Skærup Zoo | Mini dierentuin nabij Billund Zuid-Denemarken

Ruim 40 kilometers of 3 kwartier rijden van LEGOLAND Billund vind je Skærup Zoo, een kleinschalige dierentuin en kinderboerderij waar meer dan 100 verschillende diersoorten te vinden zijn waaronder dieren die in geen enkele andere dierentuin in Zuid-Denemarken te zien zijn. Een van de 15 kindvriendelijke bezienswaardigheden en activiteiten die in de BE HAPPY PASS te vinden zijn. Of dit uitje de moeite waard is tijdens je vakantie in the land of Everyday Wonder? Alles wat je moeten weten over deze mini zoo lees je in dit artikel.

TIP: Overnacht in Vejle Center Hotel

Booking.com

Skaerup Zoo

In 1993 kocht het echtpaar Jens Jorgen en Karina Schou de plek die in 2001 aan het grote publiek werd gepresenteerd als Skærup Mini Zoo. Dankzij hun droom dierenkennis verder te verspreiden en meer te kunnen betekenen voor de bedreigde diersoorten bleef de belangstelling van de mede dierenliefhebbers groeien. Letterlijk en figuurlijk, want een aantal verbouwingen later kreeg de locatie een aangepaste naam: Skærup Zoo. Een zoological garden dat nog steeds volledig privé wordt beheerd door het echtpaar. Deze rond een boerderij compact gebouwde dierentuin doet veel denken aan een van de vele bijzondere kinderboerderijen die Nederland rijk is. Qua uitstraling, maar ook qua opzetting. Zo kun je hier lieve geitjes aaien en voor 20 DKK per zakje voeren, maar ook met een medewerker meelopen wanneer deze de beestjes gaat voeren om tussendoor ook een heleboel te leren over de harige bewoners. Ook zijn verschillende (natuur)speeltuinen in het park te vinden en staan er genoeg picknicktafels waar je (hier gekochte of zelf meegenomen) lunch kunt nuttigen. Een fijne en rustige plek om een dagdeel in door te brengen met jonge en oudere kinderen. En dat voor een zeer schappelijke prijs, zeker voor de Deense begrippen. Wat deze plek echt de moeite waard maakt zijn de bijzondere dieren als ocelotten (ook wel pardelkat genoemd), jaguars en witlippekari’s die voor zover bekend niet in veel andere Deense dierentuinen te vinden zijn. Kortom, een leuk uitstapje met kinderen wanneer je in de omgeving Vejle/Billund verblijft.

TIP: Overnacht in Guesthouse Trabjerg

Bijzondere dieren

Als je puur op het eerste gezicht zou moeten oordelen, dan verwacht je hier niet de dieren die toch echt aanwezig zijn. Zoals vogels als Kaapse en Heilige ibis, kroonparelhoen en Zwarthalszwaan. Knaagdieren als Agoeti, Amerikaanse rode eekhoorn, Capibara en Mara. Een grote groep verschillende soorten aapjes als Withandgibbon, Dwergzijdeaapje, Zwartoorpenseelaapje en Rode Vari. Roofdieren als rode en Euraziatische lynx, Aziatische wilde hond, Zebramangoest, maar ook jaguar en ocelot. Verder kun je hier ook ook een witlippekari zien en alpaca’s. Een gezellige groep nieuwsgierige beestjes met een aantal bijzondere inwoners zoals de ocelot en witlippekari. Een compleet overzicht van de aanwezige diertjes vind je hier.

Praktische informatie & tips

♦ Het adres: Skærup Zoo
Søndermarksvej 102
7080 Børkop
Zuid-Denemarken/Gemeente Vejle

♦ Actuele prijzen en openingstijden zijn te vinden op de grotendeels Deense website van Skærup Zoo. Er is een mogelijk om de site op Engels of Duits te zetten, maar deze functie werkt helaas niet optimaal.

♦ In het weekend en tijdens de vakanties kunnen kinderen tot 12 jaar hier ponyrijden. Wanneer je in het bezit bent van een BE HAPPY PASS, haal je tijdens je bezoek hier je badge sticker en als beloning krijg je een ritje op de rug van een pony. Super leuk!

♦ Er worden hier regelmatig ook andere activiteiten georganiseerd. Zo kun je tegen een betaling de assistent van de dierenverzorger voor een dag of zelfs in de dierentuin overnachten.

♦ Veel schaduwrijke plekken in het park waar je ook eigen eten en drinken mag nuttigen

♦ Honden zijn niet toegestaan in de Zoo.

♦ Grotendeels goed te doen voor een mindervalide of met een rolstoel.

♦ Vriendelijk persoon spreekt goed Engels. Gezien de grootte van het dierenpark kun je bij de entree voor alles terecht. Hier kun je een snack halen, een heerlijk Deens ijsje of wat te eten en drinken. Maar ook vragen naar een ponyritje en je BE HAPPY PASS badge halen.

♦ De weg naar Skærup Zoo kan verwarrend zijn. Je rijdt in eerste instantie tussen de graanvelden om vervolgens via een woonwijk ineens de dierentuin in te rijden. In principe is het raadzaam de navigatie te volgen, want zo kom je er het makkelijkst.

♦ Parkeren is gratis

♦ De eigenaars lopen er zelf ook rond

♦ De dierenverblijven zijn niet te groot en ook niet te klein waardoor de dieren goed te zien zijn

♦ Overnachten in de omgeving? Check deze kindvriendelijke accommodatie met een jacuzzi, gratis fietsen die je kunt gebruiken en een privé zwembad tot je beschikking.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

Sandra

Plaats een reactie