Slot Egeskov Denemarken met kinderen | Renaissance kasteel met speeltuin en museum

Zo een 170 km verwijderd van Kopenhagen en 35 kilometer van Odense op het eiland Funen vind je in Kværndrup een geschiedenisrijk en legendarisch pareltje van een kasteel: Slot Egeskov. Dit is een in 1554 gebouwd kasteel dat zijn naam te danken heeft aan het feit dat de op eikenpalen fundering van de vesting een heel eikenbos (wat in Deens Egeskov betekent) heeft gekost. Volgens de experts is dit de best bewaarde waterburcht uit de tijd van de Europese Renaissance. Tegenwoordig is de plek een toeristenpleister en een veelvoudig aanbevolen attractie voor gezinnen met kinderen tijdens de vakantie in Denemarken. Waarom jij ook hierheen wilt? Dat lees je in dit artikel.

Leestip!

LEGO House Billund Denemarken: Home of The Brick tips en ervaring

Skærup Zoo | Mini dierentuin nabij Billund Zuid-Denemarken

WOW PARK Billund Denemarken: 28 hectare grote klimpark en speelbos

Legoland Billund Denemarken met kinderen: tips & ervaringen

Waterpark Lalandia Billund: Zwemmen bij The Aquadome tips en ervaringen

Wat te doen in kasteelpark Slot Egeskov?

Sinds het ontstaan heeft dit Renaissance kasteel veel eigenaars gehad en veel verbouwingen doorgemaakt. Het resultaat mag er zijn. Hoewel Denemarken ongeveer 100 kastelen rijk is, is Slot Egeskov de meest bezochte. Dat komt door het verrassend grote aanbod aan bezienswaardigheden en activiteiten:

♦ Sprookjesachtige kasteeltuinen vol groen en (eetbare) planten
♦ Veteranenmuseum met een bijzondere collectie voertuigen waaronder de oldtimers zoals de auto uit de Back to The Future films
♦ Door Nederlandse Piet Hein ontworpen doolhof
♦ In 1907 door Sir Neville Wilkinson gebouwde poppenhuis Titania’s Palace
♦ Veelzijdigheid aan speelmogelijkheden voor jonge en oudere kinderen
♦ Ingericht kasteel met onder andere ridderzaal en harnassen, jachtkamer en speelgoedcollectie op de zolder
♦ Oude kruidenierswinkel en smederij

Kasteeltuinen met kinderen

Een kasteel met kinderen bezoeken betekent meestal kijken, kijken, kijken en niets aanraken. Dat is hier niet anders helaas. Althans binnen niet. Maar het aanbod buiten maakt dit dik en dwars goed. Het kasteelpark is een grote speeltuin waar overal wat te doen is. Van 100 meter lang 15 meter boven de grond tussen de bomen lopen met Tree Top Walking (boomkroompad) en ouderwets springen, klimmen en klauteren tot de doolhof lopen, de weg naar de uitkijktoren zoeken en via de glijbaan de doolhof verlaten of skelteren tot je eigen plantenkennis opschroeven, genieten van de natuur om je heen en natuurlijk lekker eten en drinken. De combinatie van doen en zien is onbetaalbaar. Al je zintuigen komen aan bod. En dan hebben we het kasteel nog niet eens van binnen gezien. De plek voldoet aan alle eisen van kindvriendelijk Denemarken en stelt niemand teleur. Hieronder een kleine impressie van Slot Egeskov kasteeltuinen.

YouTube player

Het kasteel 

Nadat de kinderen hun energieke ei kwijt zijn, krijgt het dagje uit een ander soort educatief randje. Een bijzondere ervaring, ook al heb je misschien vaker een kasteel bezocht. Een stukje geschiedenis herleven. Van de bijzondere meubels, ingerichte kamers, opgezette dieren, wapens en kleding tot de bijzondere tentoonstelling van de speelgoedcollectie op de zolder en het poppenhuis Tatania’s Palace. Ieder ruimte met een eigen verhaal dat netjes in het Deens, Engels en Duits wordt verteld door middel van informatieborden. Onze kinderen waarom nogal onder de indruk door de gedetailleerde interieur en geplaatste accessoires maar ook de achterliggende verhalen maakten een diepe indruk.

Tatania’s Palace

Schilder Sir Neville Wilkinson heeft 15 jaar lang met veel hulp aan dit handgemaakt poppenhuis en miniatuurkasteel gewerkt. Met als doel kinderen in nood te helpen omdat koningin Mary van Engeland dat niet direct mocht doen. Een wereldberoemd exemplaar bestaand uit 30oo onderdelen. Het heeft kinderkamers, muziekkamer, museum, badkamers, feestzaal en veel meer.  Het is officieel het bezit van de LEGO Foundation maar werd in 2007 uitgeleend aan Egeskov waar het ook mag blijven. Tatania’s Palace is alleen al een een bezoek waard.

YouTube player

Houten pop legende

Let op de bovenste verdieping vooral op de houten pop die tussen de zolderbalken ligt te verstoffen. Nee die is niet een keer blijven liggen en vergeten. Hier is nogal een bijzonder verhaal aan verbonden: Zou de houten man daar worden weggehaald, dan zou Slot Egeskov op Kerstavond in de grachten verzinken. Of deze eeuwenoude legende waar is weten we niet zeker. Wat we wel weten is dat de eigenaars tussen Kerst en Oud en Nieuw altijd weg zijn en het kasteel onbewoond achterlaten. Toeval?

Praktische informatie & tips 

♦ Het adres van Egeskov Slot
Egeskov Gade 22
5772 Kværndrup
Denemarken

♦ Niet het hele jaar door open voor bezoekers. Check de website voor actuele openingstijden en entree tarieven.

♦ De indrukwekkende kasteeltuinen zijn vaker in de prijzen gevallen

♦ Je loopt hier met gemak de 10.000 stappen. Fijne loopschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe

♦ Het park zelf is grotendeels rolstoelvriendelijk. Het kasteel is dat niet.

♦ In de winkel bij de ingang kun je bijvoorbeeld een scootmobiel lenen of souvenir kopen

♦ Voldoende horeca en sociale voorzieningen aanwezig

♦ Het slot en de tuinen zijn ook als afzonderlijke attracties te bezoeken (maar het geheel is zeker de eerste keer absoluut een aanrader)

♦ Een must-go-to voor kleine en grote geschiedenisfanaten want het kasteel ademt geschiedenis maar ook de ruim 350 auto’s, motorfietsen, caravans en zelfs vliegtuigen en brandweer- en ziekenwagens van Falck

♦ De bloemen, planten en bomen in de tuin zijn grotendeels in de 18e eeuw geplant. Dat betekent dat veel hagen en bloemperken bijna 300 jaar oud zijn. Verder zijn onder andere de rozentuin en Engelse tuin prachtig om doorheen te wandelen. Super interessant voor de biologen in spe.

♦ Wees er op tijd bij. Wil je alles op je gemak ontdekken en de omgeving aandacht geven die het verdient, dan heb je hier echt de hele dag voor nodig.

Booking.com

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

 

 

Redactie

Plaats een reactie