Een stip aan het einde van de wereld | Femmie van Santen

Titel
Een stip aan het einde van de wereld

Schrijver
Femmie van Santen

ISBN
9789026622267

Uitgeverij
Callenbach

Doelgroep
Kinderen van 10 jaar tot 99 jaar

Het boek

Lucine is een meisje van 11. Ze komt uit Armenië. De vader van Lucine is een journalist die niet op zijn mond is gevallen. Dit brengt niet alleen hem maar ook zijn gezin in gevaar. Samen met haar moeder en broertje David moet Lucine vluchten. Vluchten naar een land waar ze nooit eerder van heeft gehoord. Na een lange reis komen ze aan bij een aanmeldcentrum in Nederland. In het AZC krijgen ze een kamer waar heel veel verschillende soorten mensen wonen. Waar mensen komen en gaan.
Voor Lucine voelt het alsof ze op een stip zit, ergens aan het einde van de wereld.

Kippenvel

Het boek bezorgde mij kippenvel. Moeiteloos. Het verhaal vereist een heleboel empathie om te begrijpen wat deze mensen meemaken. Het belang van de mensen die in het asielzoekerscentra wonen, hoe zij met mensen omgaan. Maar ook hoe zij zich voelen bij de negatieve nieuwsberichten over, volgens sommigen, gelukzoekers. Wat de nare uitspraken als ‘rot op’ met deze mensen doen. Mensen die niets liever dan in hun eigen land hadden willen blijven. Mensen die noodgedwongen weg moesten en hun thuis moesten achterlaten omdat hun leven daar in gevaar was. De angst, de onzekerheid, onbegrip, wennen aan de nieuwe omgeving, het gemis, de fijne en minder fijne herinneringen aan thuis…

Dit boek raakt je tot in je bot. Met brok in mijn keel gelezen. Tranen rollend over mijn gezicht. Wat moet het vreselijk zijn voor Lucine, haar broertje en hun moeder. De moeder die ijzersterk moet zijn voor haar kinderen ondanks de situatie.. Lucine die op een zeer moeilijke leeftijd ergens anders een nieuw begin moet maken. Je thuis moeten achterlaten voor een plek waar je niemand kent, de taal niet kent. Andere angst, onzekerheid, de vooroordelen, de muur die je om je heen bouwt om jezelf te beschermen. Mijn moederhart huilt.

De schrijfster van het boek, Femmie van Santen, heeft een tijdlang met vluchtelingen gewerkt. Ze maakte dit allemaal van heel dichtbij mee. Ze wilde deze mensen graag een stem geven. En dat heeft ze naar mijn mening ook gedaan met dit boek. Een prachtig geschreven boek dat je pas weglegt nadat je het laatste woord hebt gelezen.

Dit 224 pagina’s tellende paperback is onder andere te koop bij Bol.com voor €14,99.

IMG 20171103 215638
PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie

Plaats een reactie