Recensie Holiday on Ice 2023 – A New Day in Martiniplaza Groningen

Holiday on Ice bestaat dit jaar 80 jaar. Een jubileum dat wordt gevierd met een reeks spectaculaire voorstellingen op het ijs dat start in Martiniplaza Groningen. Dit jaar is het thema A New Day, een verhaal over het meisje Aurora dat van een andere planeet op Aarde beland. Ze wordt verliefd op de jonge Adam. Hoewel het verhaal vrij lastig te volgen is voor de (jonge) bezoekers, komen er wel herkenbare mijlpalen uit de geschiedenis voorbij. Van de oerknal en Albert Einstein tot het jaar 2023. Onze ervaring en praktische tips waar jij vruchten van kunt plukken, lees je in dit artikel.

Holiday on Ice 2023 – A New Day in Martiniplaza Groningen

Hoewel de première op vrijdagavond, 8 december plaatsvond, kozen wij ervoor om de show van 16 uur op de dag erop bij te wonen met de kinderen. Dit had alles te maken met het feit dat wij vanuit Emmen komen (wat al een uur rijden is), de verwachte drukte in de stad en het feit dat we er liever een leuk dagje uit van maken en onnodig stressen graag willen voorkomen. Dat bleek achteraf om meerdere redenen een heel goed idee, maar daar kom ik zo op terug.

We vertrokken op tijd, parkeerden de auto bij Interparking Centrum op Haddingestraat en liepen over de markt naar Bagels & Beans om daar gezellig te gaan lunchen. De locatie bleek vrij klein en vol en het weer buiten niet heel uitnodigend dus besloten we al snel dat we naar Bakker Bart gaan. Met een gezin met 4 lastige eters slagen we hier altijd. Martiniplaza gaat in principe een uur van tevoren open, dus technisch gezien hadden we er pas om 15 uur heen gehoeven. Wat vanaf de parkeergarage 10 minuten rijden is. Gezien het feit dat de show bijna 2,5 uur duurt (twee delen van een uur met een 20 minuten pauze), betekent dat de bezoekers van de show voor ons, om 12 uur, tussen 14.30 en 15.00 vertrekken. Aangezien de planning tot zover prima verliep, hadden we de tijd om de drukte voor te zijn. Zeker in combinatie met de wegwerkzaamheden was dat wel zo verstandig. Dat hadden we gelukkig goed ingeschat. Ook in verband met parkeren in de garage tegenover Martiniplaza. Eenmaal binnen hadden de kinderen de tijd om de prachtige en gigantische kerstboom te bewonderen, de kunst aan de muur en wat energie kwijt te raken door ongestoord trap op en af te rennen. Wij konden in tussentijd rustig op de bank zitten en een en ander bespreken en voorbereiden. Rond 15 uur stond de aanwezige massa mensen al bij de deur te wachten tot we naar binnen mochten. Voorbij de ticket controle, liepen we langs kraampjes vol snacks, drinken en Holiday on Ice souvenirs. Daarna werden de ticket nogmaals gecontroleerd met als doel je te helpen sneller je zitplaats te vinden. De hoogte tussen de rijen was circa 10 centimeter, want betekent dat je zicht beperkt kan worden wanneer er een lange Jan in de stoel voor je gaat zitten. Ja ook met eerste Rang tickets is dit een dingetje waar je moeilijk rekening mee kunt houden vooraf. Voor kinderen is dat natuurlijk helemaal vervelend. Gelukkig zijn er stoelverhogers aanwezig die wat leed wegnemen. Het podium gemaakt van echt ijs is niet bijzonder groot en daardoor overzichtelijk. Zo vanaf T2 te oordelen geldt dat voor alle tribunes. Heel fijn! Qua temperatuur is het naar verwachting aangenaam. Hoewel velen hun winterjas aanhielden, miste ik het zelf niet, terwijl de kinderen hun eigen winterjas als een dekentje over de benen hadden gedaan.

Holiday on Ice is een veelzijdige ijsshow met een zorgvuldige mix van adembenemende acrobatiek, prachtige kostuums, fantastische choreografieën, special effects en muzikale composities waaronder veel wereldberoemde klassiekers zoals Diamond van Rihanna en Seven Nation Army van The White Stripes. Met iedere draai van de getalenteerde schaatsers komt er een verhaal tot leven. Je kunt niet anders dan met schitterende ogen en bruisende enthousiasme toekijken en genieten. Voor kinderen een moment om professionele kunstschaatsers in actie te zien. Onder de 23 nationaliteiten tellende ensemble werd dit jaar Nederland vertegenwoordigd door 30-jarige Florian Gostelie en 21-jarige Sophie Bijkerk. Om pas tijdens de pauze aan herinnerd te worden dat de stoelen niet lekker zitten en je je benen niet goed kwijt kan. Een break die welkom was, voor ons en voor de kinderen. Toch is het handig rekening te houden met het feit dat een paar duizend mensen tegelijk opstaat en aan de loop gaat. Dat betekent drukte, wachten in de rijen en hier en daar wat minder sociaal gedrag negeren. Met kinderen waar je bij wil blijven, is het dus een kwestie van doelgericht en gepland handelen. Voor je het weet zijn de 20 minuten om en moet je alweer op je plek klaar zitten voor de tweede helft van de show. Terwijl de eerste helft vooral spectaculair en veelbelovend was, maakte de tweede helft niet de verwachting waar helaas. Desalniettemin was Holiday on Ice 2023 voor ons een indrukwekkende show die we niet hadden willen missen.  Mocht je Holiday on Ice: A New Day nog gaan bezoeken met kinderen of van plan zijn om 1 van de NO LIMITS voorstellingen volgend jaar in Martiniplaza Groningen bij te wonen, dan komen deze tips je zeker nog van pas.

Praktische tips

♦ Martiniplaza
Leonard Springerlaan 2
9727 KB Groningen

♦ Parkeergarage Centrum bevindt zich midden in de stad. Op loopafstand van onder andere Bakker Bart, Bagels & Beans, maar ook Kruidvat, Etos en Starbucks en op 10 minuten rijden van Martiniplaza

♦ Gratis parkeren kan hier

♦ Check altijd voor vertrek of er wegwerkzaamheden zijn of andere situaties die je reistijd kunnen beïnvloeden. Dat kan via Google Maps, Van A naar Beter of Groningenbereikbaar.nl bijvoorbeeld. Zeker met kinderen op de achterbank is dat fijn.

♦ Tegenover Martiniplaza staat een fijne parkeergarage (overdekt en in de buitenlucht) waar je je auto kunt neerzetten. De parkeerwachten begeleiden je hierbij. Je kunt ervoor kiezen om €2,50 per uur achteraf te betalen of bij de garderobe een uitrijkaart te kopen voor €8. Ook zijn er 6 laadpalen van 22 kW aanwezig waar je met een laadpas betaalt voor de gebruikte elektriciteit.

♦ Binnen is alleen pinnen mogelijk

♦ De show bestaat uit 2 delen van bijna een uur en een pauze van 20 minuten.

♦ Neem zo min mogelijk spullen mee naar binnen. Niet alleen is het krap zitten, maar de kans is zo groter dat je of iets kwijt raakt of onnodig extra kosten maakt.

♦ De rijen zitten nogal dicht op elkaar met weinig hoogteverschil. Hoewel het lastig is om vooraf te weten wie er in de stoel voor je komt te zitten, is het goed om te weten dat er voor kinderen stoelverhogers aanwezig zijn.

♦ Holiday on Ice show vindt plaats op echt ijs, maar de temperatuur binnen is waarschijnlijk zo tussen 15 en 17 graden. Dat maakt de winterjas niet overbodig, maar handschoenen en oorwarmers ga je niet missen tijden de voorstelling.

♦ De voorstelling is volledig kindvriendelijk en daarmee geschikt voor kinderen die lang stil kunnen zitten.

♦ De special effects kunnen als vervelend worden ervaren door mensen die erg gevoelig zijn voor fel licht en harde geluiden.

♦ Een mooie balans tussen dansbare nummers en ballades, herkenbare klassiekers en grote wereldhits zorgen voor een aangename verbinding met jong en oud

♦ Er wordt niet gesproken door de kunstschaatsers tijdens de show, wat eventuele aanwezige taalbarrières wegneemt.

♦ Zowel snacks, als warme en koude dranken en merchandise zijn voor- en na de show als tijdens de pauze beschikbaar. De prijzen van de laatstgenoemde kunnen hier en daar verschillen van de tarieven online. Wil je dus een Holiday on Ice beker of iets anders? Het kan de moeite waard zijn de prijzen te vergelijken voor aanschaf.

♦ Een 20 minuten pauze klinkt misschien ruim voldoende maar wanneer er een paar duizend mensen waaronder ouders met kinderen allemaal tegelijk naar de toiletten en snacks gaan, ontstaan er lange rijen. Wat kan helpen is voor de show eten en drinken halen zodat je tijd bespaart in de break. Zo kun je wel gerust naar het toilet. Of de taken verdelen. Wat ook heel efficiënt werkt is planning, zodat je snel kunt handelen bijvoorbeeld.

♦ Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent. De zaal gaat in principe al open terwijl de bezoekers van de vorige show nog niet zijn vertrokken. Dit kan voor drukte zorgen op de parkeerplaats en op de weg. Het kan verstandig zijn hier rekening mee te houden.

♦ Er zijn genoeg nette toiletten aanwezig. Er is ook een baby verschoonruimte aanwezig.

♦ Zeker wanneer je met kinderen naar een openbare toilet gaat, is een compacte toiletbril reiniger geen overbodige luxe.

♦ Voor de mindervalide is de eerste rij bij het ijspodium gereserveerd. Er loopt genoeg personeel rond om hulp te bieden waar nodig.

♦ Wij zaten op de tribune T2. Zowel de kinderen als wij hebben voor geen moment het gevoel gehad dat de kunstschaatsers zich te veel op de andere tribunes richten. Er wordt duidelijk maximaal rekening gehouden met iedereen om ervoor te zorgen dat de bezoekers waar krijgen voor hun geld.

♦ De 40-koppige cast van Holiday on Ice topkunstschaatser van over de hele wereld (inclusief 30-jarige Florian Gostelie en 21-jarige Sophie Bijkerk uit Nederland) keert volgend jaar terug met 36 NO LIMITS shows in Groningen (6-8 december 2024), Breda (12-15 december 2024),Den Bosch (19-22 december 2024), Amsterdam (26-29 december 2024), Rotterdam (3-5 januari 2025) en Maastricht (9-11 januari 2025).

♦ Wil je nog een HOI show bijwonen? Hier koop je de tickets met korting.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie