Ik kan niet meer en stop met borstvoeding

Zo nu en dan spreek ik mensen met haren op hun tong. Mensen die mij vragen of ik er geen spijt van heb dat ik geen borstvoeding heb gegeven. Vandaag vertel ik je mijn kant van het verhaal.

Ik kom uit een familie waarin borstvoeding vanzelf ging. Heel makkelijk. Heel natuurlijk. En heel vanzelfsprekend. Lang voeden was dan ook heel normaal. Van mij werd hetzelfde verwacht. Om heel eerlijk te zijn had ik dezelfde verwachtingen.

Leed dat borstvoeden heet

Toen ik eenmaal beviel van onze oudste heb ik dan ook borstvoeding gegeven. Lange 6 weken waren dat. Ontzettend pijnlijke weken. Wat betreft melkproductie was er niets aan de hand. Maar borstvoeden en kolven deed zo ontzettend zeer dat de kwaliteit van mijn melk eronder ging lijden. Stressmelk werd het genoemd door de lactatiekundige. Geen officiële benaming maar wanneer jij als moeder veel pijn en stress hebt, geef je dat grotendeels via moedermelk door aan je baby. Kloven horen er bij maar er kwamen hele stukken van mijn tepel af. Mijn baby dronk mijn bloed. En de kleine kreeg er last van. Na 6 weken ben ik gestopt met de borstvoeding. Mijn kind had er last van en niets leek de situatie te kunnen verbeteren. De kraamhulp wist zich geen raad en adviseerde mij een lactatiekundige in te schakelen. Maar ook deze wist met al haar kennis en ervaring mij niet verder te helpen. Op het moment dat mijn baby klachten krijg ben ik in overleg met de artsen en lactatiekundige gestopt.

Nog zo een twee weken hadden ik het zwaar met kolven vanwege stuwing en de gruwelijke pijn, maar daarna was het over. Wij zijn toen overgestapt op flesvoeding. Met tranen in mijn ogen. Het voelde als falen. Maar ik nam meerdere keren per dag pijnstillers in om überhaupt te kunnen kolven. Mijn hele lijf trilde van de pijn. Onder de douche gilde ik het uit van de pijn. En het is niet dat ik geen hulp heb gevraagd.

baby aan de borst drinkt moedermelk

Angst voor borstvoeding

Bij de tweede heb ik precies 1 dag borstvoeding gegeven. Om dezelfde redenen. Ik had zo gehoopt dat het anders zou zijn. Dat ik geen pijn zou hebben bij borstvoeden en kolven. Helaas. Ik ben er direct mee gestopt. Ik wilde het voor mijn kind doen, maar niet op deze manier.

Borstvoeding versus kunstvoeding

Ik ben mij heel bewust van het belang van de borstvoeding. Maar ik besef mij ook heel goed dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Het heeft niets met egoïsme te maken. Het maakt mij dan ook niet perse een slechte moeder, vind ik zelf.

In begin voelde ik mij schuldig en erg ongemakkelijk als mij dit soort vragen werden gesteld. Ik werd er onzeker van. Tegenwoordig niet meer. Waarom? Omdat ik mijn stinkende best heb gedaan het te late slagen. Met pijn en koorts als gevolgd. Wat blijkbaar wordt vergeten. Telt proberen niet? Met een ziek kind als de druppel. Want daar doe ik het voor?

Dus om de vraag te beantwoorden. Ja ik vind het erg jammer dat ik geen borstvoeding kon geven. Maar nee ik heb geen spijt ervan dat ik geen borstvoeding heb gegeven omdat ik het heb geprobeerd. Een groot verschil. En zolang jij niet in mijn schoenen hebt gelopen en mijn pijn en verdriet hebt gevoeld,  kun je ook niet oordelen over mijn beslissingen.

Geef jij borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven? Wat is jou ervaring met borstvoeding? Waar ik wellicht nog meer benieuwd naar ben is of iemand zich herkent in mijn verhaal.

Lees ook: Get Personal | Een derde? Alsjeblieft niet!

Lees ook: WMF en Walt Disney komen met een kinderbestekcollectie

Lees ook: Alle ballen in de lucht Tag

Borstvoeding : Baby aan de borst bij moeder

Sandra
Latest posts by Sandra (see all)

6 gedachten over “Ik kan niet meer en stop met borstvoeding”

 1. Goed dat je deze keus maakte. Vind het altijd vervelend om te zien dat (bepaalde) vrouwen een ander een ongemakkelijk gevoel kunnen geven. Borstvoeding is goed ja, maar niet zaligmakend. Als het zoveel pijn doet, moet je er inderdaad niet aan beginnen. Gelukkig hebben we genoeg alternatieven in onze westerse wereld.

  Zelf wel bv. Bij de eerste 10 weken, de tweede iets van 5-6 en nu 16 maanden terwijl ik eigenlijk dacht na een week te gaan stoppen.
  Mijn ervaring is dat veel moeders zo romantiseren, dat het hier nogal tegenviel. Ik vond de eerste weken of misschien zelfs maanden behoorlijk zwaar. Deed pijn, was vermoeiend en steeds dat getrek aan je lijf..

  Beantwoorden
 2. Ik vind het ieders eigen keuze. Wel of geen borstvoeding bepaalt niet of je een goede moeder bent!
  Ik was tijdens mijn zwangerschap er volledig van overtuigd om borstvoeding te gaan geven.
  Maar toen ik bevallen was en mijn dochter aan de borst werd gelegd voelde ik totaal geen verbondenheid met haar. ik merkte dat ik er niks mee had. Dit aangegeven aan de verpleegkundige en gaf aan dat het dapper was dat ik het aangaf omdat ze helaas vaker jonge moeders zag die door verwachtingen van anderen tegen hun eigen gevoel in maar door bleven gaan. Zij zei als je dochter zich weer meld maak ik een flesje en probeer je dat voelt het niet goed leggen we der gewoon weer aan de borst!. Nou ik kan jullie vertellen de eerste keer dat ik haar de fles gaf voelde ik ineens zoveel liefde voor dat kleine mensje!! Dus vertrouw op je eigen gevoel!

  Beantwoorden
  • Dat is em juist. Niet iedereen heeft een keus. Daarnaast is het sowieso iedereen zijn eigen keus. Mooie woorden zeg je daar Stefanie! Vertrouw op je eigen moedergevoel!

   Beantwoorden
 3. Wat een goede beslissing van je . Ikzelf heb 3 weken borstvoeding kunnen geven. Helaas kon ons mannetje niks meer binnen houden ivm reflux waardoor hij niet goed aankwam. Los van het feit dat het ook nog eens gigantisch veel zeer deed. Voor ons mannetje was het beter om op flesvoeding die verdikt was over te gaan. Dit toen ook meteen gedaan, wat een opluchting en vrijheid ineens! Zoveel fijner haha. Mocht je nieuwschierig zijn naar mijn verhaal kun je hem op mijn pagina terugvinden?

  Beantwoorden

Plaats een reactie