Zo leer je je kind ‘s nachts zindelijk worden

Zindelijk overdag is voor veel kleintjes nog heel wat anders dan zindelijk ‘s nachts. Wanneer die lieve kleuters diep in slaap zijn wordt er namelijk nog wel eens vergeten om naar de wc te gaan. Hoe help je jouw kindje ‘s nachts ook zindelijk te worden? We geven je een aantal praktische tips!

Lees ook 

Uit de luiers in 3 dagen | Zo ging het bij ons
Wasbare luiers | Dit moet je weten voor je eraan begint

1. Nog even plassen

Of je kindje moet plassen of niet: maak het de routine om voor het slapen nog even snel naar de wc te gaan. Al is het maar om het even te proberen. Mocht er nog geplast moeten worden dan kan je kleintje met een lege blaas gaan slapen. Zo niet, dan breng je er in ieder geval een bepaalde routine in!

2. Stop op tijd met drinken

Hoewel het geen gigantisch verschil maakt kan het wel een kleine invloed hebben: laat je kleintje een uur voor bedtijd minder of niets meer drinken. Dit haalt de grootste druk van de blaas en zorgt ervoor dat deze minder snel of op een later moment vol raakt.

3. Gebruik een plaswekker

Met de plaswekker van Dryly wordt je kindje ‘s nachts wakker gemaakt wanneer er in bed geplast wordt. Het alarm dat afgaat zorgt ervoor dat je kindje even schrikt, wakker wordt en automatisch de sluitspier van de blaas aanspant. Op een gegeven moment zal je kleintje het verband tussen een volle blaas en zelf naar de WC moeten gaan vanzelf leggen.

4. Wakker maken

Wil je jouw kindje liever zelf helpen en wekkers achterwege laten? Maak je kleintje dan eens of twee keer per nacht wakker om even samen naar de WC te gaan. Dit kan zeker werken wanneer je kleintje specifieke tijdstippen heeft waarop er ‘s nachts geplast wordt. Je hoeft hier trouwens ook echt niet zelf midden in de nacht je bed voor uit: maak je kleintje gewoon even wakker wanneer jij naar bed gaat, en de kans op bedplassen wordt al een stuk kleiner.

5. Zet een potje op de kamer

Is de donkere gang naar de WC nog een beetje te spannend? Zet dan een potje op de kamer zodat je kleintje snel zelfstandig kan plassen en direct terug zijn of haar bedje in kan duiken. De afstand wordt kleiner, de drempel wordt lager en je kleintje hoeft zichzelf minder wakker te schudden om daadwerkelijk naar de WC te gaan.

Hoe heeft jouw kindje het bedplassen afgeleerd?

bedplassen afleren peuter, kleuter en kind tips
MamaPlaneet logo

 

Sandra

Plaats een reactie