Jeugdherinneringen koesteren heeft niets met racisme te maken

Hulde aan de volwassenen die ervoor zorgden dat er tijdens de intocht beveiliging nodig was. Want hoe leg je aan kinderen uit, die heilig geloven in Sinterklaas en zijn pieten, dat ze door de poortjes moeten? Waarom er demonstranten zijn? Waarom er politie, en zelfs AID aanwezig is? Hulde aan de demonstranten in Rotterdam die het nodig vonden HET kinderfeest van het jaar te verstoren. Aan de man die met een kapmes naar de intocht ging en de media die deze negativiteit te veel aandacht geeft en het vuur helpt oplaaien.
Los van het feit of er sprake is van discriminatie of het aantasten van een eeuwenlange traditie, gaat dit erg ver.

sinterklaas

In Nederland mag iedereen demonstreren. En dat is prima. Maar doe dat dan wel volgens de regels. Sinterklaasfeest is een kinderfeest. Door actie te voeren tijdens de intocht, waar honderden kinderen aanwezig zijn, win je geen respect.
Er zullen altijd mensen zijn die overal een probleem van willen maken. Mensen die misbruik maken van de situatie. Maar hebben al deze mensen geen kinderen? Hebben deze mensen zelf nooit Sinterklaas gevierd?

Jeugdherinneringen koesteren heeft niets met racisme te maken

Nederland heeft natuurlijk wel een slecht verleden waarin ze jarenlang mensen in de kolonien onderdrukten en er goed van profiteerden, maar om het verleden constant erbij te halen? Nederland heeft in de loop der jaren veel goed gemaakt. Hoe terecht is het dat we, terecht en onterecht, het verleden erbij halen?
Het gaat hier om een eeuwenoude traditie. Nederlandse traditie. De pieten zijn zwart door de schoorsteen. Hoe terecht is de uitspraak van Verenigde Naties dat de traditie racistisch en achterhaald is?

Geven en nemen

Soms moet je in een multiculturele samenleving geven en nemen. Misschien helpt het als we eens zelf in eigen geschiedenis duiken en ons er echt voor open stellen? Misschien begrijpen we de mensen beter die ertegen zijn.
Tradities veranderen, gaan met de tijd mee. Zo was de zwarte Piet vroeger de boeman en zeker geen kindervriend. In de jaren ’80 had de assistent van Sinterklaas nog een roe bij zich, voor de stoute kinderen. Tegenwoordig heeft de kindervriend alleen pepernoten en ander strooigoed bij zich.
Hoewel ik begrijp waarom, zijn vooral de volwassenen, wij dus, die hier een probleem van maken. De kinderen maakt het vaak niet veel uit. Als zij maar de schoen mogen zetten en cadeautjes krijgen.
De zwarte Piet is zwart door de schoorsteen. Tegenwoordig zijn er maar weinig huizen die nog een schoorsteen hebben. Dus is de zwarte Piet niet zo zwart meer. Het is aan ons, de ouders, hoe wij met de vragen van onze kinderen omgaan. Voorbeeld doet volgen. Denk hier maar eens over na.

zwarte piet

Ik hoop echt dat men erin slaagt om een gezonde middenweg te vinden om zo een mooi kinderfeest voor te kinderen in leven te houden en te blijven organiseren. Voor de toekomst van onze kinderen is dit wellicht een belangrijke stap en een mooi voorbeeld.

Hoe is de intocht bij jou verlopen? Hoe denk jij over de hele discussie?

3 gedachten over “Jeugdherinneringen koesteren heeft niets met racisme te maken”

  1. Ik begrijp voor- en tegenstanders, maar de intocht was voor beide partijen niet de juiste plaats om te protesteren. Vind dat echt van de zotten. Vind dat Maassluis juist gehandeld heeft, door de veiligheid van kinderen voorop te stellen.

  2. Geen één kind in racist geworden door zwarte Piet. Geen één kind is bij geboorte racist.
    Het is iets wat is aangeleerd gedrag, gezien door ouders/opvoeders.

    Op zich vind ik het wel oké dat de traditie een beetje veranderd, maar ook ik zeg nog Zwarte Piet – Hallo, ik het het 35 jaar kunnen/mogen zeggen zonder enig probleem. Het gaat even duren vooraleer het ‘eruit’ is.
    Dat protesteren is in mijn ogen niet meer nodig, de verandering is in gezet. Nu heeft het tijd nodig en mensen die elkaar respecteren en elkaar die tijd ook geven… Straks is het echt geen feest meer!

Een reactie plaatsen