Sfeervolle verlichting voor in tuin of balkon tips

De verlichting is niet alleen binnen een belangrijke sfeermaker, maar ook buiten. Overdag heb je de heerlijke loungebank, prachtige bloempotten, gezellige tuinposters en tuinkleed waardoor de tuin er extra gezellig uitziet. In de avonduren doet de tuinverlichting dat. Onder andere de solar tuinlampen maken het mogelijk om extra lang buiten te genieten van een gezellige avond. Welke opties zijn er nog meer en waar moet je op letten? We nemen je mee in de wereld van sfeervolle verlichting voor in de tuin of op het balkon.

Wat is sfeerverlichting en wat zijn de voordelen?

Tuinverlichting is er in allerlei soorten en maten. Denk hierbij aan muur- en wandlampen, staande buitenlampen, grondspots, plafonnières en tafellampen. Zo zijn er wandlampen die je bijvoorbeeld aan de schutting of gevel kunt ophangen. Het neemt zo minimaal ruimte in beslag terwijl het zijn functionele taak vervult. Je kunt een lichtsnoer of ledstrips onder de overkapping gebruiken voor meer sfeer tijdens het gezellig nazomeren. Of om een element in je tuin of op het balkon extra te belichten. Een tuinpaal om je pad te verlichten geeft warmte. Een tafellamp bij je lounge set zodat je elkaar extra goed kunt zien.

Door te spelen met opvallende en onopvallende tuinverlichting tover je je tuin om in een sprookjesachtige verschijning. Maar er zijn meer voordelen. En die wil ik toch graag onder je aandacht brengen.

Laten we beginnen met veiligheid. Niet alleen wegens onaangekondigde gasten zoals dieven maar ook wegens zicht. Zodat je het trapje ziet wanneer je de container buiten zet of het sleutelgat van de voordeur om de sleutel in te stoppen.

Buitenverlichting zorgt ervoor dat je langer buiten kunt zitten en maximaal van je heerlijke tuin kunt genieten. Zeker nu de dagen steeds korter worden en het eerder donker wordt is dat wel zo fijn. Zo kun je nog steeds na je werk met je gezin barbecueën in de tuin. Niet alleen kun je elkaar fatsoenlijk zien, maar ook omdat alles er zoveel malen gezelliger uitziet.

Lees ook

5x Tuin verduurzamen
6 tips voor het kopen van een tuin- of loungeset

Tips voor sfeervolle tuinverlichting

De een maakt er een compleet verlichtingsplan voor en de ander is meer van een simpelere aanpak. Net als bij tuin aanleggen en inrichten is dit een persoonlijke keus. Het belangrijkste is dan ook te doen wat bij jou past. Voor welke aanpak je ook kiest, deze tips gaan je helpen de juiste keuzes te maken.

Bedenk van te voren wat je wilt uitlichten? Je toffe loungeset waar je graag met familie en vrienden zit, het fantastische tuinschilderij van je meest inspirerende vakantie, het beeldje waar je zo dol op bent of je prachtige vijver. Ondanks alle voordelen van buitenverlichting raden wij je aan om keuzes te maken. Als het gaat om sfeervolle buitenverlichting geldt less is more. Door contrast te creëren ontstaat er diepte en gezelligheid. Laat dat juist de bedoeling zijn. Wat wil je dat je tuin uitstraalt ‘s avonds? Wat voor een sfeer past bij jou? Ook kleuren hebben hier een grote invloed op.

Het is goed om te weten dat niet alle lampen geschikt zijn voor alles. Ze moeten immers tegen weer en wind kunnen. Daarom is het belangrijk om van tevoren te bepalen waar je de lamp wilt ophangen en met welk doel. Dit heeft alles te maken met IP- code oftewel het beschermingsgraad van de lamp. Zo heb je een andere lamp nodig om je vijver te verlichten en een andere voor onder het terras. In principe heb je voor buiten minimaal IP44 nodig. Kies je voor led als lichtbron in de tuin of op het balkon, dan heb je minimaal IP20 nodig. Ook is zacht licht als buitenverlichting meer geschikt als sfeerverlichting en dus bedoeld om ‘s avonds je tuinschilderij te verlichten en minder als lamp bij de voordeur. Het aantal lumen heeft hier alles mee te maken.

Het knusse effect en uitstraling van je tuin heb je zelf in de hand. Wil je graag ruimtelijk effect creëren, zet dan een lichtpunt achter in de tuin. Zet felle lampen niet te dicht bij elkaar. Zacht licht kan in principe wel gecombineerd worden of op korte afstand van elkaar. Door strategische onder andere grondspots of ledstrips te gebruiken ontstaat er in een handomdraai een betoverende sfeer buiten.

Ook op het gebied van tuinverlichting is het goed om rekening te houden met de buren. Het is ongetwijfeld niet de bedoeling dat je buren last krijgen van de lampen in je tuin. Zorg ervoor dat het licht niet verblind. Overweeg om veiligheidsredenen een bewegingssensor in de achtertuin en een licht met tijdklok bij de voordeur.

Overweeg led verlichting en solar tuinlampen oftewel duurzame verlichting. Deze werken op zonne-energie in plaats van elektriciteit. Buitenverlichting op zonne-energie laad op als de zon schijnt, maar ook als het bewolkt is. Dat scheelt nogal wat op de energierekening, het is beter voor het milieu en het gaat 20 keer langer mee dan bijvoorbeeld gloeilampen. Daarnaast hoef je niet moeilijk te doen met kabels aanleggen.

Sfeervolle solar verlichting tuin of balkon tips

Redactie

Plaats een reactie