Met deze tips maak je je internet thuis veel sneller

Niets zo vervelend dan een traag werkende wifi. Vooral in de avond wanneer manlief een nieuw toegevoegde Netflix film wil zien. En jij op de tablet je favoriete serie verder wilt kijken. De internetprovider belooft een bepaalde datasnelheid maar dit haal je zelden. Herkenbaar? Wij geven tips voor sneller internet thuis.

Tips voor sneller internet thuis

Je wilt met je zus in Frankrijk videobellen, maar het beeld hapert. Downloaden duurt een eeuwigheid. De kinderen zijn goed ziek en willen niets liever dan voor de honderdste keer Frozen kijken. Grof gepixelde streams gooien roet in het eten. Trage wifi is ronduit irritant. Dit kun je er zelf aan doen.

Ga voor glasvezel

Heb je nog geen glasvezel bij KPN? Dan wordt het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Glasvezel internet staat voor supersnel internet. De upload- en downloadsnelheid is namelijk altijd even hoog. Ook als het hele gezin online is. Ideaal voor intensief internetgebruik. Verder kun je via glasvezel ook televisie kijken en bellen.

Check je contract

Zoek uit welke snelheid je internetprovider belooft. Misschien dat je eerst moet inloggen op de site om dit te zien. Maar wellicht staat het in het contract, op je factuur of bevestigingsmail. Doe een glasvezelcheck. Hier kun je  zien of een glasvezelnetwerk op jouw adres beschikbaar is. En maximaal haalbare internetsnelheid op jouw adres. Zo weet je wat er is afgesproken en wat de reële verwachting is in je buurt.

Doe de speedtest

Nu weet je wat het maximaal haalbare internetsnelheid op je adres is. En je weet waar je voor betaalt. Dus kun je de speedtest doen. Je hoeft alleen je postcode, huisnummer en je provider in te vullen. Op deze manier kun je je werkelijke download- en uploadsnelheid zien. Neem contact op met je internetprovider en laat de lijn ook door hun doormeten. Zorg ervoor dat beide uitkomsten zwart op wit staan. Meten beide partijen vergelijkbare maar lagere internetsnelheid dan beloofd door de provider? Dan kun je een klacht indienen en moeten zij voor sneller internet zorgen.

Verplaats je router

Tegenwoordig hebben de meeste mensen thuis een draadloos netwerk oftewel wifi. De Wifi-golven zijn vrij kort dus hoe groter de afstand van de router des te trager je internetverbinding. Waar staat jouw router? Wist je dat de gemiddelde router zo een 45 meter bereik heeft? En dan hebben we nog niet eens over de muren die het signaal blokkeren. Kortom, zet de router ergens centraal in het huis of dichtbij een plek waar de meeste data wordt gebruikt. Het liefst ergens op een open, hoge plek en uit de buurt van elektronische apparaten. Probeer verschillende plekjes uit en kijk wat het beste werkt. Heeft het apparaat meerdere antennes? Verspreid deze om het bereik te vergroten.

Vervang je router

Heb je de router al jaren in je bezit? Dan kan het zijn dat je tegen bepaalde limieten aanloopt. Na ongeveer 7 jaar is deze namelijk aan vervanging toe. Een router dient voorzien te zijn van de laatste firmware. Dat is bij oudere producten lang niet het geval. Wanneer deze ondersteuning niet langer wordt geboden is het verstandig de router te vervangen. Dit kan een groot verschil maken als het gaat om sneller internet thuis.

Gebruik een Wifi versterker

Helpt dit niet voldoende, kies dan voor een Wifi versterker. Omdat ook glasvezel internet soms een beetje hulp nodig heeft. Dit is een vrij simpele manier om de Wifi signalen te versterken daardoor je sneller internet krijgt. Dit is veel effectiever dan bijvoorbeeld een repeater die een vergelijkbare functie heeft.

Beveilig je netwerk

Je ziet er geen kwaad van in en hebt een open netwerk zonder wachtwoord. Hoe meer mensen vrij toegang hebben tot jouw netwerk des te trager je internet. Beveilig daarom je netwerk met een uniek wachtwoord. Moeite met herkennen van je netwerknaam? Ook deze is naar wens aan te passen. Dit is niet alleen verstandig in verband met je internetsnelheid, maar ook veiligheid van de vakantiefoto’s en andere privacy gevoelige informatie.

Dit is een samenwerking

Lees ook

WWW.Wat? | Alles wat je altijd al wilde weten over internet

Online zijn kan frustrerend zijn wanneer internet traag is

MamaPlaneet logo

Sandra

1 gedachte over “Met deze tips maak je je internet thuis veel sneller”

Plaats een reactie