Shampoobar: Plasticvrij & zero waste shampoo voor je haar

Duurzame haarverzorging is een mooi voorbeeld van onze bewustwording rondom het plastic probleem. We ruilen massaal de plastic verpakkingen met vloeibare shampoo in voor de natuurlijke shampoo in de vorm van een shampoobar. Maar wat is een shampoo bar precies en hoe gebruik je het, waarom is dit een betere optie voor zowel het milieu als je portemonnee? Geen stress. In dit artikel beantwoorden we al je vragen.

Lees ook

Echt natuurlijke cosmetica: vijf tips om de juiste keuze te maken

Wat is een shampoobar?

Shampoo bar is een zero waste shampoo en een natuurlijke alternatief voor de vloeibare shampoo die we allemaal kennen. Het wordt ook wel de vaste shampoo, haarzeep of shampoozeep genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden is het technisch gezien een blok zeep, maar dan niet voor het wassen van je handen maar je haar. Er zijn verschillende bars op de markt: de voor de gevoelige hoofdhoofd, gekleurd haar, conditioner bar, bodybar en meer.

Hoe gebruik je een shampoo bar?

Het gebruik van een shampoobar is vrij simpel. Je wrijft je natte handen ermee in of gebruikt het direct op je natte haar om zo sop te creëren. Je gebruikt het dus net als een blok zeep voor je handen. Bij gebruik van reguliere shampoo gebruik je nooit evenveel. Het is immers niet te doseren. Door een shampoobar te gebruiken bij het haar wassen heb je dat veel meer in de hand.

Hoe lang gaat shampoobar mee?

Een shampoobar mag dan wel klein ogen, maar gaat veel langer mee dan de vloeibare shampoo. Zo staat een haarzeep van gemiddelde groot gelijk aan 3 flessen vloeibare shampoo. Dat betekent dat je met een exemplaar van 30 gram ongeveer 40 keer je haar kunt wassen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de lengte van je haar, structuur, volume en het aantal wasbeurten per week. Verder spelen de ingrediënten een belangrijke rol als het gaat om de levensduur van deze zero waste shampoo.

Shampoo bar bewaren

Het is belangrijk deze solid shampoo na gebruik op een droge, niet te warme plek te leggen zodat het kan opdrogen. Eenmaal opgedroogd kun je het in een zeepbakje of bewaarblikje bewaren.

Voor- en nadelen van shampoobars

Het is goed voor het milieu en je portemonnee. Is dit belangrijk, maar ben je nog in dubio of shampoo bars wat voor je zijn? Na het lezen van deze v00r- en nadelen wil je het in ieder geval uitproberen.

  • Plasticvrij
  • Handgemaakt in Nederland
  • Gaat veel langer mee dan reguliere shampoo
  • Duurzaam
  • Goedkoper dan de vloeibare shampoo
  • Waterbesparing (een fles shampoo bestaat grotendeels uit water)
  • Voornamelijk natuurlijke ingrediënten
  • Geen verpakking nodig maar kan in 100% afbreekbare verpakking worden gekocht
  • Licht in gewicht en klein van formaat dus neemt weinig ruimte in beslag
  • Makkelijk mee te nemen op reis (want niet vloeibaar)
  • Diervriendelijk gemaakt
  • Vrij van parabenen en siliconen
  • Vegan
  • Vrij van SLS en SLES al is het goed je te verdiepen in de ingrediëntenlijst
  • Groot assortiment

Mijn anti-roos shampoobar ervaring

Van Shampoobars.nl ontving ik een anti-roos shampoo bar rozenblaadjes. Het heeft een ronde vorm, lijkt op een handzeep en komt in een 100% afbreekbare verpakking. Het straalt luxe uit en het ruikt echt super lekker. Op de verpakking staat dat deze 60 gram wegende shampoobar goed is voor 80 wasbeurten. Ik heb een lang en dik bos haar en roos. Hoe lang ik ermee ga doen weet ik nog niet, maar het komt veelbelovend over. Normaliter gebruik ik dan ook meer dan gemiddeld shampoo bij het wassen van mijn haar. De eerste keer gebruiken was het best wel even wennen. Tegenwoordig gebruiken we een zeepblok niet eens meer voor de handen, laat staan voor het lichaam of haar. Ermee het haar wassen voelde dan ook wat onwennig. Ik koos ervoor om mijn natte handen erin te wrijven om vervolgens mijn hoofdhuid ermee te masseren. Het schuimt meer dan voldoende en doet gevoelsmatig hetzelfde als een fles shampoo. Na uitspoelen van de shampoo gebruik ik altijd een conditioner. Dit heb ik ook echt nodig anders kom ik er met mijn vingers of haarborstel niet doorheen. Hier moet overigens nog een duurzame variant voor komen, maar daar wacht ik nog mee tot ik helemaal overtuigd ben van de shampoobar. Ik begreep dat je haar moet wennen aan het gebruiken van een natuurlijk shampoo, net als wennen aan minder wasbeurten. Daar is in mijn geval niets van te merken. Mijn haar voelde net zo als anders na een wasbeurt. Mijn haar was niet vet of stug. Daar was ik nogal blij mee. Door de toegevoegde extracten zou de anti-roos shampoo bar een anti- roos werking hebben. Dat betekent dat het vorming van gisten tegengaat. Roos heeft overigens niets te maken met hoe vaak je je haar wast, maar met stress, ongezonde voeding, niet voldoende rust nemen en overmatig gebruik van haarspray of haarlak. Ook erfelijkheid kan hierbij een rol spelen. Hoewel er geen ‘medicijn’ bestaat regen roos, kun je het goed onder controle houden met anti-roos producten. Ik ben dan ook blij als ik na een wasbeurt geen roos zie.

Inmiddels heb ik een aantal keer mijn haar gewassen met deze zero waste shampoo bar. Het gekke is, het slinkt niet (snel) en went snel in gebruik. Voor mij is dit een bewijs dat het inderdaad veel langer mee gaat dan reguliere producten. Ook na een aantal keer gebruiken ruikt het nog fantastisch. En na elke wasbeurt is mijn haar weer netjes roosvrij en zacht. Ik denk dat ik de stap waag en mijn fles conditioner ook vervang voor de plasticvrije variant.

Gebruik jij ook de natuurlijke shampoo of wil je het ook eens proberen, kijk dan eens op shampoobars.nl

Anti-roos shampoobar ervaring: wat is het?Hoe gebruik je het? Mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie