8 geweldige manieren om te spelen met modder

Wist je dat de helft van alle ouders het niet leuk vindt als hun kind vies wordt? Dit speelt ongetwijfeld mee in het feit dat steeds meer kinderen nooit buitenspelen. Des te belangrijk om het belang van buitenspelen te blijven aankaarten. Daarom staat in dit artikel Modderdag centraal en geef ik ter inspiratie 8 geweldige manieren om te spelen met modder, zand en water.

Modderdag

Tegenwoordig spelen de kinderen anders dan toen wij kinderen waren. We waren meer van buiten voetballen in het gras, in de bomen klimmen, bouwen in het bos. Vandaag de dag leren en ontdekken kinderen meer via de televisie, spelcomputers en internet. Dat terwijl spelen in de natuur heel belangrijk is. Daarom is er sinds 2009 International Mud Day. In Nederland beter bekend als Modderdag. Hoewel het elke dag modderdag mag zijn in kinderland, staat vies worden, spelen in de natuur en ontdekkend leren op deze dag centraal.

Het belang van vies worden

We leven in een wereld waar modder en beestjes vies zijn. Een wereld waarin desinfecterende zeep standaard in alle kamers te vinden is. Een wereld waarin steeds minder kinderen dagelijks buitenspelen. Dat terwijl buitenspelen in de natuur bewezen onmisbaar is voor de ontwikkeling van het kind. Zo is lekker vies worden niet alleen super leuk maar ook goed voor het immuunsysteem. Alle bacteriën en virussen verhogen de weerstand van je kind op een natuurlijke wijze. Een kind dat dagelijks een paar uur lekker kan rennen, klimmen en klauteren in het bos is blijer en kan zich beter concentreren dan een kind dat de hele dag achter de tv doorbrengt. De frisse lucht en vitamine D dragen hier hun steentje bij. Wat weer voor betere prestaties op school zorgt. Vies worden tijdens buitenspelen bevordert de cognitieve ontwikkeling. Ontdekkend leren is van cruciaal belang voor de sensorische ontwikkeling. De zintuigen (voelen, zien, horen,ruiken, proeven) zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Hierdoor groeit respect voor de natuur en werken kinderen aan hun sociale vaardigheden. Je kunt immers alleen een hut bouwen maar het is zoveel leuker om het samen te doen.

8 geweldige manieren om te spelen met modder, zand en water

Trek je kind oude kleding aan waarin het vrij kan bewegen en vies kan worden. Gun hem of haar de vrijheid te ontdekken, te spelen. Ter inspiratie hierbij 8 ideeën en tips.

1. Een modderkeuken maak je vrij eenvoudig met oude pallets die je vast wel ergens gratis kunt ophalen. Een oude gootsteen of plastic kommen, potjes, pannetjes, plastic flessen, emmers, dienbladen, een bestekbak, bakvormen, een trechter, houten lepels, schepjes en ander keukengerei. Het ligt eraan hoe groot je het wilt aanpakken en wat voor keukenspullen je hebt. De kinderen kunnen moddertaartjes maken, cupcakes, zandpannenkoeken, ijsjes. Maar leren ook hoe je bijvoorbeeld stevig zand kunt maken of zand maken zonder dat de trechter verstopt raakt.

2. Heb je geen ruimte voor een modderkeuken of wil je er niet aan beginnen? Het kan ook met een grote zandtafel, Ikea bak, oude bolderwagen/transportkar of een kruiwagen. Met wat modder of zand en water en aluminiumfolie kunnen de kinderen een fantastische rivier maken waar ze zich de ganse middag kunnen vermaken met autootjes, bootjes en takjes.

3. Als je buiten kunt schilderen met water, waarom dan ook niet met modder. Door gebruik van kleine en grote, dikke en dunne kwasten. Maak je de mooiste schilderijen door eerst met de handen en voeten lekker in modder te stampen en voelen. Om vervolgens de kleine Picasso los te laten op een groot vel papier, karton of schutting. Zet na afloop de tuinslang aan (niet direct op kinderen richten om brandwonden te voorkomen) en spoel de kinderen weer schoon.

4. Creëer een Sensorische bak met zand en water. Zet er wat boerderijdieren in zoals varkens, koeien, paarden, schapen en kippen. Denk ook aan takjes als hek, een tractor en boeren. Of laat kinderen tuinieren door wat nep planten neer te zetten, vlinders, wormpjes en andere insecten. Geef ze een emmer en een schep en bekijk de creatieve kliederboel van een afstand. Liever een eigen blotevoetenpad maken? Klik op de link in het paars om te leren hoe.

5. Maak modderslijm en laat de kinderen heerlijk spelen. Meng evenveel modder als water en vloeibare zetmeel met 75% lijm. Op 1 kop modder, 1 kop water en 1 kop vloeibare zetmeel heb je dus 3/4 kop lijm nodig. Modder en water kneed je met je handen. Hier voeg je lijm aan toe en gaat verder met kneden. Als laatst komt er zetmeel bij. Blijf het geheel kneden tot je tevreden met het zelfgemaakte modderslijm.

6. Wat met klei en magische zand kan, kan ook met zand en water. Geef kinderen allerlei vormpjes, boomstammen, dinosaurussen en laat ze de prehistorie tot leven wekken.

7. Vul het zwembad met water en zand of aarde. Zet de glijbaan zo neer dat de kinderen in het modderbad ploffen via het glijbaan. Waarschuw de buren van tevoren voor gillende pretletters. Of creëer een lange glijbaan op de grond door een pad modderig te maken. De kinderen kunnen één voor één een aanloop nemen en glijden op de glibberige modderbaan. Hou hierbij extra rekening met veiligheid om te voorkomen dat een kind verkeerd valt.

8. Organiseer voor oudere kinderen een modderige obstacle run met meerdere hindernissen zoals balanceerbalken, bandenstapels en klimmuren. Laat ze door het water lopen en door modder kruipen. Kinderen zijn dol op prestatiespellen en zullen dit fantastisch vinden. Ja je hebt wat meer ruimte nodig en meer tijd om alles te organiseren. Maar echt het wordt zo een succes dat je dit jaarlijks wilt gaan doen.

Lees ook

Buitenspelen | Handleiding voor ouders

Kindvriendelijke tuin | Maak van je achtertuin een kinderparadijs

Ontdek Noord-Limburg | Over de omgeving, do’s en don’ts met kinderen en veel meer

 

kind wordt lekker vies tijdens modderdag en spelen met modder, water en zand

Redactie