Bot en Botje | Janet & Allan Ahlberg

Bot en Botje zijn skeletten. Skeletten met humor om wel te verstaan. Het thema van de kinderboekenweek dit jaar is gruwelijk eng. Deze kleuterklassieker voldoet daar op een eigen manier aan.

Titel
Bot en Botje

Schrijver
Janet & Allan Ahlberg (Vertaald door Martine Schaap)

ISBN
978021 677552

Uitgever
Ploegsma Kinder & Jeugdboeken

Doelgroep
Kinderen vanaf 4 jaar

Het boek

Bot en Botje wonen samen met hun hond in de kelder. Als het eenmaal donker is willen ze naar buiten om hun hond uit te laten en mensen bang te maken. Wat een teleurstelling als iedereen allang blijkt te slapen. De creatieve geraamten hebben daar wel een leuke oplossing voor. Ze gaan elkaar bang maken. Schijnbaar zijn ze daar goed in, maar is dat ook zo?

Mijn bijna kleuter vond de glow in the dark omslag erg leuk. ”Dat is apart mama. Zo kunnen we het boek in het donker makkelijk terugvinden”. Ja, ook ik vond het leuk gevonden.
Veel zwart en donkere kleuren maar dat past natuurlijk bij het onderwerp. Uitnodigende illustraties passen heel goed bij de 3 geraamten. In hun poging eng te zijn, zijn Bot, Botje en de hond vooral geinig, leuk en zelfs gezellig. Je zou bijna samen met hun op avontuur willen. ”Bot en Botje zijn helemaal niet eng hoor”, riep mijn dochter al snel. ”Ze zijn leuk”.

Het vrolijke verhaal viel in de smaak, want mama moest het boek nog wel een paar keer lezen.

Leuk aan dit onderwerp vond ik persoonlijk de vragen waarmee mijn dochter kwam. “Mama, geesten, monsters en lopende skeletten bestaan toch alleen op televisie en in boeken?” Een van de vele voordelen van voorlezen is dat je bepaalde onderwerpen makkelijker bespreekbaar maakt. Zo ook dit onderwerp. Wat is echt? En wat niet? Wat is angst? Wat kunnen we daaraan doen?

Later kwam ik achter dat het origineel, onder de titel ‘Funnybones’ in 1987 verscheen.

De tip voor de kinderboekenweek is te koop bij Bol.com voor €9,99.

PicsArt 09 26 01.24.22
PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie

2 gedachten over “Bot en Botje | Janet & Allan Ahlberg”

  1. Ik heb dit boek onlangs ook voor onze dames gekocht. Vroeger was dit namelijk een van mijn favoriete boeken, samen met ‘Ik kom je opeten’. Ook hier werd hij zeer positief ontvangen. Hij is trouwens ook op youtube te vinden…een erg leuke vertelversie😊

    Beantwoorden

Plaats een reactie