Ieder schooljaar hebben scholieren een bijna standaard lijstje aan schoolspullen nodig: een stevige rugzak, een agenda, goedgevulde etui met bijvoorbeeld een aantal potloden, pennen, (markeer)stiften, correctietape, liniaal en geodriehoek, rekenmachine en collegeblok, schriften of ringmappen. Wanneer je voor het eerst naar de middelbare school gaat dan schaf je de meeste dingen tijdens de zomervakantie aan. Zit je er al op, dan weet je ook dat je bepaalde items prima langer kunt gebruiken of de lijst niet letterlijk hoeft over te nemen. Zo is een collegeblok of schrijfblok heel goed te vervangen door een multomap waar je A4 papier in kunt toevoegen of uithalen. Een groot voordeel hiervan is dat je je aantekeningen altijd bij elkaar hebt. Dat is in geval van een vol gekladderd schriftje dat vervangen moet worden niet het geval. Voor een deel van de tieners is dit deel van de voorbereiding samen met boeken kaften vaak het leukste gedeelte van de back to school periode. Voor de andere helft is het juist afzien. Wij geloven erin dat de hele voorbereiding een uitstekende manier is om het kind vanaf de start te motiveren en daarom komen we met tips rondom schoolspullen pimpen. En dat leggen we je graag uitgebreid uit. Sterker nog, we laten het zien.
De voordelen van een ringmap
Laten we beginnen bij het begin. In het voorbeeld hierboven gaven we aan dat schriften en collegeblokken heel goed te vervangen zijn door een ringmap, ook wel bekend als multomap. Zo een ordner is meestal een 29,7 centimeter bij 21 centimeter groot harde kartonnen map met een brede rug en stalen of kunststof klemsysteem. Er bestaan 2-ring, 4-ring, 17-ring en 23-ring mappen in A5 of A4 formaat, wat de meest gangbare maat is. Het grootste voordeel is dat je hier bladen uit kan halen en toe kunt voegen. Deze gelinieerde, geruite of blanco bladen kun je gemakkelijk van elkaar scheiden met een tabblad bijvoorbeeld. Super handig! Hierdoor krijg je meerdere schrijfblokken in een die ook nog eens makkelijker in gebruik zijn. Als je de kosten van alle schrijfmaterialen door de maanden heen bij elkaar optelt is het vaak ook goedkoper. Onmisbaar op school, maar ook thuis en op het werk. Het werkt namelijk niet alleen voor je notities op school en huiswerk maar ook bij het ordenen van je administratie, als huishoudmap, om je recepten overzichtelijk op te ruimen, als bullet journal of om je lesideeën als leraar bij elkaar te bewaren. Dat het een multifunctioneel item is hebben we de afgelopen 50 jaar wel ondervonden, want zo lang bestaat deze multo, zoals het in de jaren ’70 werd genoemd.
Een extra voordeel is dat deze leuke (en soms saai maar betaalbare) ordners heel goed geschikt zijn om te pimpen. Door het versieren en opleuken hiervan en andere schoolspullen maak je het helemaal eigen. En waarom dan niet meteen zo personaliseren dat je er iedere dag weer blij van wordt, maar ook weer kan aanpassen als je toe bent aan iets nieuws. Daar komen onze tips en ideeën aan te pas.
Ordner personaliseren
Tja hartstikke leuk het idee om schoolartikelen te customizen maar hoe ziet dat er in praktijk dan uit? Met (kaft)papier, washitape of textiel en wat kleurtjes kun je niet alleen een geweldige en unieke ringband map creëren, maar ook meteen een hulpmiddel dat je helpt georganiseerd het schoolwerk te doen. En juist dat praktische gedeelte maakt dit zo de moeite waard! In dit artikel richten we ons wat meer op het laatst genoemde voorbeeld maar de ideeën zijn net zo goed toe te passen bij boeken, schriften en ander vergelijkbaar materiaal.
Kaft pimpen
Waarom zou je alleen boeken kunnen kaften, waarom niet ook je saaie schriften of mappen? Dat kan met kaftpapier of oude kaarten, maar ook met zelfgemaakt inpakpapier, textiel of washitape bijvoorbeeld. In principe behoort ook plakfolie tot de mogelijkheden. Je kunt er ook voor kiezen de eenvoudige kant met een neutraal kleurtje te bedekken zodat je erop kan tekenen, schilderen of schrijven. Creativiteit kent geen grenzen, zo ook in dit geval niet. Zorg er alleen wel voor dat de gemaakte keuze langer mee kan. Hieronder een aantal gave voorbeelden ter inspiratie.
Binnenkant stylen
Nu je de buitenkant hebt leren stylen, wordt het tijd de binnenkant aan te pakken. Het kan handig zijn vooraf na te denken over de praktische zaken rondom de inhoud zoals lesrooster, items die je graag bij de hand hebt, gepersonaliseerde tabbladen…Misschien vind je het fijn een kalender voorin te hebben waarop het lesrooster staat maar ook andere belangrijke data en verjaardagen. Een die je makkelijk kunt vervangen of aanpassen bijvoorbeeld. Of een inhoudsopgave. De gelezen boeken bijhouden, hoeveel water je drinkt per dag of het aantal uur slaap bijhouden? De fantastische bullet journal ideeën kunnen voor bijzonder goede inzichten zorgen die je hier heel goed kunt gebruiken en toepassen. De duffe tabbladen (met extra opbergruimte) kun je ook versieren of zelf maken. Wat dacht je van zelfgemaakte boekenleggers maar dan voor in de map? Of gelamineerde mandela of je eigen tekening? Leuke quotes waar je blij van wordt. Zelf toch niet zo creatief als je zou willen? Gelukkig kun je online ook hele leuke gratis covers vinden die je zo kan uitprinten of met online programma’s als Canva zelf maken. Het kan allemaal. Kijk maar. Werk met de al genoemde materialen, kleurtjes, stickers, post-its, paperclips, sjablonen en maak een planner die voor jou werkt.
Schoolspullen versieren
De eindeloze wereld vol creatieve ideeën die je kunt gebruiken om een map, boek of schrift te pimpen, kan je ook inspireren de rest van de schoolspullen een make-over te geven. Maar wat te doen met je oude tas of etui? Versier het met textielstiften, spray het, plak een stofapplicatie erop. Versier de potloden met nagellak of veelzijdige washitape. Hieronder weer een aantal voorbeelden ter inspiratie.
Meer DIY inspiratie? Neem een kijkje op ons Pinterestbord.
- Recensie: De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur van Shannon Messenger - 28 november 2024
- Recensie: Fabulant 3: De strijd om het stelsel - 1 oktober 2024
- De juiste zitzak kiezen: het belang van de maat, vulling en stevigheid - 1 oktober 2024