Een speelhuisje voor buiten kopen is al een geweldig idee op zich. Miljoenen ouders over de hele wereld, maar ook psychologie- en onderwijsexperts, beweren dat een (houten) speelhuisjes een van de beste hulpmiddelen zijn bij het kind stimuleren meer buiten te spelen maar ook ontwikkelen van sociale vaardigheden, creatief spel en coördinatievermogen als onderdeel van de motorische ontwikkeling. Rollenspel helpt ook probleemoplossend vermogen verder te ontwikkelen en emoties uitbeelden die ze nog moeilijk in woorden kunnen uitdrukken. Het is ook niet zomaar speelgoed. Het is een eigen toevluchtsoord waar ze zich kunnen terugtrekken, ontprikkelen, een plek waar ze geheimen met elkaar kunnen delen of urenlang heerlijk kunnen spelen met broertje, zusje, vriendjes of alleen. Het is een hele ervaring, een eindeloze bron van plezier, hechte ervaringen, familietradities en levenslange herinneringen. Volgens experts zit het geheim hem in fantasieprikkelend vrijspel waarmee zelfstandigheid en zelfs onafhankelijkheid mee wordt gestimuleerd. Het is in feite een, niet te onderschatten, krachtig psychologisch hulpmiddel dat de hersenen van het kind helpt te begrijpen waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen en wat het nut is van sociale, morele en andere normen die volwassenen hen leren.
Voor je er een aanschaft, willen we je graag nog een aantal belangrijke tips meegeven. En mocht je het speelhuisje nog willen opleuken of personaliseren voor je (klein)zoon of dochter, dan hebben wij toffe voorbeelden ter inspiratie voor je.
Voor welke leeftijd is een speelhuisje buiten geschikt?
Een speelhuis voor kinderen is in feite een miniatuur huis geschikt voor minimaal één kind. Er zijn exemplaren voor binnen en voor buiten in de tuin, klein en groot, kunststof en van hout, met een glijbaan en verhoogd met een heuse verdieping. Voor jonge kinderen tot een jaar of 4 wordt een playhouse zonder verhoging of lange glijbanen geadviseerd. Dit heeft alles te maken met veiligheid. Vanaf 4 jaar kunnen grotere varianten worden overwogen, op palen en met uitdagende glijbanen of ladder. Vooral het laatstgenoemde voorbeeld wordt gezien als een alternatief voor een boomhut en dus heel geschikt voor oudere kinderen en tieners.
Wat is de beste plek om het kindertuinhuis neer te zetten?
Een kindvriendelijke tuin is er een dat veilig is maar ook uitnodigend om buiten te willen spelen. Speeltoestellen als de schommel, trampoline of een kinderhuisje dragen hier aan bij. Wel is het belangrijk om te kijken waar je deze het beste kunt neerzetten. Hieronder een aantal tips.
♦ Materiaal van de hut speelt hierbij een grote rol. Een kleiner exemplaar van kunststof is gemaakt van lichter materiaal en vereist in principe alleen een effen ondergrond. Het is ook sterk en makkelijker te verplaatsen dan bijvoorbeeld een houten variant. Hoe groter en zwaarder de hut, zeker in geval van hout, des te meer voorwaarden voor het plaatsen. In dit geval wordt een waterpas vlakke en stevige ondergrond aangeraden net als verankeren. In geval van een glijbaan of een op hoogte geplaatste huisje, zijn zachte rubberen tegels voor een zachte landing geen overbodige luxe.
♦ Verder is het belangrijk om te kijken naar de hoogte en omringende obstakels. Voor een speelhuisje tot 2,5 meter hoog heb je in principe geen vergunning nodig. Ga je voor groter? Dan kan het wijs zijn bij je eigen gemeente te informeren naar de regels. Praat ook even met de buren aangezien zij ongevraagd betrokken worden bij het spel en hier een stukje privacy voor moeten inleveren.
♦ Plaats het buitenspeelgoed indien mogelijk beschut. Door deze voor de meest heftige weersomstandigheden te beschermen, blijft het langer mooi.
♦ Meestal worden kinderhuisjes voor buiten gemaakt van geïmpregneerd tuinhout zoals grenen en douglas. Let erop dat het product waterdicht is en behandeld is met beits en daardoor beschermd voor onder andere houtrot en schimmels. Toch is het verstandig om op de kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte materialen te letten. Hierbij kun je de levensduur ervan beïnvloeden en onnodige onderhoud voorkomen.
♦ In principe worden onderhoudstips bij aankoop meegeleverd, maar anders kan het raadzaam zijn hierom te vragen. In sommige gevallen moet je om de twee jaar een nieuwe beitslaag aanbrengen om deze voor vocht, slijtage en vuil te beschermen.
♦ Kies bij een kunststof exemplaar voor een UV- en weerbestendig kinderhuisje voor buiten.
♦ Controleer het eindresultaat voor het kind erin gaat spelen: Zijn er geen splinters of uitstekende schroeven? Staat het speelhuisje stevig genoeg?
Tuinhuis voor kinderen opleuken of stylen tips
Kunststof of houten huisje pimpen: het kan! De meeste mensen denken dat kunststof minder mogelijkheden heeft maar niets is minder waar. Wil je het overschilderen? Dan gebruik je een primer of speciale grondverf om deze een gelijkmatige basis te geven. Daarna kun je met lakverf aan de slag. Ook hout kun je van binnen en buiten opleuken met een likje verf. Maar ook personaliseren met accessoires waardoor je mini-huis op een echt huis of speelkamer gaat lijken. Denk hierbij aan vlagjes, boeken, kussens en dekens, knuffels, lichtslang, gordijnen en kleedjes maar ook huishoudelijke producten als een servies, pannetjes, potjes, plantjes en ga zo maar door. Afhankelijk van de grote en het budget, maar ook eigen handigheid, kun je met deze inspiratievoorbeelden aan de slag.
- Recensie: De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur van Shannon Messenger - 28 november 2024
- Recensie: Fabulant 3: De strijd om het stelsel - 1 oktober 2024
- De juiste zitzak kiezen: het belang van de maat, vulling en stevigheid - 1 oktober 2024