Roken en opvoeding | Motivatie om te stoppen met roken

Wanneer je als volwassenen al jaren rookt is stoppen met roken vaak erg moeilijk. Roken is immers een gewoonte geworden waar je lichaam en geest afhankelijk van zijn geworden. Toch is dit niet onmogelijk. Je kunt bijvoorbeeld via de huisarts hulp krijgen, nicotinevervangers combineren met een elektrische sigaret en nieuwe gezondere gewoontes kiezen. Dat doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor je gezin. Waarom roken en opvoeding niet samen kunnen? We leggen het je uit in dit artikel.

Wat is meeroken?

Meeroken, tweedehands roken of passief roken is simpelweg de giftige stoffen van tabak inademen uit de omgeving. Rook bestaat onder andere uit nicotine en koolstofmonoxide en is voor jou als roker erg ongezond, maar ook voor je omgeving. Het veroorzaakt ernstige schade aan de organen en verminderd je immuunsysteem. Dit is met name voor meerokende kinderen, huisdieren en mensen met lagere weerstand erg schadelijk.

Wat is derdehands roken?

Naast meeroken bestaat er ook zoiets als derdehands roken. Iets waar veel mensen zich niet van bewust zijn. Een voorbeeld hiervan is buiten roken om de schadelijke gevolgen van meeroken te beperken. Goed dat je hierover nadenkt, maar is helaas niet correct. Rook gaat ook in de buitenlucht in je haar, huid en kleding zitten. Dit neem je weer mee naar binnen. Knuffelen met je kinderen en de hond, zitten op de bank of iets vastpakken is voldoende om de giftige rookdeeltjes door het huis te verspreiden. Dit blijft maandenlang in de lucht, meubels en in spullen hangen. Wanneer je iets overneemt van een roker, een bank, auto of kleed bijvoorbeeld, ruik je dit maanden later nog door derdehands rook.

Gevolgen van meeroken en derdehands rook voor een kind

In welke vorm dit ook gebeurt, wanneer je regelmatig rook inademt heeft dit grote gevolgen voor jouw gezondheid, maar ook voor die van je kind en huisdieren. Kinderen ademen de giftige stoffen van tabaksrook in doordat ze meer kruipen, op de vloer rollen en de wereld lang met hun mond ontdekken. Blootstelling aan tabaksrook beschadigd de organen en verzwakt het afweersysteem waardoor kinderen gevoeliger worden voor allerlei infecties en virussen. Hun luchtwegen en organen zijn nog in de ontwikkeling waardoor de gevolgen van meer ernstige aard zijn. Een aantal voorbeelden van de gevolgen van meeroken en derdehands tabaksrook voor de gezondheid van je baby, peuter, kleuter of ouder kind zijn:

♦ Vaker en meer hoesten

♦ Vaker benauwd

♦ Frequenter ziek

♦ Vaker oorontstekingen

♦ Regelmatig longontsteking

♦ Regelmatig hersenvliesontsteking

♦ Meer kans op gehoorproblemen

♦ Minder goed ontwikkelde longen en daardoor een verminderde longfunctie

♦ Meer mogelijkheid op Bronchitis of Astma

♦ Meer kans op leerproblemen

♦ Grotere kans op emotionele problemen

♦ Meer kans op ADHD

♦ Meer kans op kanker

♦ Grotere kans dat ze later zelf ook roken door de verslavende effecten

Roken tijdens de zwangerschap

Als volwassenen stofjes binnenkrijgen die de gezondheid kwaad kunnen worden deze meestal (deels) door het lichaam zelf opgelost. Denk hierbij aan het  HPV virus wat onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt. In geval van een ongeboren baby is dit anders. Wanneer deze wordt blootgesteld aan de schadelijke stoffen zijn de gevolgen vaak blijvend. De organen van een ongeboren kind zijn nog niet af waardoor giftige stofjes langer in het bloed blijven. Wat voor een risico de baby in de buik loopt wanneer de moeder een sigaret opsteekt?

♦ Meer kans op een miskraam

♦ Meer kans op doodgeboorte

♦ Grotere kans op vroeggeboorte

♦ Benauwd door gebrek aan zuurstof in de buik

♦ Vernauwde bloedvaten waardoor de kleine niet voldoende voeding binnenkrijgt

♦ Kan zich hierdoor minder goed ontwikkelen

♦ Lager geboortegewicht

♦ Twee maal zoveel kans op wiegendood

♦ Meer kans op aangeboren afwijkingen

♦ Meer kans op leerproblemen

♦ Meer kans op overgewicht

♦ Meer kans op Astma

Voordelen stoppen met roken

Ook vanuit de overheid wordt roken steeds meer ontmoedigd. Niet roken heeft immers zoveel meer voordelen. Voor de zwangerschap roken kan vrouwen minder vruchtbaar of onvruchtbaar maken. De zaad van de mannen wordt er minder goed van. Doordat de aderen die door het mannelijk geslachtsorgaan lopen schade oplopen kunnen de mannen ook impotentie – en erectieproblemen krijgen. Heb je een kinderwens, dan moet dit reden genoeg zijn roken voorgoed vaarwel te zeggen.

Tijdens de zwangerschap zijn de gevolgen voor zowel jezelf als voor je ongeboren baby niet te overzien. Van miskraam tot wiegendood en aangeboren afwijkingen behoren tot de mogelijkheden. Maar ook na de bevalling is het belangrijk dat eenmaal rokende ouders voor gezondere geboortes kiezen. Geef hart- en vaatziekten, beroerte, hartinfarct, en kanker geen gelegenheid. Laat jouw kinderen in een gezondere omgeving opgroeien zodat ze de schadelijke effecten van roken niet hoeven te ervaren. Voorkom dat kinderen worden blootgesteld aan passief roken.

Door voor betere gewoontes te kiezen ga je er ook beter uitzien. Je huid profiteert van de verbeterde doorbloeding waardoor je minder last krijgt van onzuiverheden en een grauw uiterlijk. Je ziet er frisser uit en het verouderingsproces wordt vertraagd. Want wist je dat je door jarenlang roken eerder rimpels krijgt? Ook je tanden worden er beter van. Door roken verkleuren je tanden en heb je meer last van tandplak en ontstoken tandvlees. Binnen 2 maanden na stoppen zijn je tanden zo goed als hersteld hiervan.

We hadden het er eerder over dat de ongeboren baby minder zuurstof krijgt wanneer de moeder rookt. Dat geldt voor jou ook. Besluit je ermee te stoppen dan verbetert je conditie hierdoor. En hoe fijn is het om niet zo snel uitgeput te raken en meer energie te hebben?

Je libido gaat er op vooruit waardoor je een beter seksleven krijgt.

Al eens berekend hoeveel geld je bespaart door te stoppen met paffen? Dit kan je motivatie alleen maar versterken.

Door alle genoemde gezondheidsrisico’s verkort je je leven met minimaal 10 jaar. Dat is dus minder lang genieten van het leven en van je kinderen.

Tabaksrook in een huis vol kinderen | Wat ouders motiveert om te stoppen met roken MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

2 gedachten over “Roken en opvoeding | Motivatie om te stoppen met roken”

Plaats een reactie