Je ziet het steeds vaker: sportverenigingen die de deuren openen voor kinderen vanaf 2 jaar. De peuters sporten dan wel in een omgeving waar het vooral om plezier en beweging gaat en ervaring nog geen rol speelt. Vanaf 5 jaar kunnen fanatieke ouders voetbalshirts kopen zodat de kleine uk alvast op het veld mag trainen om de volgende Johan Cruijff of Arjan Robben te worden. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is dit een vooruitgang waar ook ouders zich bewuster van moeten worden. Met name de motoriek van de peuters en kleuters wordt als een belangrijke reden genoemd. Maar ook de sociale interactie, gezondheid, de positieve effecten op de schoolprestaties en mentale- en cognitieve ontwikkeling worden positief beïnvloed.
In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van sporten voor kinderen, geven we tips bij het kiezen van de juiste sport op de juiste leeftijd en hoe je een kind motiveert om te gaan sporten.
De voordelen van sporten voor kinderen
Helaas bewegen kinderen (en volwassenen) minder dan vroeger. Dit heeft onder andere te maken met de digitalisering, urbanisatie, onvoldoende veilige speelplekken en de financiële situatie van de ouders. Gelukkig zijn er wel steeds meer sportclubs die sport bieden aan kinderen onder 6 jaar. Voor de ouders die het niet kunnen betalen is Jeugdfonds voor Sport en Cultuur bereid lesgeld te betalen. Zodra de hobbels op de weg worden weggehaald, blijft het wetenschappelijk bewezen belang van sporten voor kinderen over. Dit lichten we graag toe.
Motorieke vaardigheden
Dat de basis van de motorische ontwikkeling op zeer jonge leeftijd gelegd wordt dat wist je ongetwijfeld al. Van lopen, kruipen, rennen, springen, huppelen, stampen en rollen tot fietsen, zwemmen, gooien en vangen. Van deze zogenaamde basic skills krijg het kind sterkere spieren en botten, bouwt vaardigheden op die belangrijk zijn om goed te kunnen bewegen, verbetert zijn stabiliteit en coördinatie. Daarom is buitenspelen ook van essentieel belang. Hoewel tijdens bewegen met name de grove motoriek wordt gebruikt heeft de groei ervan een groot effect op de fijne motoriek. Dus aankleden, knippen, rijgen, schrijven, maar ook bouwen van een toren, veters strikken en met bestek eten. Al deze vaardigheden dragen bij de zelfstandigheid van de peuter, kleuter, schoolgaand kind en tiener.
Mentale voordelen
Sporten is belangrijk voor het lichaam en brein. Het gaat veel verder dan de fysieke voordelen. Maak er daarom vooral een gezonde gewoonte van. Jong geleerd, oud gedaan. Juist wanneer kinderen hier vroeg mee beginnen, is de kans op een actieve levensstijl vele malen groter. Behalve dat ze, mede door de verbeterde motoriek, minder ongelukjes krijgen, leren ze hun lichaam ook beter kennen. Een gezondere leefstijl verkleint de kans op overgewicht en daarmee onder andere diabetes en hart- en vaatklachten, verbetert de conditie en weerstand. Maar ook op mentaal vlak plukt het zijn vruchten af. Het maakt de jeugd zelfbewuster en daardoor zelfverzekerder waardoor ze hogere eigenwaarde krijgen, mentaal meer weerbaar worden en meer durf krijgen.
Schoolprestaties
Ben je bekend met de term bewegend leren? Dit wordt niet alleen gedaan om leren leuker te maken of omdat kinderen van nature meer bewegingsdrang hebben. De mentale groei effecten van sporten zijn ook heel goed voor de schoolprestaties van je zoon of dochter. Door de positieve ervaring met sporten pakt hij of zij sneller de leerstof op, herkent sneller bewegingen waar hij op kan inspelen en kan zich bijvoorbeeld beter concentreren. Dit heeft te maken met de psychologische en lichamelijke processen in het lichaam. Door bewegen gaat er meer bloed en zuurstof naar de hersenen wat ervoor zorgt dat de hersenen actiever worden en het kind de leerstof beter opslaat in de bovenkamer. Het is dan ook bewezen dat actieve kinderen beter zijn in onder andere taal en rekenen wat zich in betere cijfers uit. Redenen genoeg om de trainingspakken voor de voetbaltraining te bekijken of turnschoenen voor de eerste turnles uit te zoeken.
De leukste sporten voor je kind
De populairste kindersporten onder jongens en meisjes verschillen logischerwijze per leeftijdsgroep. Welke sport vanaf welke leeftijd mogelijk is? Dat lees je hieronder.
Watersport
Echte zwemlessen beginnen meestal met 4 á 5 jaar. Maar baby- en peuterzwemmen kan al veel eerder. Zodra het kind zijn ABC diploma’s heeft kan het doorgaan met zwemvaardigheid, snorkelen, survival, waterpolo, aquasportief voor kids, synchroonzwemmen, wereldzwemslagen, springen maar ook surfen en zeilen. Kortom voor de waterratjes die de volgende Pieter van den Hoogenband of Ranomi Kromowidjojo wil worden, is er genoeg te doen.
Vechtsport
Vanaf de leeftijd van 5 á 6 jaar ontstaat er een zee aan sporten voor kinderen. Vechtsporten als judo, karate, (kick)boksen, jiujitsu, tai-jutsu en aikido helpen het kind zelfdiscipline bij te brengen, (zelf)respect, beter focussen, maken ze weer weerbaar, maar ook optimistischer en meer bescheiden.
Balsport
Met teamsporten als voetbal, tennis, volleybal, handbal, hockey, honkbal en basketbal wordt er aan sociale vaardigheden, conditie en fitheid gewerkt maar ook aan lenigheid, snelheid, handigheid, vooruit denken en omgaan met winnen, verliezen en competitie.
Atletiek
Door variatie en discipline, van de in principe individuele sport, wordt er hard gewerkt aan krachtopbouw, coördinatie van het lichaam en lichaamsbeheersing. Maar het komt ook concentratie en balans ten goede. Vanaf 4 jaar kun je kiezen tussen turnen, springen, werpen en lopen.
Paardensport
Paardrijden is heel populair onderen jongeren, met name meisjes vanaf 4 jaar. Afgezien van het feit dat kids grenzen leren aangeven en verleggen is het een teamsport in de vorm van een driehoeksrelatie tussen de trainer, het paard en het kind. Hierdoor wordt er gewerkt aan goed leren luisteren, kijken, voelen, samenwerken, verantwoordelijkheid dragen, zelfvertrouwen, teleurstellingen incasseren en dierverzorging.
Dansen
Ook ritmisch sporten kan vanaf een zeer jonge leeftijd. Diverse dansscholen bieden lessen vanaf 3 jaar waarbij de peuter spelenderwijze leert bewegen en plezier maken op muziek. Fantastisch voor de motoriek, lichaamsbeheersing en maat- en ritmegevoel, maar ook taalontwikkeling. Van ballet, stijldansen en streetdance tot breakdance en salsa.
Kind stimuleren te sporten
Het is belangrijk dat het kind genoeg beweegt. Maar met gemotiveerd sporten bereik je zoveel meer. Volgens de deskundigen kun je het beste voor lichaamsbeweging vinden die kinderen leuk vinden om het maximale eruit te halen. Anders houden ze het ook niet lang vol, wat vrij logisch is. Samen ideeën verzamelen, langs sportclubs staan om de sfeer op te snuiven en een plek te kiezen waar jullie beiden je goed bij voelen is belangrijk. Net als het goede voorbeeld geven en zelf sporten, consequent te blijven over de duidelijke regels omtrent gamen en schermkijken bijvoorbeeld, maar ook door enthousiast en betrokken te zijn bij de activiteiten. Andere invloeden die het kind kunnen motiveren om meer te bewegen zijn vriendschappen en dagelijks buitenspelen.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024