4x Spelend leren met Hubelino denkspellen

Het zijn bijzondere weken. De scholen zijn dicht. Onze kinderen krijgen thuisonderwijs. Geen goede overwogen keus die je maakt, maar een noodgedwongen maatregel vanuit de overheid. Spelend leren is, nu misschien meer dan ooit, belangrijk. Wanneer je als ouder in een situatie als deze terechtkomt kan dat nogal overweldigend zijn. Niet iedereen weet hoe hiermee om te gaan. En dat is logisch. Daarnaast leert ieder kind anders. Het is nogal wat, wat je erbij krijgt op je al volle bord. Waar we wel meer dan ooit beter zicht op krijgen is wat onze kinderen zoal op school aangeboden krijgen, wat ze kunnen en wat ze moeten kunnen. We grijpen massaal naar de hulpmiddelen die ons helpen onze kinderen niet alleen bezig te houden maar ook uit te dagen. Leermateriaal dat met je kind meegroeit. Spellen die je niet alleen voor schoolse taken kunt toepassen maar ook leuk zijn in huis te hebben als dit allemaal achter de rug is.

Met name de jonge kinderen leren spelenderwijs. Maar ook oudere, schoolgaande kinderen, hebben hier veel baat bij. Leren leuk maken waardoor de leerstof beter blijft hangen. Deze manier van leren helpt diverse cognitieve en sociale vaardigheden aan te leren en te stimuleren. En het werkt als een tierelier. Denkspellen passen hier heel goed bij. Met extra nadruk op geheugen, concentratie, logica, snelheid en waarneming in de breedste zin van het woord. Iets waar je je hele leven lang profijt van hebt.

Wist je dat de breinfunctie na onze dertigste levensjaar afneemt? Je brein mentaal fit houden start al op jonge leeftijd. De hersenen laten kraken met denkspellen is een uitstekende manier om dit te doen. Zie het als een extra voordeel van samen met je kind een denkspel spelen šŸ˜‰ Als tip wil ik je de volgende Hubelino denkspellen meegeven.

Lees ook

Ruim 65x binnenpret | Voor wanneer je binnen moet blijven
De taal-en spraakontwikkeling van je kind stimuleren
Kinderen leren omgaan met stress | Mindgym voor kids
Educatieve spellen voor kinderen

Hubelino Sudoku

Sudoku, een wereldwijd bekend en populair spel. Elk getal mag maar Ć©Ć©n maal zowel horizontaal als verticaal in de rij voorkomen. Bij Hubelino Sudoku spelen we het spel met de kleuren rood, geel, blauw en groen. Hoewel verder dezelfde regels gelden als bij het normale Sudoku spel, wordt het voor kinderen lastiger gemaakt door opdrachten. Deze bepalen de plek van een aantal steentjes waar de speler rekening mee dient te houden. Het enige wat wij als ouder hoeven te doen is de vaste steentjes volgens de gekozen opdracht neer te zetten. Hierna kan het kind zelfstandig verder.

Een geweldig spel waar onze 4-jarige kleuter zich uitstekend mee vermaakt. Maar ook haar 6-jarige zus met ontwikkelingsvoorsprong. En papa en mama als de kinderen op bed liggen šŸ˜ Heerlijk zo een workout voor je brein die je kunt combineren met wat me-time na een lange dag. Thuisonderwijs of school, dit soort spellen zijn meer dan welkom in ons huis. Zowel nu als over een paar jaar. Dit denkspel groeit met je kind mee. Spelend leren is bij ons belangrijk. Onze op onderwijs gericht verleden heeft hier ongetwijfeld mee te maken, maar gaandeweg leerden wij de kinderen te volgen in hun ontwikkeling. Zodoende groeide de aandacht voor spelenderwijs leren en onze kinderen bloeiden op. Het spel is ook erg leuk om mee te nemen op lange reizen en vakantie.

Hubelino Sudoku zit in een doos van 28,5 (L) bij 18,5 (B) bij 5,5 centimeter (H). Het spel bestaat uit 4 maal groene, blauwe, gele en rode blokken met een groene rand en evenveel stenen met een witte rand. In totaal zijn er dus 32 gekleurde stenen. Verder vind je in de doos een grondplaat en een opdrachtenboekje met plaatjes met 3 verschillende moeilijkheidsgraden en natuurlijk de oplossingen.

Het spel is in principe geschikt vanaf 4 jaar en is onder andere hier te koop.

Hubelino Sudoku denkspel Hubelino sudoku
kleuter meisje speelt denkspel sudoku met kleuren Hubelino Sudoku denkspel thuisonderwijs

Hubelino Tangram

Tangram zoals wij het kennen is een Chinese puzzel bestaand uit 7 onderdelen die samen een figuur vormen in een vierkant. Bij Hubelino Tangram maak je een figuur uit maximaal 35 steentjes volgens 1 van de 16 opdrachten uit het boekje. In feiten worden er maar 7 geometrische vormen gebruikt hiervoor. Een fijn spel waar kinderen vanaf een jaar of 6 zelfstandig mee aan de slag kunnen. Geweldig wanneer mama andere dingen moet doen maar ook in de klas of opvang is dit een dikke aanrader. We hadden het eerder over de hersenen late kraken, dat gebeurt hier op een speelse manier. Zonder druk te leggen op het kind is hij of zij druk bezig met (ruimtelijke) inzicht, logisch denken maar ook motorische ontwikkeling. Fantastisch!

Ook Tangram staat standaard ingepland op de dagschema tijdens thuisonderwijs bij ons thuis. De 4- jarige doet met plezier de opdrachten voor beginners, terwijl de 6- jarige (af en toe met de nodige frustraties) de opdrachten voor de ervaren spelers maakt. Goed voor 15 tot 20 minuten. Een opdracht per keer. Dit omdat ik geloof dat elke dag een kwartier lang een breintraining beter is dan vandaag een uur lang tot het kind uitgeput is en dan over twee weken weer. Daar plukt je kind geen vruchten van. Zoals wij doen wel. Dat geldt overigens niet alleen voor spelend leren en denkspellen maar ook bijvoorbeeld lezen. Zonder tijdsdruk, in eigen tempo spelend leren. Ik houd ervan. En de kinderen ook. Want ze kiezen het keer op keer uit, tijdens schooltijd en daarna. Er is hier goed over nagedacht. Een denkspel dat meegroeit mee je kind en zowel thuis, als op school of onderweg kan.

Hubelino Tangram zit in een doos van 28,5 (L) bij 18,5 (B) bij 5,5 centimeter (H). Het spel bestaat uit een grondplaat, 35 stenen en een opdrachtenboekje.

Het spel is in principe bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar en is onder andere hier te koop.

tangram voor kinderen Hubelino Hubelino Tangram
Hubelino tangram denkspel voor kinderen meisje speelt denkspel tangram van Hubelino

Hubelino Kleur domino / Vier op een rij

Denkspellen speel je vaak alleen, maar niet altijd. Dit spel is een combinatie van kleur domino en vier op een rij. De bedoeling is de stenen met dezelfde kleur tegen elkaar aan te leggen. Bij 4 maal rood, groen, blauw, geel, grijs of zwart op een rij, scoor je een punt. Ook kun je een Hubelino (joker) inzetten dat de rol vervult van de kleur die je op dat moment nodig hebt. Je kunt het spel met maximaal 4 spelers spelen, maar ook alleen. Wij gebruiken het voornamelijk als spel voor meerdere spelers. Alle hiervoor genoemde voordelen komen hier wederom aan bod. Daarbij werken de kinderen aan hun sociale vaardigheden zoals rekening houden met elkaar, op hun beurt wachten en tegen verlies kunnen. Allemaal belangrijke eigenschappen waar ze levenslang baat bij hebben.

Een ontzettend tof spel voor een gamenight met het gezin. Nu we meer dan ooit thuis zitten, vinden we tijd samen ook erg belangrijk. Wanneer je spelenderwijs leren kunt combineren met plezier is dat natuurlijk een win win. Des te meer lof voor de Hubelino denkspellen waaronder deze kleurdomino / vier op een rij. Mede door de 3 moeilijkheidsgraden, blijven de opdrachten uitdagen. Zodoende is het niet alleen leuk voor het kind, maar ook de ouders. Wij spelen het soms met zijn vieren, soms speelt een van ons het met de meiden en andere keren spelen de zusjes tegen elkaar. Ideaal! Juist omdat het spel telkens weer anders verloopt is een aantal rondes achter elkaar spelen prima te doen.

Hubelino Kleur domino / Vier op een rij zit in een doos van 28,5 (L) bij 18,5 (B) bij 5,5 centimeter (H). Het spel bestaat 70 steentjes, een grondplaat en een opdrachtenboekje met 3 verschillende niveaus.

Het spel is in principe geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en is onder andere hier te koop.

Hubelino kleur domino 4 op een rij Hubelino domino 4 op een rij
Hubelino domino & vier op een rij Hubelino domino

Hubelino Schaapslag

Je zult misschien denken dat ik de afgelopen jaren onder een steen heb gelegen maar ik kende Schaapslag niet. Wat een super leuk spel! Het is een strategisch bordspel voor 2 spelers. Een denkspel met extra aandacht voor geheugen, motorische vaardigheden, oriƫntatie, ruimtelijke inzicht maar ook geduldig op je beurt wachten en een sportieve verliezer zijn. De bedoeling van het spel is te raden waar de tegenstander zijn 5 schapen heeft staan. Degene die het snelst alle 5 schaapjes heeft verzameld heeft het spel gewonnen. Fantastisch leermiddel voor een heleboel belangrijke levenslessen. Duidelijke illustraties op de steentjes geven de kinderen meer vertrouwen in hun kunnen. Het maakt ze immers minder afhankelijk van een volwassene waardoor ze heel anders in het spel staan. Ik vind dat best zwaar meetellen als het gaat om spelend leren. En wat is het fijn dat Hubelino voor topkwaliteit staat maar ook daadwerkelijk begrijpt hoe kinderen denken, wat ze nodig hebben en wat wel en niet werkt. Hoe kritisch ik ook naar het spel kijk, ik kan geen minpunten vinden.

Bij dit spel heb je geen opdrachten nodig. De vaste steentjes dienen bij beide spelers op dezelfde plek te staan. Voor de rest is het aan jou waar je de schaapjes neerzet. Bij elke poging tot raden zet je een groen steentje op de locatie. Dit zodat je weet welke locaties je al hebt gehad. Schaapslag is een leuk gezelschapsspel dat je kunt inzetten als denkspel voor kinderen vanaf 4 jaar. Onze 4- jarige gebruikte de eerste keer spelen om kennis te maken met het spel. Ze vond de locaties benoemen en lezen lastig. De tweede keer ging het al stukken beter. De derde keer won ze het spel van haar vader. Uiteraard met een glimlach van oor tot oor. Apetrots, heel terecht, dat ze iets wat toch wel heel moeilijk vond, onder de knie heeft. Sindsdien wilt ze het spel minstens Ć©Ć©n keer per dag spelen šŸ˜… Om het leuk te houden doen we dat niet, maar we spelen het wel eens per week.

Hubelino Schaapslag zit in een doos van 28,5 (L) bij 18,5 (B) bij 5,5 centimeter (H). Het spel bestaat uit 50 steentjes met plaatjes, 30 groene steentjes, een grondplaat en een handleiding.

Het spel is in principe geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en is onder andere hier te koop.

Hubelino schaapslag Hubelino schaapslag
Stategisch bordspel voor kinderen en ouders Hubelino schaapslag

Spelend leren met Hubelino denkspellen

Al deze klassiekers werden door Hubelino in een nieuw jasje gestoken voor kinderen (en hun ouders). Denkspelletjes die heel goed van pas komen nu er geen school is en ouders thuis schooltje moeten spelen, maar ook voor straks. Ik zette 4 braingames voor je op een rij. Leuk voor thuis, in de klas, opvang en onderweg. Super leuk voor wanneer je kind zich verveelt, bepaalde vaardigheden extra moet oefenen door middel van spelend leren of meer uitdaging nodig heeft. Alleen of samen, nu en later.

Hubelino denkspellen
MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie