Je gaat op vakantie en neemt mee…een outfit voor elke dag, de favoriete knuffel van je kind, de perfecte zomerhoed, de petten van je partner, make-up en accessoires, de halve schoenenkast en natuurlijk een stapel boeken…voor je het weet loop je tegen ruimte- of gewichtsbeperkingen aan. Help! Zeker voor ondernemende gezinnen met kinderen kan efficiënt inpakken een uitdaging zijn. Gelukkig kun je met de Marie Kondo-methode niet alleen je huis, maar ook je koffers overzichtelijk en functioneel houden. Voortaan gaan jullie georganiseerd en stressvrij op reis 😉
Meer tips zoals deze:
Toilettas tips: Lichter reizen was nog nooit zo compleet
Je koffer inpakken a la Marie Kondo
De Japanse opruimgoeroe heeft ons via haar boek en Netflix programma geleerd hoe zij het huis opruimt in stappen. Dezelfde methode kun je heel goed gebruik bij het inpakken van de koffer. Voorkom inpakstress en gebruik deze tips.
1. Maak van tevoren een vakantie checklist
Dit kan ouderwets met pen en papier of door een app te gebruik. Zelf ben ik nogal van de lijstjes dus ik houd het bij schrijven maar via notities op je smartphone kan het ook. Door een lijstje te maken, of het je ding is of niet, voorkom je wel stress. Je kunt zo niets vergeten. De oplader van de telefoon, e-reader, zonnebrand voor de kinderen en jezelf… Vergeet je de reispapieren en kleingeld niet voor onderweg? Het handigst is je checklists te groeperen: Kinderen, partner, jij en de basics natuurlijk zoals zonnebrand, EHBO en powerbank. Je kunt dezelfde checklist ook voor de terugreis gebruiken. En voor onderweg. Super handig!
Heb je ook gedacht aan vermaak onderweg? Lees onze tips voor hoogbegaafde kinderen om (lange) reizen leuker te maken.
2. Slim inpakken: mix & match en setjes kleding
Met kinderen, met name met hoogbegaafde kinderen, is flexibiliteit belangrijk is onze ervaring. Volgens Marie Kondo is het belangrijk dat spullen plezier opleveren. Het beste is dan ook kledingcombinaties te maken die zowel comfortabel als functioneel zijn. Voor het geval het weer omslaat of de trui ineens gaat kriebelen😉 Zelf vind ik het prettig kleding te selecteren dat meegaat om vervolgens setjes mee te maken. Hetzelfde doe ik met de garderobe van de kinderen. Bedenk van tevoren (samen) wat waarbij past en wees super selectief. Dus bijvoorbeeld een spijkerbroek met shirt en vestje of een korte broek met hemd. Pak ze indien mogelijk samen in. Ook handig met uitpakken en zoeken. Ideaal! Je kunt er ook voor kiezen meer one-peace-outfits in te pakken. Mijn grote favoriet als het gaat om minimalistisch inpakken. Een jumpsuit of jurk bijvoorbeeld. Geen gedoe met matchende shirt of rok zoeken en je reist hierdoor een stuk lichter. Denk ook aan basisstukken zoals neutrale kleuren en stoffen die je vrij makkelijk kunt mixen en matchen. En natuurlijk multifunctionele items zoals een hamamdoek. Dat scheelt echt veel ruimte en gewicht in de tas.
3. Less is more
Als we het over zo licht mogelijk inpakken hebben. Kies een aantal toffe shirts van de Black Bananas herenkleding bijvoorbeeld en pak 2 korte broeken in en de man is klaar. Zo creëer je gemakkelijk meer ruimte voor jou en de kinderen 😇
4. Vouwen of rollen?
Door de kleding zoveel mogelijk op te rollen bespaar je veel kofferruimte. Hou wel rekening dat kreuken hierdoor niet bepaald minder worden. Elk voordeel heeft een nadeel zeg maar. Super handig dus, maar dan wel als je op je vakantieplek een strijkijzer hebt staan. Voor jassen kun je bijvoorbeeld compressiezakken gebruiken. Super handig!
5. Lastige keuzes maken
Lastig wanneer schoenen je lust en je leven zijn. Maar wanneer je efficiënt je koffer wilt inpakken voor een weekend weg of vakantie moet je keuzes maken. Kies daarom 2 paar schoenen uit, naast het paar dat je onderweg draagt. Kies verstandig zodat je outfits nog steeds passen bij de schoenen.
6. Loze ruimte benutten
Een super fijne hack: Benut alle ruimte zo slim mogelijk. Vul de schoenen met sokken en ondergoed, zwemkleding en accessoires. De breekbare parfumflesjes kun je prima in de kleding oprollen bijvoorbeeld.
7. Zoek alternatieven
Afhankelijk van je vakantiebestemming is het verstandig om na te denken of het wel nodig is handdoeken en grote badlakens mee te nemen. Het neemt namelijk altijd erg veel ruimte in beslag. Al is een eigen superdunne, multifunctionele hamamdoek bij je hebben altijd een goed idee. Hetzelfde geldt voor grote flessen deodoranten en crème potten. Gebruik in plaats hiervan samples en miniverpakkingen.
8. Zware spullen inpakken
Probeer om de zwaarste spullen aan de kant van de wieltjes in te pakken. Je denkt er misschien niet zo snel aan maar hierdoor staat je koffer een stuk stabieler.
9. Boeken mee
Natuurlijk wil je leesvoer meenemen voor jezelf en de kinderen. Boeken zijn alleen meestal zo zwaar waardoor het toegestane gewicht snel wordt overschreden. Kies daarom voor een e-reader. Hierdoor kun je gemakkelijk honderden boeken meenemen 😁
10. Vloeibare producten mee op reis
Pak vloeibare producten apart in een toilettas. Of draai de dop open, leg er een boterhamzakje of vershoudfolie op en draai de dop weer dicht. Dit doe je natuurlijk om lekken te voorkomen. Want niets is zo vervelend dan je koffer openmaken en overal douchegel op je kleding aan te treffen.
11. Vermaak voor de kinderen
Als je het aan je knappe koppen vraagt dan willen ze waarschijnlijk 12 volle koffers met speelgoed en vermaak meenemen. Betrek ze erbij nadat jij een minimalistische selectie hebt gemaakt van de meest multifunctionele speelgoed die bij je kinderen past. Laat ze daarna kiezen tussen een aantal items. Een mobieltje waar ze op kunnen gamen en podcast luisteren, schrift om in te tekenen en schrijven etc. Onze tips over vermaak onderweg (link hierboven) staat vol met tips waar je wat aan hebt. Doe er je voordeel mee.
12. Elektrische apparaten
Pak de stijltang, oplader voor de telefoon en andere elektrische apparaten die per se mee moeten apart in. Stop ze in een zijvak in de koffer waar ze op hun plek blijven zitten. Zo kun je er makkelijk bij als je het nodig hebt.
13. Accessoires
Haal je ketting door een rietje om te voorkomen dat het in de knoop raakt onderweg. En gebruik pillendoosjes om bijvoorbeeld oorbellen in mee te nemen. Want echt niet dat je vlak voor je de deur uit moet nog even de ketting uit de knoop wilt halen of de tweede oorbel wilt zoeken. Voorkom vakantiestress door van tevoren praktisch na te denken.
14. In geval van verlies
Ga je vliegen of moet je je koffer bij het hotel afgeven? Zorg ervoor dat er ook in je koffer een briefje te vinden is met je contactgegevens. Een label of gelamineerd kaartje aan de buitenkant van de tas met een tie-wrap is ook een goed idee. Zo zorg je meteen voor beveiliging van je bagage door de handgrepen of ritsen extra te vergrendelen. Vergeet alleen niet een extra tie-wrap mee te nemen voor de terugreis. Mocht het gebeuren dat de kofferlabel eraf valt of door omstandigheden onleesbaar wordt, kunnen ze op deze manier toch nog achterhalen dat de koffer van jou is. Kleine moeite, groot plezier!
15. Handbagage
De belangrijkste spullen zoals de reisdocumenten als je legitimatie, visum, portemonnee met pinpas en creditcard, medicijnen, eten en drinken voor onderweg en de telefoon wil je natuurlijk bij de hand hebben. Dat is het allerbelangrijkste om bij je te hebben. Pak deze daarom niet in je koffer in maar in je handbagage. Een no-brainer maar we zeggen het toch 😁
16. De koffer zelf weegt ook wat
Wanneer je met de auto op vakantie gaat is het misschien niet zo een issue maar wel wanneer je gaat vliegen. Het gewicht van je koffer is niet alleen afhankelijk van hoe slim jij de koffer inpakt. De koffer zelf weegt natuurlijk ook wat. En ja dat kan nogal zwaar meetellen. Hou hier rekening mee bij de aanschaf van de vakantiekoffer. Een van de redenen waarom wij zo blij zijn met Thule Chasm Duffel 90L reistas.
17. Weeg je koffer van tevoren
Niets zo vervelend als je stinkende best doen de koffer zo slim en efficiënt mogelijk in te pakken om op het vliegveld erachter te komen dat je bagage toch echt te zwaar is. Dit kun je makkelijk voorkomen door thuis de ingepakte koffer te wegen. Als het thuis te zwaar is kun je nog dingen eruit halen bijvoorbeeld. Op het vliegveld wordt je genoodzaakt extra te betalen. En niemand houdt van onverwachte kosten, zeker niet als je ze makkelijk kunt voorkomen.
* Dit artikel is tot stand gekomen in een samenwerking met Expresswear.
- How to: Koffer a la Marie Kondo inpakken voor de vakantie - 2 januari 2025
- LEGO House Billund Denemarken: Home of The Brick tips en ervaring - 2 januari 2025
- Waterpark Lalandia Billund: Zwemmen bij The Aquadome tips en ervaringen - 2 januari 2025
5 gedachten over “How to: Koffer a la Marie Kondo inpakken voor de vakantie”