Spike en De Magische Steen

Als grote filmliefhebbers weten we een aanrader te herkennen. Bij grote producties is dat misschien wat makkelijker. Er wordt immers veel meer reclame gemaakt bij het grote publiek waardoor je sneller een topfilm ontdekt. Of juist een flop. Maar ook de wat kleine producties zoals Spike en De Magische Steen verdienen naar mijn mening minstens net zo veel aandacht. Zeker wanneer we uit ervaring kunnen vertellen waarom dit een pareltje van een film is.

Lees ook

120x Dieren knutselen met kinderen

De Fabeltjeskrant: de Grote Dierenbos-spelen

De kleine heks

Spike en De Magische Steen

Een geanimeerde familiefilm met de uiterst sympathieke stem van Vajèn van den Bosch in de rol van Spike. De hoofdrol is weggelegd voor een vrolijke egel. Een vrolijk prinsesje dat alleen woont, maar het bos deelt met andere bosdieren. Wanneer blijkt dat haar mede bosbewoners en zij het waterprobleem kunnen oplossen met een magische watersteen, durft niemand deze te gaan zoeken. Niet alleen zou dit een gevaarlijke missie zijn, maar niemand weet zeker dat de magische steen echt bestaat. Stoere Spike wordt niet echt geaccepteerd in de gemeenschap maar meld zich vrijwillig voor deze uitdaging aan. Nadat ze het verhaal van de wijze kraai heeft aangehoord, vertrekt Spike alleen om de magische watersteen te vinden. De enige vriend die ze in het bos heeft, een eekhoorn genaamd Tjum, maakt zich echter zorgen om Spike en besluit haar te gaan zoeken. Niet om Spike te helpen maar om haar te overtuigen om naar huis te keren. De eigenwijze Spike is alleen niet zo makkelijk om te praten en dus heeft Tjum geen andere keus dan bij haar te blijven. Samen beleven ze veel spannende avonturen en maken ze onderweg veel ruzie, maar ze weten de klus te klaren. Bij thuiskomst beseffen ze dat ze veel meer hebben ‘gevonden’ dan de magische steen waardoor alle dieren weer water hebben.

Spike en de magische watersteen bosdieren Spike en Tjum bij de kikken kinderfilm Spike en de Magische steen
Spike en de magische steen Spike en de magische steen

Wat wij ervan vinden

Samen met 4 kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar zagen wij Spike en De Magische Steen in de bioscoop. De 82 minuten durende animatiefilm is een verfilming van het boek Latte and the Magic Waterstone. Vajèn van den Bosch, die je wellicht kent als stemactrice van onder andere Vaiana en Maya de Bij, verleend de stem aan egeltje Spike. Dorian Bindels geeft eekhoorn Tjum een stem. Verder hoor je in de film Johnny Kraaijkamp jr, Murth Mossel, Hero Muller en Peggy Vrijens.

De meiden en ik hebben genoten van deze vrolijke film waarin lekker veel gebeurd. Prachtige animaties, levendige kleuren en prettige stemmen. Spike en De Magische Steen is allesbehalve een saaie film. Dat kunnen 4 energieke kleuters beamen aangezien ze muisstil zaten te genieten. Voor de film en tijdens de pauze mochten ze uiteraard lekker rennen en spelen. Daar zijn ze kinderen voor 😉 Maar tijdens de film was het rust. En niet omdat het moest, maar omdat ze de film leuk vinden. Heerlijk! Ik wilde ook niks van de film missen en kon zo meegenieten. Absoluut een aanrader om op het grote scherm te zien en thuis op de bank.

Hoewel de film geschikt is voor alle leeftijden, is het wel verstandig om te weten dat er een paar lichtelijk spannende momenten voorkomen die hele jonge, extreem gevoelige kinderen, misschien een tikkeltje eng vinden. Er gebeurt verder niets. Het is meer dat wanneer Spike en Tjum wolven en beren tegenkomen, zij angstig zijn waar de jonge kinderen op kunnen reageren.

Het boek Latte and The Magic Waterstone

Latte and The Magic Waterstone is een prachtig boek geschreven door de Finse/Zweedse schrijver Sebastian Lybeck en uitgegeven in 1956. Het boek won onder andere in 1959 de prijs voor beste kinderliteratuur. In Duitsland wordt het nog steeds veel (voor)gelezen door kinderen tussen 5 en 9 jaar. De Duits-Belgische makers van de film Spike en de Magische Steen zijn twee dames, Regina Welker en Nina Wels. Dit in samenwerking met de filmdistributeur Independent Films. Zij kennen het boek waar de film op gebaseerd is. Maar het verhaal is ook nog steeds relevant, misschien zelfs meer meer dan in de jaren 50. Je laten belemmeren door angst verandert de situatie niet. Vriendschap, moed en samenwerken wel. Een mooie boodschap voor zowel onze kinderen als voor ons.

Spike en de Magische Steen draait sinds 12 februari 2020 in de Nederlandse bioscopen.

Spike en de magische steen

MamaPlaneet logo

Sandra

1 gedachte over “Spike en De Magische Steen”

Plaats een reactie