Leukste musea Leiden met kinderen: Rijksmuseum van Oudheden

Stap binnen in een magische wereld waar geschiedenis tot leven komt, waar oude beschavingen spreken en waar avonturen wachten om te worden beleefd. Het Rijksmuseum van Oudheden is niet alleen een van de leukste musea van Leiden: het is een betoverende reis door de tijd. Een reis die begint met prikkelen van je verbeelding en eindigt met een dieper begrip van een van de meest integreerde beschavingen in de geschiedenis. Een onontkoombare bestemming voor jong en oud met ontembare fascinatie voor oude Egypte. Hier, tussen de eeuwenoude artefacten en schatten, waar de adembenemende wereld van de goden, helden en mythen tot leven worden gewekt. Een oase van kennis en verwondering die wacht om ontdekt te worden. Dus stap binnen en laat je meevoeren naar onder andere het mysterieuze land van de farao’s en tijdloze verhalen over de mythische wereld.

Educatieve programma’s en tentoonstellingen

RMO herbergt een schatkamer vol schatten van over de hele wereld. Voor gezinnen met nieuwsgierige kinderen is het een poort naar een onvergetelijke reis door de geschiedenis. Het is een plek waar stenen en artefacten geen saaie oude onderwerpen, maar eerder doorgangen naar spannende avonturen uit het verleden. Verken de geheimen van de Egyptische farao’s, terwijl de mummies en schatten hun verhalen fluisteren. Wandel door de mythische wereld van de Griekse goden, waar helden en monsters je opwachten. En langs oude tempelruïnes van Taffeh in de centrale hal van het museum. Waan je in de rol van de onderzoeker tijdens de speurtocht door het oude Egypte, ontrafel geheimen en vind antwoorden op interessante vragen over de archeologische vondsten over Nederland in de tijd van het Romeinse Rijk, oude Griekenland en Etrurië, maar ook Nederland in de prehistorie en middeleeuwen. Bestudeer de buitengewoon bijzonder camee stenen. Pak een krokodillenmummie uit met de 3D-applicatie. Doe de audiotour in de vaste tentoonstellingen De Klassieke Wereld waar je beeldhouwwerken kunt bewonderen van Romeinse goden als Venus, Jupiter en Apollo, keizers als Nero, Caligula en Trajanus, Augustus, Mythische helden als Hercules, Pan, Heracles, Hecate en Dionysus. Of die van de Topstukken waar je de kans krijgt om 24 van de meest fascinerende museumstukken in het Rijksmuseum van Oudheden te ontdekken. Van de prehistorie tot de middeleeuwen, reis door de tijd en je kennis met oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten, en het historische Nederland. Bekijk de indrukwekkende architectonische elementen collectie met onder andere zuilen, kapitelen en friesen die een boeiende inkijk in de cultuur en samenleving geven van die tijd.

Voor gezinnen zijn dit educatieve activiteiten die leren tot een leuk avontuur maken tijdens de wandeling langs de tijdelijke en vaste tentoonstellingen verdeeld over 3 verdiepingen. Bijzonder mooi uitje voor nieuwsgierige geesten waarvan het hele gezin geniet.

Kindvriendelijkheid

Dat RMO kindvriendelijk hoog in het vaandel heeft staat blijkt wel uit de bovenstaande voorbeelden. Het is net een speeltuin voor de geest waar nieuwsgierige kinderen vanaf een jaar of 6 hun creativiteit kunnen uitleven door aan kinderworkshops mee te doen over oude beschavingen, archeologie en zelfs mummies. Spannende speurtochten voor jonge onderzoekers door het museum waarmee ze op jacht gaan naar verborgen schatten en worden beloond met inzicht in de geheimen van de oudheid. De tijdelijke tentoonstellingen als ‘Het jaar 1000’ en vaste tentoonstelling ‘Egypte & Nubië’, ‘Klassieke Wereld’, ‘Archeologie in Nederland’, ‘Nederland in de Romeinse Tijd’ en Cameeën’ zijn ontworpen om jong en oud te inspireren. De audiotour in het Deense Hans Christian Andersen museum maakte een goede indruk dus de keus was hier snel gemaakt. Hoewel een koptelefoon handiger was geweest dan het kastje dat je tegen je oor moet houden (of via je mobiele telefoon en eigen oortjes luisteren), was de ervaring erg waardevol. Van het stemgebruik tot de verwoording en informatie die door de jonge oortjes werd gecommuniceerd. Het maakt geschiedenis begrijpelijk en boeiend voor kinderen en kunst en artefacten toegankelijk en interessant. En als ouder die het Rijksmuseum van Oudheden met de kinderen bezoekt moet je dit gewoon waarderen. Dit is waar je voor komt als gezin.

Naast het sterk aanwezige educatieve gedeelte is het museum ook op andere vlakken kindvriendelijk. Zo zijn er bij bij de ingang links, achter de kassa, de schone toiletten te vinden, kluisjes waar je bijvoorbeeld je jas kan achterlaten tijdens je bezoek, shop waar je thematische boeken, spellen en souvenirs kunt kopen en een kleine familierestaurant waar je een pauze kunt nemen om te lunchen. Tijdens ons bezoek stond onder andere Egyptische dadelkoek op het menu. Een lekkere aanrader voor de zoetekauw.

Kortom, het RMO is wat ons betreft een plek waar kinderen niet alleen welkom zijn, maar ook worden aangemoedigd om hun nieuwsgierigheid en verbeelding te laten bloeien. Hier kunnen jonge knappe koppen, oudere kinderen en tieners geschiedenis aanraken, begrijpen en ervaren op een manier die hen onvergetelijke herinneringen zal bezorgen.

Praktische informatie en tips

♦ Adres Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden

♦ Parkeren kan onder andere bij Parking Leiden Centrum op Haagweg terrein (€21 per dag (oktober 2023)) Wij waren zelf voor bijna 5 uur €13 kwijt. Vanaf de parkeerplaats naar het museum is het nog ongeveer 10 minuten lopen

♦ Kinderen en tieners tot en met 18 jaar gratis toegang (ook wanneer je het museum met de klas bezoekt)

♦ Audiotour biedt 2 opties: Eigen telefoon koppelen en luisteren met zelf meegenomen oortjes (Tip) of kastje activeren en tijdens de wandeling tegen de oor houden. Wel veel aanvullende informatie die het absoluut de moeite waard maken.

♦ De Egypte speurtocht is niet te simpel voor de knappe koppen en (pre)tieners maar wel erg leuk en waardevol

♦ Het personeel is erg vriendelijk (niet onbelangrijk)

♦ Achter de kassa vind je de toiletten, kluisjes, super leuke shop met thematische artikelen en hebbedingetjes en horeca waar je kunt zitten

♦ Gezonde keuzes in het museumcafé zo bevat het kindermenu in het restaurant bruin brood en is er geen typisch fastfood als patat te koop

♦ Er is bij de trap een lift aanwezig

♦ RMO collectie is verdeeld over 3 verdiepingen

♦ Kindvriendelijk museum dat erg interessant is voor knappe koppen en nieuwsgierige kinderen vanaf een jaar of 6 die het kunnen waarderen dat niet alles aangeraakt kan worden en ‘spelen’ niet kan maar spelend ontdekken wel

♦ Minimaal 5-6 uur plezier

♦ RMO heeft sinds kort een hele leuke podcast die je na je bezoek wil beluisteren 🤩

♦ Bezienswaardigheden in de buurt: Rijksmuseum Boerhaave, Naturalis, Hortus Botanicus, Young Rembrandt Studio, museum Volkenkunde, Sterrewacht Leiden en Corpus (reis door de mens).

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

Sandra

Plaats een reactie