Titel: Het beestenbinnenstebuitenboek
Auteur: Kim Merel
Illustrator: Kim Merel
Aantal pagina’s: 29
Adviesleeftijd: 9+
Uitgeverij: Lemniscaat
Leestip!
Recensie kinderboek: 321 superslimme dingen die je moet weten over natuur
Museon-Omniversum met kinderen: Reis door wereld, natuur en duurzaamheid bij One Planet
Het beestenbinnenstebuitenboek
Heb je een kleine bioloog in spe thuis? Dan is dit weetjesboek een aanrader. De makers nemen je mee op een fascinerende ontdekkingsreis door de binnenkant van dieren zoals de olifant, slak, giraf, zeeschildpad, octopus, krokodil, zeester, python, cheeta, schubdier, potvis en vogelbekdier. Het geeft een bijzondere kijk op de anatomie van deze 12 verschillende dieren. Met hier en daar weetjes die je misschien al kent maar veelal informatie die nieuw voor je is. De gedetailleerde en kleurrijke illustraties in combinatie met alle info maakt van dit boek een verrijking thuis, op school en in de opvang. Super leuk om op iedere pagina een nieuw dier te onthullen en ruim de tijd te nemen alle informatie tot je te nemen. Want wist je bijvoorbeeld dat de meeste slakken hermafrodieten zijn? Dat betekent dat ze zowel man als vrouw zijn. En soms zelfs kindjes kunnen krijgen zonder een partner? Dat een cheeta 112 kilometer per uur kan rennen? Of dat een potvis wel 2 uur lang onder water kan blijven zonder adem te halen? Dat er wel 40.000 spieren zitten in de slurf van de olifant, maar geen botten? Dat een python poten heeft? En zo staan er op iedere pagina super veel interessante dingen die je wilt weten. Wij hebben er in ieder geval uitgebreid tijd voor genomen en enorm van genoten.
Wat dit boek bijzonder maakt? De zorgvuldig gekozen balans tussen wetenschappelijke nauwkeurigheid en uitnodigende layout. Merel maakt complexe biologische informatie begrijpelijk zonder dat het bloederig of eng wordt. Met voldoende termen die vanzelf duidelijk worden of misschien uitgelegd moeten worden. Zoals botstructuur, klier en parasiet. Inhoudelijk is het een aanrader maar ook visueel is het boek fijn. Er worden wel verschillende kleuren en lettertypen gebruikt maar er is geen sprake van chaotische drukte waardoor je over dingen heen kijkt. Dat maakt Het beestenbinnenstebuitenboek geschikt voor vlotte kinderen van 7 a 8 jaar maar ook bovenbouw leerlingen. Het is geschikt om zelf te lezen, voor te lezen of om te gebruiken bij een spreekbeurt. Niet onbelangrijk: Ook voor volwassenen die hun kennis willen opfrissen is dit boek gewoonweg waardevol en leuk.
Wat voor mij persoonlijk Het beestenbinnenstebuitenboek misschien wel extra aantrekkelijk maakt is het feit dat deze vrouw een bioloog is maar ook kinderboeken illustreert. Haar liefde voor de natuur en vakmanschap als illustrator zijn hier een onderwerp van gesprek geweest. Het zijn twee totaal verschillende liefdes die zij succesvol weet te combineren. En als moeder van dochters vind ik dit belangrijk extra uit te lichten. Het geeft meisjes en vrouwen hoop dat zij niet perse hoeven te kiezen als het gaat om hun carrière. En dat is helaas niet alleen iets van vroeger. We leven nog steeds in een wereld waarin we (bewust en onbewust) lijken te sturen op een richting kiezen. Maar dat hoeft niet. Je hoeft als vrouw zijnde niet te kiezen. Je kunt je totaal verschillende liefdes ook combineren. Vandaag de dag kun je een bioloog en kinderboekenschrijfster en illustrator zijn. Je kunt een modeontwerpster en danseres zijn. Je kunt een zwemster en robotica-specialist zijn. Het is goed om dit bespreekbaar te maken. En Kim Merel is hier een prachtige voorbeeld van.
Het beestenbinnenstebuitenboek van Kim Merel is onder andere hier te koop.
Over de auteur Kim Merel
Kim Merel Veenman is een Nederlandse bioloog, schrijfster, kunstenares en illustratrice. Je kent haar misschien van boeken als ‘Ik vlieg met dieren in de lucht’, ‘Wildzoekers in het bos’, ‘Dit is natuur’ of haar prachtige natuurschilderijen.
- Recensie: De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur van Shannon Messenger - 28 november 2024
- Recensie: Fabulant 3: De strijd om het stelsel - 1 oktober 2024
- De juiste zitzak kiezen: het belang van de maat, vulling en stevigheid - 1 oktober 2024