Zo kies je de juiste radiator

De makkelijkste manier om een huis te verwarmen is nog altijd de goede, oude radiator. Aangesloten op de centrale verwarming brengen ze snel veel hitte in elke kamer waar je ze in monteert. Radiatoren kunnen zo’n beetje in elk denkbaar vertrek in huis gemonteerd worden, zijn veilig, en de temperatuur ervan is uitstekend regelbaar.

Toch is het uitzoeken van de juiste nieuwe radiator(en) voor jouw huis best ingewikkeld. Er zijn verschillende soorten van deze apparaten. Een zeer populair voorbeeld is henrad alto plan. Dat zegt je waarschijnlijk nog niets maar straks wel. Ze hebben allemaal hun eigen vermogen, waardoor ze een piepkleine of juist een heel grote kamer optimaal kunnen verwarmen. En er zit ook nog flink wat verschil in de soorten aansluitingen van radiatoren. Kortom, een keuzehulp is wel handig. Lees dit artikel goed door, en je kan efficiënt het juiste model voor jouw huis bestellen.

Hoe werkt een radiator eigenlijk?

Een radiator is een metalen structuur. Metaal geleidt warmte uitstekend. En in dit geval geleidt de radiatorplaat de warmte van binnenkomend heet water, zodat die wordt afgegeven aan de lucht van jouw leefruimte. Omdat radiatoren een groot oppervlakte hebben en vaak ribben, randen of gleuven hebben, geven ze zo veel mogelijk hitte af aan de lucht. De afgekoelde waterstroom verlaat het apparaat weer aan de andere kant, en wordt afgevoerd.

Om de radiator te bedienen, gebruik je nog twee andere elementen.

♦ Met de regelknop van de radiator kan je de hoeveelheid binnenstromend water regelen. Zodat je kamer warm genoeg wordt om met je gezin te genieten zonder het koud te krijgen.

♦ Als je een thermostaat hebt, dan stel je die af op de temperatuur die jij aangenaam vindt – het kan een beetje testen zijn welke dat is. De thermostaat heeft een ingebouwde thermometer. Als die meet dat de juiste temperatuur bereikt is, zet de thermostaat de CV-ketel uit.

Hoe kies je de perfecte radiator voor in huis?

Simpel: door deze stappen te volgen!

1. Bepaal wat voor model radiator jij in huis wil halen

Er zijn een paar verschillende modellen waaruit je kan kiezen. Ze verschillen subtiel van elkaar in het uiterlijk, het gemak waarmee ze warmte afgeven, en in welke kamer ze goed tot hun recht komen.

♦ Een buis- of badkamerradiator bestaat uit verschillende horizontale buizen, waar het water doorheen stroomt. Dit type is erg geliefd om een badkamer, de keuken of in de WC te monteren, omdat je over de buizen handdoeken kan hangen, die zo snel drogen en meteen de lucht bevochtigen. De warmteafgifte is wat minder efficiënt dan andere modellen.

♦ Een paneelradiator is het meest bekende model. Dit apparaat heeft een egale of geribbelde voorkant. Hij is meestal veel langer dan hoog, maar er zijn ook paneelradiatoren die heel hoog en kort zijn, voor tegen een tussen wandje bijvoorbeeld. De Henrad Alto is een populaire hoge paneelradiator. Deze radiatoren zijn geschikt voor de meeste ruimtes: de woonkamer, slaapkamers en de hal.

♦ Een kolomradiator bestaat uit verschillende kleinere platen met metalen randen, die in een serie achter elkaar aan de verwarmingsbuizen zijn gemonteerd. Dit type radiator geeft veel warmte af, maar is verouderd en wordt steeds minder verkocht. Kolomradiatoren zijn bovendien berucht vanwege de dunne metalen randen, waar je kinderen makkelijk hun hoofd, elleboog of knie tegen stoten.

♦ Dan zijn er nog verschillende designradiatoren met een interessante, speelse vorm. Natuurlijk kan je hier voor kiezen als je een model ziet dat jou erg bevalt. Houd er wel rekening mee dat je extra betaalt vergeleken met een “dertien in een dozijn”-radiator. Daar staat tegenover dat sommige designradiatoren erg zuinig kunnen zijn in het gebruik. De Jaga Tempo wand is bijvoorbeeld een aantrekkelijke radiator met een snelle warmtewisselaar, waardoor hij uitstekend warmte afgeeft en op termijn energiezuiniger is dan standaard radiatoren.

2. Bereken de capaciteit die de radiator nodig heeft

De snelheid waarmee een radiator een ruimte op kan warmen noemen we de capaciteit. Die moet afgestemd zijn op de hoeveelheid lucht in kubieke meter (m3) van de ruimte(s) die hij moet verwarmen. Een te kleine radiator krijgt een grote ruimte niet echt op een lekkere temperatuur, ook niet als hij op maximaal volume staat. Omgekeerd heeft het geen zin om gigantische (en dure!) radiatoren in een kleine kinderkamer of badkamer te gebruiken. Probeer dus na te gaan of een nieuw apparaat voldoende vermogen voor zijn plek in huis heeft – en niet veel meer dan dat.

Bij de productinformatie van radiatoren vind je vaak een aanwijzing van de capaciteit. Die kan opgegeven zijn in watt. Daarmee kan je vervolgens met een online rekentool berekenen hoeveel kubieke meter lucht het apparaat kan opwarmen. Soms is de capaciteit al direct weergeven in kubieke meter of anders in het vloeroppervlak. Dat is natuurlijk extra handig, en je kan meteen uitpluizen wat een goede radiator is om jouw badkamer, slaapkamer of woonruimte knus en gezellig te krijgen!

3. Kijk naar de bouw van de verschillende types

Behalve dat er radiatoren zijn voor verschillende plekken in huis, zijn er ook verschillende type radiatoren. Dat heeft te maken met de opbouw. Een radiator kan opgebouwd zijn uit platen en uit convectoren.

♦ Een plaat is de holle metalen structuur waardoor heet water stroomt. Die warmte straalt af op de omgeving: stralingswarmte. Deze warmte voelt erg aangenaam, maar verwarmt vooral de plek direct rond de radiator. Plekken verder in huis kunnen kouder aanvoelen, en kinderen die daar spelen kunnen het koud krijgen.

♦ Een convector is een structuur die passerende koude lucht opwarmt en als warme lucht omhoog stuwt. Een convector verwarmt daardoor geleidelijk aan de hele kamer. Een radiator met convector is dus erg geschikt om een (grote) ruimte gelijkmatig te verwarmen.

Nou kan je aan het typenummer van een radiator zien hoeveel platen en hoeveel convectoren het type bevat. Een typenummer bestaat uit twee cijfers, waarvan het eerste getal het aantal platen aangeeft, en het tweede getal het aantal convectoren. Een type 10 radiator heeft dus alleen één plaat. Een type 22 radiator heeft 2 platen en 2 convectoren – en is dus veel beter in warmte afstralen en de omgeving verwarmen dan een type 10 radiator van dezelfde grootte.

4. Meet de beschikbare ruimte en kies de juiste maat uit

De volgende stap is het kiezen van de juiste hoogte, breedte en diepte van je nieuwe radiator. Dat spreekt natuurlijk een beetje voor zich – maar je zal het maar vergeten, en een radiator kopen die absoluut niet op de gewenste plek past. Een te grote radiator wil je natuurlijk sowieso niet. Een te kleine radiator aan een muur kan ook raar staan (hoewel je dat nog kan opvangen door op de lege ruimte een tropische plant of een stoeltje neer te zetten…).

5. Kies het juiste type aansluiting uit

De verschillende aansluitingen van een radiator nemen heet water in en geven koel water af. Het aantal aansluitingen is altijd minimaal vier, maar kan ook hoger zijn, bijvoorbeeld acht. Dat geeft je de vrijheid om de radiator zowel via de onderkant als via de zijkant aan te sluiten op de CV. En dat kan je zo maar veel gehannes met het verleggen van leidingen besparen!

6. Energie besparen? Kijk naar een lage temperatuur radiator

Heb je een geïsoleerde woning en wil je ook energie besparen met een radiator? Dan is een lage temperatuur radiator een interessante optie voor jou. Deze radiatoren laten water in van een veel lagere temperatuur dan andere modellen. Tegelijk is het oppervlakte zo groot dat hij toch voldoende vermogen heeft om je huis op de juiste temperatuur te brengen. Wil je dus energie besparen voor je eigen portemonnee en voor het milieu? Kijk dan of een lage temperatuur radiator iets voor jou is.

Lees ook

Wonen in een koud huis | Huis opwarmen tips
Een smalle gang of hal inrichten doe je zo

radiator kopen tips MamaPlaneet.nl

Redactie

Plaats een reactie