Nagelbijten | Waarom het zo slecht is en hoe je ermee stopt

Er zijn veel redenen waarom je zou moeten stoppen met nagelbijten. Deze verslavende gewoonte van velen start vaak tijdens de jeugd. Vaak gaat het om ‘apengedrag’ oftewel het kind ziet het van anderen. Je voorbeeldfunctie als ouder zou een goede reden zijn om voor eens en altijd af te rekenen met deze nare gewoonte. Ik geef je tips om je hierbij te helpen.

Nagelbijten

Dat dit een niet bepaald mooi gezicht is, neem je als nagelbijter voor lief. Je schaamt je er wel voor en probeert meestal je handen te verbergen, maar blijft toch nagelbijten. Een veel belangrijkere reden om te stoppen is het feit dat de nagels een bacteriemagneet zijn. Toch is een aanwenning heel moeilijk af te leren. Het gaat vanzelf, bij het kijken van je favoriete serie bijvoorbeeld. Of tijdens de stressvolle momenten. Maar als ouder wil je dit niet voor je kinderen. Daarnaast zijn tandartsen en orthodontisten niet bepaald goedkoop. Herken je jezelf hierin en wil je graag stoppen met nagelbijten? Dan zijn deze 5 tips voor jou.

Focus je op het negatieve

Je moet het willen. Het is net als roken. De knop omzetten is cruciaal. Door je op de negatieve aspecten te focussen (zijn er ook voordelen dan?) word je misschien extra gemotiveerd.

Sociale controle

Wil je ermee stoppen? Hou het dan niet voor jezelf maar vertel het je partner, moeder, buurvrouw, beste vriendin. Iemand die je erop kan aanspreken als je weer nagels wilt bijten in hun aanwezigheid. Het helpt echt.

Kort knippen

Dat wil je juist niet, dat snap ik. Maar tijdens het ‘afkicken’ is het misschien wel verstandig om je nagels praktisch en kort te houden. Waarom? Als er niets is, valt er ook niets te bijten 😉

Manicure

Of ben je al een poos goed bezig, maar denk je door een stressvolle gebeurtenis weer aan nagels bijten? Lak je nagels mooi in een opvallend kleurtje. Of laat je handen en nagels verzorgen tijdens een manicure behandeling. Als je handen er zo mooi en verzorgd uitzien, denk je misschien twee keer na voor je ze weer in je mond stopt.

Knoflook

Hoef je even niet de deur uit, maar wil je wel stoppen met nagelbijten? Smeer je vingertoppen rijkelijk in met knoflook. Het meurt als een gek ja. Maar het smaakt ook vreselijk. Dat wil je niet vrijwillig in je mond stoppen toch?

Natuurlijk zijn deze tips, wellicht in een aangepaste vorm geschikt voor de leeftijd, ook toepasbaar op een kind.

Lees ook: Met deze tips kun je stoppen met roken zonder aan te komen

Lees ook: Zo koop je het perfecte witte overhemd voor hem + Shop suggestie

Lees ook: Tussen kinderwens en geboorte | Preconceptie

Vrouwenhanden weer mooi na stoppen met nagelbijten

Sandra

3 gedachten over “Nagelbijten | Waarom het zo slecht is en hoe je ermee stopt”

  1. Het grappige is geen een van deze tips werken bij mij haha. Ik bijt echt al heel lang nagels en voornamelijk uit verveling ben ik achter gekomen. Dus ik probeer op het moment mezelf vooral heel erg bezig te houden dan gaat het wel redelijk. Moet wel zeggen dat ik mijn nagels sowieso nooit heel kort bijt dus veel het niet eens echt opvalt dat ik het doe.

    Beantwoorden
  2. Heb vroeger altijd op mijn nagels gebeten, heel lang. Ik wilde graag lange nagels, maar kon er niet vanaf blijven. Toen ik acryl nagels liet zetten had ik eindelijk mooie lange nagels en daarna nooit meer gebeten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie