermee spoelen. Nu is citroen rijk aan vitamine C en daarmee sowieso een dikke aanrader in deze tijd.

Gember

Warme gemberthee met een theelepel honing en uitgeperste citroen (een halve citroen is voldoende). Neem dit een paar keer per dag, samen met een aspirientje, en neem de tijd om uit te zieken.

Extra vitaminen

Neem extra vitamine C & D in de vorm van een sinaasappel, aardbei, bessen, vette vis, eieren en ga zo maar door. Kortom een gezonde leefstijl draagt bij aan je weerstand en dus ook aan je herstel.

Soep met knoflook

Een van de grootmoeders recepten tegen griep dit. En het helpt wel degelijk. Knoflook werkt ontstekingsremmend. Soep is lekker warm en werkt verzachtend. Je zou eventueel wat peper kunnen toevoegen. Kippenbouillon is een prima alternatief hiervoor.

Pittig eten

In het griepseizoen en koude wintermaanden helpt pittig eten. Waarom? Omdat het vitamine C bevat, wat heel belangrijk is voor je weerstand. Geen van deze tips kunnen een verkoudheid uitsluiten maar de kans erop wordt wel minder en als je ziek wordt is het minder heftig en ben je sneller ervan af.

VapoRub

Zodra ik het gevoel heb dat mijn kinderen een griepje kunnen oplopen of hebben opgelopen smeer ik de voetjes in met Vaporub en trek ze de sokken aan. Dit doe ik overigens een aantal keer per dag. Net als de borst en rug insmeren.

Ui

Je moet er maar tegen kunnen. Maar wanneer je neus dusdanig dicht zit dat je echt niet kunt ademen en dus ook niet goed kunt slapen, kun je een rauwe doorgesneden ui naast je bed leggen.

Vlierbloesem & Lindebloesem

Vlierbloesem werkt ontstekingsremmend. Lindebloesem werkt rustgevend en verzacht de hoestprikkels. Beiden werken koorts uitdrijvend.

Een goede voorbereiding

Zorg ervoor dat je een paar als niet alle van de hierboven genoemde producten in huis heb. Dat scheelt veel stress, onrust en vermoeidheid.

Ken jij nog meer simpele huis, tuin- en keukentips die goed helpen bij griep en verkoudheid? Ik lees je tips graag in de reacties onder dit artikel.

Lees ook

Wat langdurig stress met je lijf en lichaam kan doen 

Beter slapen tips voor ouders | Zo zorg je voor goede nachtrust

7x Me-time voor moeders | Ontspannen mama is een blije mama

Wat te vieren? Zo geef je feestje of etentje zonder stress

10 keer gezond eten met een klein budget

Last van hoofdpijn? 10 beste huismiddeltjes

vrouw heeft kou gevat en moet vaak niezen

Sandra

3 gedachten over “‘R’ is in de maand | 14 tips tegen griep en verkoudheid”

Plaats een reactie