Speelhoek in de woonkamer | Tips, inspiratie en voorbeelden

De meeste gezinnen wonen in een rijtjeshuis. Een hele speelkamer in huis waar de kinderen ongestoord kunnen spelen klinkt fantastisch, maar die ruimte is er vaak niet. Om te voorkomen dat de kinderen van de woonkamer hun eigen kinderhoekje maken en deze overnemen, is het verstandig om een speelhoek in de woonkamer te creëren waar de kids lekker kunnen spelen. Ik verzamelde de beste tips, inspiratie en voorbeelden om je hierbij te helpen.

Speelhoek in de woonkamer

Het is soms best lastig. Een speelhoekje in je interieur verwerken voor jouw nog ongeboren kind. Je bent misschien op zoek naar iets voor langere tijd maar dat is lastig wanneer je niet weet waar de baby graag mee speelt. Zorg in dit geval voor een kindvriendelijke, maar neutrale kinderhoek dat past bij de rest van de woonkamer. Op deze manier hoef je alleen de meubels en speelgoed aan de fase en interesses van je kind aan te passen. Dit werkt voor je baby, voor je nog zoekende dreumes en voor je ik-vind-elke-week-iets-anders-leuk kleuter. Lees hieronder onze tips.

https://www.instagram.com/p/CCWHoerJtuT/?utm_source=ig_web_copy_link

Ruimte & kleuren

Benut de ruimte zo dat de speelhoek in de woonkamer een duidelijk onderdeel is van het geheel en toch weer een eigen plek is voor de kinderen. Een hoekbankstel in de ene hoek en, als het kan, speelhoek in de andere. Kies de kleuren die bij het interieur van de woonkamer passen. Dit kunnen overlappende kleuren zijn maar ook neutrale kleuren die in ieder geval niet vloeken met de rest. Speelgoed is vaak erg kleurrijk en dat is helemaal prima. Door de basis rustig te houden kun je daarnaast ook makkelijk de aankleding van de speelhoek aanpassen. Zo betrek je het hoekje bij de woonkamer zonder dat het je interieur bepaalt.

https://www.instagram.com/p/B-3sdWnFQLF/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/B_AGWCED8HN/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CCSgor_pXbf/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CCB0qdvFNlc/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CCAlJBUlE64/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CBxlze5BDFB/?utm_source=ig_web_copy_link

Vrijheid om te creëren

Ga voor een reinigbare verf op de muur of krijtbordverf waar de kleine picasso zijn creativiteit op kwijt kan zonder dat hij daarvoor op zijn kop krijgt. Wat je ook doet, ik raad je sterk af gewoon witte muren in de speelhoek. Het laatste dat je als ouder wilt is dat je kind op zijn tenen moet lopen thuis, omdat hij niet zijn creatieve ei kwijt kan. Want laten we eerlijk zijn, natuurlijk moeten de kinderen leren wat wel en niet mag, maar ze hebben ook vrijheid nodig zichzelf te ontwikkelen. Gun ze die vrijheid, laat je inspireren en maak gebruik van de mogelijkheden

die hierbij kunnen helpen.

https://www.instagram.com/p/CCUMangJCAZ/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CCV5v-ZJoRp/?utm_source=ig_web_copy_link

Meubels

Het fijne aan multifunctionele en/of opvouwbare meubels en accessoires is dat je ze natuurlijk kunt verplaatsen en voor verschillende doelen kunt gebruiken. Het moet als het ware met je kind meegroeien. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je bijvoorbeeld een tipi tent neerzetten, een speelkeuken, een tafel met een stoeltje en lades of een zitzak. Voor de verjaardag van je kleine kun je zo in een handomdraai meer ruimte creëren of iedere dag andere dingen in de bak doen passend bij je kind. Op deze manier hoef je dus niet de hele woonkamer te verbouwen of elke keer iets nieuws te kopen of maken.

https://www.instagram.com/p/CCAZz5CJdld/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/B7YcIngnuZz/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CCV6u4xHoGy/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CCWBqxtgYNF/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CCVjhWRHYdQ/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CAW9O_LH7m3/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Opbergen

Ook last van chronisch ruimte tekort? Je bent zeker niet de enige. In plaats van zoeken naar een oplossing kun je ook kiezen voor multifunctionele meubels waarin je speelgoed kunt opruimen. Wat ook heel leuk is, althans dat vind ik, is speelgoed wisselen. Geef je kinderen niet de hele voorraad speelgoed, maar een deel. Zo kun je bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks speelgoed uit de speelhoek weghalen en daarvoor in de plaats hele andere items geven. Super leuk voor kinderen. Het leuke is dat kinderen zo langer kunnen met minder speelgoed (passend bij hun niveau) en lekker spelen met blokken, poppen, auto’s en boeken, Playmobil, knuffels, Lego en duplo die ze een tijd niet hebben gezien. Je zult verbaasd zijn hoe geweldig jouw kroost dit vindt. Je moet wel voldoende plek in huis hebben om de rest op te bergen, dat wel. Je kind zelf leren opruimen is wel een must als het gaat om een speelhoek in de living.

Mocht je meer speelhoek, woonkamer of playroom inspiratie zoeken, kijk dan hier.

speelhoek woonkamer tips maamplaneet.nl

Redactie

Plaats een reactie