Hoe smaakt Riesling wijn & welke gerechten eet je erbij?

Riesling wijn is een witte elegante wijn die van de Riesling druif wordt gemaakt, ook wel bekend als de koningin van de druiven. Dat kan ook niet anders met Franse voorouders als gouais blanc druif waar onder andere Chardonnay en Pinot Noir van worden verbouwd. Het groeit in de bekendste Duitse wijngebieden zoals de Moezel en de Elzas in Frankrijk, maar tegenwoordig ook in andere landen zoals Australië, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Noord-Italië, Kroatië, Hongarije, Oostenrijk en Luxemburg. Deze verfijnde wijn wordt gezien als een van de Duitse druivenwijnen en is prima geschikt om jong gedronken te worden. Tegelijk kan het ook, door het hoge zuurgehalte, lang bewaard worden.

Hoe smaakt Riesling?

Het is een wijn die je moet leren drinken, weten de wijnkenners. De fris en droge of de zoete smaak is afhankelijk van het gebied en met name ondergrond waar de witte druif op wordt verbouwd en de bereidingswijze. Net een kameleon! Je proeft waar de druif mocht groeien. Mede hierdoor bevatten ze altijd buitengewoon intense aroma’s en finesse in grote diversiteit. Denk hierbij aan fruit als groene appel, sinaasappel, peer en perzik maar ook jasmijn, witte bloesem, munt en muskaat. Een koele klimaat gebied met leisteen als ondergrond produceert een totaal andere soort druif en wijn dan de warmere klimaten in landen als Nieuw Zeeland. Het is aan de wijnmaker om de perfecte balans te vinden door deze kwaliteiten optimaal te benutten. Aanname dat Riesling altijd een zoete wijn is klopt dan ook niet.

Ben jij een liefhebber van zoete wijnen? Dan kies je voor de in Duitsland verbouwde Riesling wijnen. Ben je meer van de droge Riesling? Dan ga je voor de Franse Elzas wijnen. Hieronder de verschillende types uitgelegd.

Zoete wijnen

Over het algemeen is de Duitse Riesling zoeter. Met name tussen 20 en 30 jaar oude Riesling is zoeter dan de jonge Riesling van tussen 10 en 20 jaar. Dit heeft onder andere te maken met de bodem, zoals hierboven uitgelegd maar ook met het alcoholpercentage. Eiswein, Ausleese, Beerenauslese Trockenbeerenauslese voldoen allemaal hieraan. Al deze dranken bevatten ook een lager alcoholpercentage dan de droge varianten waardoor er meer suiker achterblijven en de smaak sterk beïnvloeden. De halfzoete witte wijn is bijvoorbeeld Kabinet en Spätlese. Deze bevatten ook een hoger alcoholpercentage (minimaal 12%) wat ervoor zorgt dat een groot deel suikers vergist en wordt omgezet in alcohol. Het vergistingsproces is eerder gestopt zodat niet alle suikers in alcohol worden omgezet.

Droge witte wijn

In principe zijn de Franse wijnen uit de Elzas, Oostenrijk en Verenigde Staten droger dan de Riesling uit andere landen. Qualitätswein uit Duitsland is hier als enige vreemde eend een droge wijn. De lange, droge zomers en hoger gelegen wijngebieden in de Elzas met koelere temperaturen bieden de ideale omstandigheden voor de druif om te groeien. Net als de grotere diversiteit in ondergronden waarop wijngaarden te vinden zijn. Dit geeft de wijn vaak een meer aromatische kracht die ze in Duitsland anders missen. Maar het biedt ook meer keuze. Hoewel je in Duitse Moezel gewoon kan kiezen tussen trocken, feinherb of lieblich zijn de Franse Elzas wijnen droger. Het vergistingsproces dat de Duitse wijnboeren toepassen kennen ze in de Elzas niet. Alleen laat geoogste druiven. Dat zijn de druiven die langer blijven hangen, door schimmel worden aangetast en hierdoor vocht verliezen wat ervoor zorgt dat suikergehalte toeneemt. Dit proces wordt edele rotting genoemd. Wijnen die op deze wijze worden gemaakt zijn worden Vendanges Tardives of Selection Grains Nobles genoemd en Beerenauslese en Trockenbeerenauslese in Duitsland.

Welk gerecht bij Riesling wijn?

Van alle witte druivenrassen is dit de enige waarvan de smaak zo sterk wordt beïnvloedt door verschillende ondergronden waar het op groeit. Dat alleen maakt de wijn een grote favoriet onder de echte wijnkenners sinds de 15e eeuw. Diezelfde diversiteit maakt de wijn ook geschikt bij verschillende gerechten.

Veel Aziatische gerechten hebben bijvoorbeeld een scherp randje. Afhankelijk van je eigen wensen kun je de sterke smaken versterken, onderdrukken of ondersteunen. Zoete Riesling bevat veel zuren waardoor de pittige smaak juist wordt versterkt. Extra droge wijn heeft een hogere alcoholpercentage waardoor je nog meer het gevoel krijgt dat je mond in brand staat. Een lichtzoete witte wijn verzacht de pikante smaken van het gerecht en is dus het meest geschikt bij onder andere Oosterse schotels.

Ansjovis is een vis dat van zichzelf al een overheersende zoute smaak heeft. Sommigen ervaren het zelfs als heftig. Een lichte, frisse, droge witte Riesling wijn past hier perfect bij. Bij droge wijn eet je zeevruchten, varkensvlees, gevogelte en zuurkool. Bij een wat frissere variant neem je vis of asperges.

Zoete Riesling wijn gaat perfect samen met desserts met fruit zoals appeltaart, maar ook bijvoorbeeld witte chocola, verse kaas of blauwe schimmelkaas. Of je schenkt een glas in als toetje.

Hoe smaakt Riesling wijn tips en uitleg mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie