Recensie: De Rode Prinses van Paul Biegel door Gottmer

Titel: De Rode Prinses
Auteur:
Paul Biegel
Illustrator: Charlotte Dematons
Aantal pagina’s: 143
Adviesleeftijd: 10+
Uitgeverij: Gottmer

Leestip!

100x Boekenlegger maken, vouwen of haken met kinderen

Recensie: Fabulant 2: De laatste tovenaar van Marloes Kemming

Recensie De verdwenen walvis van Hannah Gold

De Rode Prinses

De Rode Prinses is in eerste instantie een Nederlandstalig jeugdroman dat in 1987 werd uitgebracht door Uitgeverij Holland in Haarlem. Uiteraard geschreven door de legendarische Paul Biegel en destijds geïllustreerd door Fiel van der Veen. In 1988 werd het boek door de Nederlandse Kinderjury bekroond met een Zilveren Griffel. In 2023 verscheen de bijzondere heruitgave met de bijzonder mooi en gekleurde illustraties van niemand minder dan Charlotte Dematons. Een typisch voorbeeld van jeugdliteratuur boek dat bijna 40 jaar later nog net zo tijdloos blijkt als bij de allereerste uitgave.

Het verhaal gaat over de De Rode Prinses. Een meisje, dat nooit bij haar voornaam wordt genoemd, dat een groot deel van haar kinderjaren opgesloten heeft doorgebracht opgesloten in het Witte-Torenpaleis. Buiten de dikke muren van haar thuis heeft nooit iemand haar gezien. Tot ze op haar twaalfde verjaardag de toestemming krijgt van haar ouders, de koning en koningin, om naar buiten te mogen treden voor een rit met de koets. Maar voor iemand haar überhaupt te zien krijgt, wordt de rijke, verwende prinses ontvoerd door drie rovers. In het begin is zowel haar familie als het volk geschokt, maar al snel beginnen mensen te twijfelen aan haar bestaan. Aan de andere kant maakt de Rode Prinses ook de nodige avonturen mee. Zo weet ze te ontsnappen aan de rovers en maakt de wereld leren kennen een gigantische indruk op haar waardoor ze terugkomt als een totaal ander mens dan ze was toen ze vertrok.

Het verhaal is onveranderd spannend, met duidelijke invloeden van diverse spookjes waaronder Rapunzel, maar het bevat ook altijd actuele levenslessen over opgroeien, vergevensgezindheid en de harde waarheid die men niet wil horen maar wel nodig heeft. De bijzondere schrijfstijl van Paul Biegel met zijn kracht de lezer dieper te laten nadenken over belangrijke onderwerpen en levendige personages in combinatie met de bijna magische tekeningen van Charlotte Dematons brengen dit goed geschreven verhaal tot leven en verkennen de verbeeldingsgrenzen. Een prachtige klassieker dat met deze nieuwe uitgave meer de jongere lezers aanspreekt, maar ook een grote aanrader blijft voor de volwassenen.

De hernieuwde versie van de Rode Prinses van Paul Biegel is onder andere hier te koop. 

Over de auteur Paul Biegel

Deze bijzondere man heeft in 81 jaar dat hij op de wereld liep meer dan 60 boeken geschreven, die niet alleen in het Nederlands werden uitgebracht maar ook in diverse andere talen, en won hij zo een beetje alle prijzen die er op zijn gebied te winnen vielen. Zijn bijzonder geraffineerd en rijke taalgebruik, verbeelding en inspiratie die hij opdeed door andere (sprookjes)schrijvers door onder andere het werk van De Gebroers Grimm, Hans Christian Andersen, J.R.R. Tolkien en Jules Verne. Zijn vermogen kinderen serieuzer te nemen dan volwassenen deden en doen maakt hem een legendarische schrijver. Een dat nog springlevend is door zijn boeken als Anderland, Nachtverhaal, De karabijn, De sleutelkruid, De tuinen van Dorr, De twaalf rovers, De toverhoed, De kleine kapitein, Het eiland daarginds, Het ijzeren tapijt, Man en Muis en veel meer. Leesboeken en poëzie die hij voor kinderen schreef, maar ook volwassenen. Zijn werk waar toneelstukken van werden gemaakt en bij concerten werden gebruikt. De verfilmingen van De vloek van Woestewolf en Anderland. Zijn bewerkingen van klassieke volksverhalen en vertaalwerk van buitenlandse auteurs. Paul Biegel zijn nalatenschap zorgt voor een plek tussen grootheden als Annie M.G. Schmidt en Dick Bruna. Kortom, zijn boeken moet je als boekenliefhebber kennen. En een boek als de Rode Prinses verdient een plek in je boekenkast. Lees het voor (vanaf een jaar of 8) en inspireer je kind het zelf te lezen (vanaf een jaar of 10).

Over de illustratrice Charlotte Dematons

Charlotte Dematons is een half Frans-half Nederlandse illustratrice dat in 1957 in Franse Evreux werd geboren en in haar tienerjaren naar Nederland kwam. Inmiddels al jaren getrouwd met de wetenschappelijke illustrator Bas Blankevoort en moeder van dochter Julie. Deze ontzettend getalenteerde dame kennen we van pareltjes als Alfabet, De gele ballon, Sinterklaas en Ga je mee? Haar samenwerking met de  Rode Prinses auteur Paul Biegel is geen onbekend terrein voor haar. Ook toen hij nog leefde hebben ze verschillende succesvolle samenwerkingen gehad waardoor het ondertussen geen nieuws is dat de verhalen van Paul en de tekeningen van Charlotte een zeer goede combinatie zijn. Iedere keer weer weet Charlotte Dematons zeer hoge verwachtingen waar te maken. Met haar levendige, sfeervolle en gedetailleerde tekeningen die het verhaal versterken en op een meesterlijke manier de lezer meenemen in de rijke wereld der verbeelding. We kunnen gerust zeggen dat haar sprookjesachtig werk een extra dimensie toevoegt dat perfect past bij een verhaal als dit.

Meer van Paul Biegel en Charlotte Dematons hun werk genieten? Hier onze aanraders. 

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie