Als je Sophie de Giraf in huis hebt, heb je het nieuws ongetwijfeld gehoord. Sophie zit vol met schimmel. Duizenden ouders knipten de kleine giraf open om te kijken. Maar wat weten we nu eigenlijk over de schimmel in kwestie? Hoe veilig is het bijtspeeltje voor de baby en dreumes? Wij zochten het uit.
Lees ook
Kinderwagen kiezen | Waar moet je op letten?
Onderweg met kinderen | Luiertas kopen en inpakken
Sophie de Giraf en schimmel
Het begon met een artikel afkomstig uit Amerika. Sophie de Giraf zou niet veilig zijn. De ouders vonden dat het speeltje raar rook en sneden het open. Tot hun schrik zagen ze schimmel. De goede, oude Sophie. Al 50 jaar op de markt. Er zijn al meer dan 50 miljoen exemplaren van verkocht. Het favoriet speeltje van miljoenen baby’s, inclusief mijn kinderen. Hoe is dit mogelijk?
Hoewel ik de paniek tot op zekere hoogte begreep, vind ik het ontzettend zonde van alle Sophietjes die in vieren zijn gedeeld. Dit om meerdere redenen. Het kind, die zo dol is op zijn of haar Sophie is te klein om te beseffen waarom je zijn favoriet speeltje kapotmaakt. Het is ook zonde van je geld.
Nu denk je zeker ”gezondheid van mijn kind is belangrijker”. Mee eens. Maar wat weten we eigenlijk van de schimmel die werd gevonden? Wist je dat het in principe onschuldig is? Nee, ik zal proberen het uit te leggen en het leven te redden van de Sophietjes die nog niet onthoofd zijn.
Hoe zit het dan wel: De feiten
Om dit verhaal eens goed te onderzoeken, nam ik contact op met Kleine Giraf zelf. ‘Het girafje is gemaakt van 100% natuurlijk rubber en vrij van schadelijke stoffen. Een absoluut veilige keuze voor jouw kleintje.’ aldus het bedrijf. Net als alle badeendjes, maakt Sophie ook geluid door dat ene gaatje. Schimmel dat erin werd gevonden is ontstaan door eraan te sabbelen. Dit is een onschuldige huis-tuin en keukenschimmel die de kinderen al in hun mond hebben. Een schimmel, die vies is om te zien maar waar we dagelijks mee te maken hebben. Daarnaast wordt het girafje vaak gewassen met sop en water. Ook in dit artikel. Logisch, dat doe je met alle rubberen speelgoed van je kind toch? Toch zijn de schoonmaakinstructies voor Sophie de Giraf vrij duidelijk. Om te voorkomen dat er vocht komt via het piepertje, is het verstandiger het speeltje schoon te maken door middel van een vochtig doekje. Dit is voldoende. Ook voor de veiligheid. Door het in het water te dompelen zorg je juist ervoor dat er viezigheid naar binnen kan komen.
Meer informatie over de onschuldige schimmel, uitgebreid uitleg hoe het werkelijk zit en de schoonmaaktips vind je hier.
Wat heb jij met Sophie de Giraf gedaan toen je het nieuws hoorde over de vermeende schimmel?
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024
Is die giraffe al 50 jaar op de markt? Had er nog niet eerder van gehoord. Maar vond het ook wel een beetje drama om niks met die schimmel. Met zulke speeltjes weet je dat het vies gaat worden als er water in komt. De badeendjes gooide ik ook altijd weg als ze er niet meer zo fris uitzagen.
Ruim 50 jaar zelfs.
Sophie de giraf, baby van 6 maanden z’n favo bijtspeelgoedje. Tot de mama plots een klokkend geluid hoorde uit de box. Baby lag op z’n buik met voorpootje in keel. Hij was duidelijk aan het stikken erin. Gebogen voorpootje zat vast achter het keeltje ! Ik laat dit hier weten om te vermijden dat andere ouders dit (of erger) ook moeten ervaren. Was m’n dochter eventjes naar het toilet geweest, of zo, dan was haar baby er niet meer geweest !