Kinderen en social media | Mediaopvoeding in ons huis

Als mama met een online bedrijf weet ik vrij veel over de social media risico’s. Naarmate mijn kinderen ouder worden des te meer ik mij bewust word van het belang van ouderlijk toezicht. Bij de kleuter in de klas zijn er al kinderen met een mobiele telefoon. Laatst kwam mijn dochter thuis met de vraag of ze op Instagram mag want haar vriendinnetje mag het ook. We hebben het hier over kleuters 😕 Tijd voor een les omgaan met social media en de gevaren van.

Verantwoordelijkheid van de ouders

Ik ben van mening dat ouders zelf bepalen vanaf welke leeftijd social media mag. Of wanneer het kind een mobieltje krijgt. En ik laat mij niet makkelijk door de menigte beïnvloeden. Maar ik vind het wel belangrijk dat mijn kinderen begrijpen waarom hun leeftijdsgenoten wel iets mogen en zij nog niet.

Voorbeeld doet volgen

Mijn dochters zien dat mama veel online is. Even een recept opzoeken. Op de vroege ochtend inspiratie zoeken hoe het haar in te vlechten. Ook buiten mijn werk om ben ik veel online. Internet is een virtuele wereld dat ons leven makkelijker maakt. En zoals alles heeft ook de digitale wereld veel voordelen en nadelen. Hun nieuwsgierigheid negeren zal uiteindelijk averechts werken. Maar wanneer start je met de voorlichting?

Het antwoord is vrij simpel: Vroeg. Op het moment dat zij in aanraking komen met de digitale wereld. Feitelijk zodra ze een smartphone of tablet mogen vasthouden. Zodra zij een kinderliedje op YouTube willen opzoeken of een kleurplaat mogen inkleuren via de app op hun tablet. Zet bij voorbaat KPN Veilig erop om te voorkomen dat snelle vingertjes een computervirus of dergelijke binnenhalen. Zorg ervoor dat het kind alleen in je aanwezigheid en onder jouw toezicht online gaat. Weet wat ze zien. In mijn geval mag de kleuter alleen de kindvriendelijke leeromgeving bezoeken op haar tablet. De app kreeg ze namelijk vanuit school. Terwijl ik in haar buurt bezig ben is zij 10 minuten lang aan het rekenen.

peuter op de smartphone van zijn ouders

Onderdeel van de opvoeding

Wat internet voor de rest betreft, dat mag alleen samen met papa of mama. Een mobieltje vind ik persoonlijk op dit moment geen toegevoegde waarde hebben. Zodra mijn dochters in de bovenbouw zitten, wil ik wel nadenken over een Prepaid of SIM Only. Dit heeft niets met betutteling te maken, maar met de gevaren van de online wereld. Het kind is naar mijn mening op deze leeftijd niet voldoende in staat om het gevaar in te schatten.

Voor films en televisieprogramma’s geldt dat net zo. Onze kinderen mogen regelmatig een film zien dat geadviseerd wordt voor kinderen vanaf 6 jaar. Wij als ouders kennen onze kinderen het best en kunnen prima inschatten wanneer het wel een goed idee is en wanneer niet. Twijfel je of het wel zo een goed idee is? Dan doe je het niet.

Echt online gamen doen wij sowieso niet. Een leerzaam spelletje via de kinderapp wel. Sta jij dit wel toe bij jouw kinderen? Wees dan in ieder geval bewust van het geweld, schadelijke effecten van deze computerspelletjes en de leeftijd waar ze voor geschikt zijn. Gamen in het algemeen hoeft niet slecht te zijn. Het is voor de ouders wel belangrijk om al op jonge leeftijd bij te sturen zodat online spelletjes spelen niet een dagtaak wordt.

kleuter speelt een spelletje op zijn tablet

Leeftijdsgrens social media

Hoe ik denk over social media op jonge leeftijd? Een no go. Ik kan geen reden bedenken om mijn kleuter toe te staan een Facebook of Instagram account te creëren. Overigens is de leeftijdsgrens niet voor niets 16 jaar. De kindvriendelijke variant van YouTube is onder toezicht wel prima.
Op school hanteren ze een soortgelijke regel. Het gebruik maken van internet mag alleen met toestemming onder toezicht en in de toegestane leeromgeving.

Mediaopvoeding

Hoewel de kinderen opgroeien met de wondere wereld online, is het belangrijk dat ze hierbij begeleid worden door de ouders. Door een aantal regels, afspraken en maatregelen minimaliseer je verslaving maar ook de gevaren waar het kind online met te maken krijgt. Wellicht dat sommigen dit gedrag bij curling ouders vinden passen. Ik noem het de broodnodige mediaopvoeding 😉

Hoe verwerk jij omgaan met media in de opvoeding?

jongetje op de tablet

PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie

6 gedachten over “Kinderen en social media | Mediaopvoeding in ons huis”

  1. Ik vind dat ze eerst goed moeten kunnen lezen en schrijven voor ze dingen gaat plaatsen. Die van 5 maakt wel videos voor TikTok met grote zus. Maar zelf heeft ze nog geen account.

    Beantwoorden

Plaats een reactie