Het jongetje en de wereld | Sylvie Neeman

Geen hele verhalen, geen ingewikkelde woorden. Dit boek verwoord de geboorte, vanuit het oogpunt van een kind, met een paar regels tekst en bijpassende illustratie.

Titel
Het jongetje en de wereld

Schrijver
Sylvie Neeman (Vertaald door: Marijke Arijs)

Illustratie
Ingrid Godon

ISBN
9789045121222

Uitgeverij
Uitgeverij Querido

Doelgroep
Kinderen vanaf 4 jaar

Het boek

Een jongetje woont in een sneeuwbol. Het is er zacht en veilig, en hij hoeft zich nergens zorgen over te maken. Op een dag opent hij de bal en stapt naar buiten. Hier is alles anders. De wereld is groot, heel groot. Er zijn veel kleuren en geuren. Het is mooi en leuk maar ook beangstigend. Het is anders. Gelukkig is hij niet alleen. Uiteindelijk vindt hij de weg naar een warm thuis waar mensen van hem houden.
De schrijfster neemt ons mee in de wereld van geboorte. Want hoe zou dat zijn voor een baby? Ook een kleuter stelt daar vragen over. Zeker wanneer ze (bijna) de grote broer of zus worden.
Op een leuke wijze wordt er uitgelegd hoe het leven in mama’s buik voelt en hoe anders het is hier buiten. De kleine man maakt op zijn eerste dag heel wat mee. Zo ontmoet hij de hond, de poes, de vogel en de eekhoorn en maakt hij kennis met sneeuw, angst en geborgenheid.

Onze ervaring

Samen met mijn bijna kleuter las ik het boek ‘Het jongetje en de wereld‘. Muisstil werd er geluisterd. Je kon er bijna een speld horen vallen. Ze was nogal onder de indruk van het verhaal, ook al legde ze niet direct de link met de geboorte. De prachtige illustraties ondersteunen het verhaal uitstekend.

Na het verhaal kwamen de vragen. ”Mama, waarom is het jongetje alleen? Waar zijn de papa en mama?”

Het is een prachtig boek maar persoonlijk ben ik van mening dat een kleuter niet snel de link zou leggen naar de geboorte. En misschien hoeft ook niet meteen. Het is en blijft een prachtig boek om voor te lezen.

Het jongetje en de wereld is onder andere te koop bij Bol.com voor €14,99.

PicsArt 10 20 02.46.41

PicsArt 10 20 02.47.39
PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie

Plaats een reactie