Relaxfauteuil: Gouden aankooptips voor een fijne relaxstoel

De tijd dat je deze stoelen alleen bij oudere mensen zag ligt lang achter ons. Ze worden steeds hipper en moderner. Je hebt ze in allerlei verschillende kleuren, materialen, designs, functionaliteiten en prijsklassen. De stoel met enorme aantrekkingskracht: een relaxstoel. De ruime keus maakt het ook voor jou mogelijk de ideale relaxfauteuil te vinden mits je weet waar je op moet letten. En daarom hebben een aantal gouden aankooptips voor je op een presenteerblaadje.

Zitcomfort

Ben je bekend met de uitspraak ‘comfort before style’? De relaxfauteuil is, zoals de naam al doet vermoeden, een fauteuil om in te relaxen. En hoewel er tegenwoordig zoveel opties zijn dat er in iedere woonkamer, ongeacht de woonstijl, wel een past, blijft zitcomfort het belangrijkste punt. Een praktisch voorbeeld dat ons vrouwen ongetwijfeld herkenbaar in de oren klinkt: die perfect uitziende schoenen, maar zo lopen voor geen meter waardoor je last krijgt van je rug, heupen, knieën. Een comfortabele relaxfauteuil is cruciaal wil je daadwerkelijk kunnen ontspannen zonder dat je hier lichamelijk slechter van wordt.

Zithouding

Wat is nou een goede zithouding en waarom is het belangrijk hier extra goed op te letten? Een goede zithouding is wanneer je rechtop zit in stoel, met je voeten plat op de grond en je knieën in een hoek van 90 graden. Je onderrug steunt tegen de rugleuning van de relaxstoel aan, waardoor het zijn natuurlijke S-vorm houdt. Je kunt een platte hand leggen tussen de zitting en de bovenkant van je knieholte. Lukt dit, dan heeft de relaxfauteuil de ideale zithoogte en zitdiepte. Wanneer je met rechte schouders de armen op de armleuning leunt in een 90 graden hoek en je lijf ontspannen zit, heb je de juiste armleuning gevonden dat de juiste zithouding ondersteunt.

Wanneer de armleuning te hoog (of te laag) is ingesteld voor jou, ga je vanzelf nekklachten krijgen door opgetrokken schouders die krampen in de nek veroorzaken. Lang in dezelfde houding zitten kan ook rugklachten veroorzaken. Bijvoorbeeld een bolle rug. Een onjuiste zithouding kan de oorzaak zijn dat je met moeite opstaat. De bloedsomloop loopt immers niet optimaal. We kunnen het niet vaak genoeg vertellen hoe belangrijk een ergonomische zithouding is en hoe belangrijk het is dat de juiste relaxstoel je lichaam omsluit en volledig ondersteunt. De stoel dient dus zowel bij je lengte als je lichaamsbouw te passen. Dat wil zeggen dat deze niet te klein maar ook niet te groot mag zijn. Aangezien dit je bloedsomloop en daarmee je gezondheid beïnvloedt, is het heel belangrijk om goed de relaxfauteuil in de winkel te testen voor aankoop. Ook wanneer je deze online bestelt is testen noodzakelijk. Of je kiest voor een op maat gemaakt exemplaar.

Manueel of elektrisch verstelbaar

Het grote verschil tussen een fauteuil en een relax fauteuil zijn de lichaam ondersteunde functies voor de nek, rug en benen. Een relaxfauteuil is vooral multifunctioneel en kan veel meer dan een gewone fauteuil. Binnen relaxfauteuils kun je weer kiezen tussen manueel en elektrisch verstelbare stoelen. Deze manueel verstelbare stoelen zijn dus met de hand te bedienen. Dat wil zeggen dat de voetenbank los zit en je deze handmatig als een krukje kunt inzetten. Of de rugleuning aanpassen waardoor je in een lighouding komt.

Je kunt ook kiezen voor elektrisch verstelbaar. Niks moeilijk doen maar een knopje indrukken en genieten van je heerlijk luie stoel. Je hoeft alleen nog een keus te maken tussen een elektrisch verstelbare stoel met een accu of een met een snoer. Dit is niet alleen een kwestie van smaak maar ook woonruimte, huisgenoten etc.

De ultra luie relaxstoel heeft in sommige gevallen een zogenaamde sta-op-functie die jou helpt opstaan wanneer jij daar om vraagt. Jouw eigen relaxstoel, jouw wensen en keuzes.

Voordeel van een op maat gemaakte relaxfauteuil is dat je helemaal zelf mag kiezen welke functies de comfortabele stoel beslist moet hebben. Met een knopje de voetensteun bedienen, stoffering die bij je meubels past of een massagestoel met warmtefunctie. Deze is vaak duurder dan de rest, maar dan heb je ook wat.

Stijl & design

Wanneer je een relaxfauteuil overweegt dan wil je dat deze in je interieur past. Wil je een stoere stoel van natuurlijk leer in je industriële woonstijl? Kies je voor een luxe exemplaar in je landelijke interieur? Of ga je toch voor een klassieker? Net als gewone fauteuils kun je hier ook kiezen uit verschillende bekleding. Stof, eco-leer en leer zijn daarbij de meest voorkomende opties. Bij het maken van een beslissing is het verstandig rekening te houden met onder andere (kleine) kinderen en huisdieren. Verder heeft elk materiaal zo zijn voor- en nadelen.

Stof

Stof is warm(er) en tegenwoordig veel makkelijker in onderhoud dan vroeger. Zo kun je het met een vlekwerend middel inspuiten voor extra bescherming. Goed te vergelijk met spray die we voor jassen en schoenen gebruiken.

Leer

Leer is een natuurlijk materiaal met een luxe uitstraling. Indien correct onderhouden kan een leren relaxfauteuil heel lang mooi blijven. Aan de andere kant voelt leer in de zomer snel extra warm en in de winter extra koud.

Eco-leer

Eco-leer is gerecycled leer. Dit wordt gemaakt van restanten leer die worden vermalen, waarvan weer nieuw materiaal wordt gemaakt.
Het recycle-leer bestaat uit 70% leer en 30% polyester. De polyester laag zit over het leer, waardoor het leer weer beschermd is.

Relaxfauteuil aankooptips

De beste en meest comfortabele relaxfauteuil ondersteunt je lichaam volledig en helpt je echt ontspannen. Door de relaxstoel uit te proberen zorg je met onze tips dat deze echt bij jou past. Je weet inmiddels hoe belangrijk een goede zithouding is en dat je hiermee een slechte bloedsomloop en lichamelijke klachten vaak kan voorkomen. Kies voor een met de hand te bedienen stoel of maak het je zelf gemakkelijk en kies voor elektrisch. Met een druk op de knop de voetensteun tevoorschijn halen, hulp bij opstaan of je rugleuning aanpassen is duurder. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende soorten bekleding zoals leer, kunstleer en stof maar ook kleuren en designs. Lukt dit niet en is geld geen issue dan kun je altijd nog een op maat gemaakte fauteuil kiezen dat helemaal bij je wensen en smaak past.

relaxstoel aanschaffen tips MamaPlaneet.nl

Redactie

Plaats een reactie