Wat te vieren? Zo geef je feestje of etentje zonder stress

De verjaardag van je kind, een nieuw huis, promotie op je werk of Kerstdiner met de hele familie. Er is altijd wel een reden voor een feestje. Het is natuurlijk veel makkelijker om naar een etentje te gaan, dan zelf een te geven. Iets met stressen en zo. Maar dat hoeft niet. Ook wat te vieren? Zo geef je een feestje of etentje zonder stress.

Geef een relaxed feestje of etentje zonder stress

Afgelopen week hadden wij wat te vieren. Normaal gesproken ben ik nogal een stresskip pur sang. Maar moederschap heeft mij een aantal belangrijke lessen geleerd, waaronder ‘choose your battles’. In babystapjes leer ik prioriteiten te stellen. Zo ook van de week. Zodoende werd ik geïnspireerd een aantal levenslessen met je te delen. Doe er je voordeel mee 😉

Planning

Ongeacht wat er te vieren valt, een goede organisatie is belangrijk. Een goede voorbereiding is het halve werk zegt men. Start daarom op tijd met brainstormen en noteer alle ideeën. Wil je een themafeest? Hoe groot is het budget? Wat heb je nodig? Wat voor een sfeer is gewenst? Vier je het in de woonkamer of in de tuin? Wat als het regent of te koud wordt? Hoeveel mensen kun je kwijt? Vergeet de kinderen niet. Start ruim van te voren met organiseren. Tijdsdruk veroorzaakt stress en dat wil je juist niet.

Ben je net als ik dol op lijstjes? Pak dan een A4 en kladder erop los. Of noteer het digitaal. Maak bijvoorbeeld een lijst met wat je nodig hebt en vink af wat je al hebt. Door het visueel te maken wordt direct duidelijk wat je te doen staat. En wat voelt het goed als dat lijstje klimt. Maak je planning maar hou ruimte voor eventuele aanvullingen of aanpassingen.

Een belangrijke onderdeel van de planning is een gastenlijst maken. Noteer alle mensen die je een uitnodiging wilt sturen. Via de post, digitaal of in persona. Het handigst is de uitgenodigde gasten om een RSVP te vragen zodat je daarmee rekening kan houden. Fijn om te weten voor hoeveel mensen je boodschappen moet doen.

Food

Als we het toch over eten hebben. Maak het jezelf niet te moeilijk in de keuken. Natuurlijk wil je dat mensen het eten lekker vinden. Ook daarom is een feestje of etentje niet het moment om iets nieuws uit te proberen. Wil je indruk maken en jezelf makkelijker maken? Bestel een overheerlijke kippiepan. Je kunt kiezen voor een hapjespan vol met hotwings, borrelhapjes, oosterse kiphapjes, mini satéstokken en kipgehakt ballen. Of bijvoorbeeld een maaltijdpan met kipbami en gegrilde stukjes kipfilet in ketjapsaus. Verukkelijk! Wat ook super fijn is dat je deze niet last minute hoeft af te halen bij de winkel. De producten worden vers gegrild en zijn daardoor tot 4 dagen houdbaar in de koelkast. Het enige wat jij daarna hoeft te doen is de elektrische pan een half uur op stand 2 of 3 zetten voor je het op tafel zet. Ideaal! Wil je het helemaal goed doen? Ga voor een buffet! Lekker en makkelijk! 😁 Vergeet niet te roeren om aanbakken te voorkomen. Zo hou je meer tijd over voor dingen die wel last minute moeten. Of kun je even tot rust komen voor de gasten arriveren. Ontstressen zodat je kan genieten.

Lees ook

Wat stress met je kan doen

Bigben Luminous lichtgevende bluetooth-luidspreker

Simpel, snel en overheerlijk recept voor een bessencake

Tuinmeubelen schoonmaken | Wat mag je wel en vooral ook niet doen?

7x Me-time voor moeders

Prioriteiten

Deze poetsmiep wil altijd een tot in de puntjes schoon en opgeruimd huis. Nadeel is alleen dat tijdsdruk veel energie kost en daarmee stress. Helemaal als je jonge kinderen hebt. En laten we eerlijk zijn hoe kritisch zijn je vrienden en familie? Lopen ze weg wanneer je huis niet door de keuring komt? Nee. Laat daarom de perfectionist in je los. Het is een leerproces maar je gaat er zoveel meer van genieten. Je visite heeft veel liever een relaxte gastvrouw dan een spic en span huis.

Een relaxed feestje of etentje geven zonder stress betekent eigenlijk zo min mogelijk doen op de dag zelf. Kleed je woonkamer daarom de avond ervoor aan. Vlak voordat de eerste gasten arriveren, nadat je jezelf hebt klaargemaakt, dim je de lichten en zet je de kaarsen aan. Muziekje op de achtergrond staat uiteraard al een poosje aan, om in de stemming te komen 😉

Ontspan en geniet

Heb je al zin in je relaxed etentje zonder stress? Wat ook enorm kan helpen is om hulp vragen of op zijn minst hulp accepteren. Zorg ervoor dat de kinderen ruimte hebben om zich te vermaken. Ontspan en geniet! Het is pas een geslaagd feestje als ook jij als gastvrouw kan geniet.

Veel plezier!

Lees ook

De tools waar deze supermama niet zonder kan

Kleine tuin inrichting | Zo lijkt je tuin veel groter

Onrealistisch kritisch | Eerlijk over perfectionisme

Een geslaagd kinderverjaardag | 5 tips voor een te gek dino feestje

kippiepan voor wanneer je een feestje of etentje wilt geven zonder stress
PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie

9 gedachten over “Wat te vieren? Zo geef je feestje of etentje zonder stress”

  1. IK ben een echte stresskip en dus Ook tegen de tijd van de verjaardag want dan moet ik in mijn hoofd veel regelen zoals kinderfeestje, grote mensen feest, traktatie …. een goede planning is voor mij dus ook echt een MUST hahah

    Beantwoorden

Plaats een reactie