Knutselen met kinderen | String art kunst van Ravensburger

Draadfiguren met spijkers maken. Een klassieker dat leuk blijft voor jong en oud. Ik bedoel, wie heeft het als kind niet gemaakt (op school)? Hedendaags kun je het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Voor de liefhebber heb ik uitgewerkt wat knutselen met hout en spijkers precies inhoud, hoe je dit zelf kunt maken en introduceer ik string art kunst anno 2019.

Wat is String Art precies?

Wellicht zegt de Engelse benaming je niet veel. Misschien ook wel. String Art betekent, wanneer je het letterlijk vertaald uit Engels, draad kunst. Draagfiguren maken met spijkers is een DIY die je makkelijk zelf kunt maken. Je kunt deze spijkerschilderij bijvoorbeeld als woondecoratie gebruiken of cadeau geven voor Kerst. Het is geschikt voor alle leeftijden, stijlen en budgetten. Voor inspiratie, kijk hier.

DIY String Art

Wanneer je decoratieve draadfiguren zelf wilt maken of (samen) met kinderen, heb je hiervoor een aantal materialen nodig.

♦ Een plank: stuk hout, boomschijf of MDF plaat
♦ Een patroon: Een kleurplaat of tekening van het figuur dat je wilt maken
♦ Spijkers of draadnagels
♦ Een hamer
♦ (Verschillende kleuren) draad/wol/borduurgaren
♦ Een schaar
♦ Een potlood

Hoe ga je te werk?

Print het patroon uit. Leg het vervolgens op de houten ondergrond van je keuze. Plak het patroon vast, teken de punten waar de spijkertjes komen te staan langs de omtrek van het patroon.

Timmer nu de spijkers langs de buitenste randen van je gekozen patroon. Zorg ervoor dat de spijkers wel goed stevig in het hout vastzitten maar probeer ze allemaal even hoog boven het hout uit te laten steken. Wellicht vind je het prettig hiervoor bijvoorbeeld een puntbektang te gebruiken. Het is het handigst als je tussen de spijkers ook 1 centimeter ruimte laat. Dit zodat je straks makkelijker met draad tussen de spijkers kunt.

Verwijder het patroon nu. Bedenk welke kleuren je wilt gebruiken en start met een knoop (indien mogelijk ergens in het midden voor een mooier effect).

Ga nu kriskras met het draad van de ene spijker naar de andere. Trek het draad niet te hard aan, maar zorg ervoor dat er wel wat spanning is. Eenmaal klaar knoop je het draad weer vast en knip het eventuele extra draad af.

String Art Kit voor kinderen

Ik heb hele leuke herinneringen aan knutselen met hout en spijkers vroeger. Dat wil ik mijn kinderen ook graag meegeven. Deze kindvriendelijke String Art kit voor kinderen van Ravensburger genaamd String It neemt al het leed weg en laat niets meer dan plezier achter. String Art 2.0 zeg maar 😃 Geen gedoe met spijkers en hamers, patronen en ondergrond. Alles wat je nodig hebt zit in de doos erbij. Verschillende uitvoeringen en geschikt voor verschillende leeftijden. Adviesleeftijd wordt overigens heel duidelijk aangegeven op de verpakking. Hier werd ik al super enthousiast van. Mijn kinderen duidelijk ook.

Samen met mijn oudste dochter besloot ik te kijken welke patronen er allemaal waren. Dino’s, hartjes en bloemetjes, prinsessen, Spiderman en de spin, patronen uit de film de Drakentemmer, panda, raket en meer. In bijna alle dozen vind je 2 patronen met alle benodigdheden erbij. Behalve bij de Glow in the Dark BE A STAR. Deze 3D creatie is al vrij groot en kost meer tijd. Ik heb een aantal uitvoeringen uitgebreid uitgewerkt zodat je een duidelijk beeld krijgt. Maar eerst de algemene werkwijze.

String Art van Ravensburger String It met Disney prinsessen Assepoester en Belle String It van Ravensburger : Dino
Ravensburger String It : Vlinder & Bloem Ravensburger 3D Glow in the darm be a star

Hoe ga je te werk?

Verwijder eerst alle stansresten uit het karton en draai de kunststof pinnetjes voorzichtig uit het frame. Dit is ook meteen het meest tijdrovende deel van de voorbereiding. Het kost je 2-3 minuten van je tijd.

Leg het bord met de gekleurde stippen naar boven op het steekbord van je doos en steek in ieder gaatje een pin. Druk de pinnen stevig in het karton. Indien nodig kun je de blauwe steen als hulpmiddel gebruiken. Wij hebben deze niet gebruikt. Voor de kinderen die zelfstandig te werk gaan kan dit inderdaad een fijn hulpmiddeltje zijn. In dit geval zat ik erbij en begeleidde de kinderen. Hulpmiddel werd overbodig omdat het indrukken voor een kind lastig kan zijn, maar niet voor een volwassene.

Nu kun je het bord omdraaien, voor je op tafel leggen en met het spannen van de draden beginnen. De volgorde waarin je de draden hoort te spannen vind je op de onderste rand van de doos. Wij hebben ons daar niet aan gehouden. Omdat het hier om zeer jonge kinderen gaat en omdat ik persoonlijk de kinderen de ruimte wil geven voor eigen inbreng. Anders is alles zo voorgekauwd. Daar zijn we niet zo dol op.

Knoop het draad met een dubbele knoop vast aan een pin. Nu kun je het draad spannen, door hem voorzichtig kriskras om de pinnen te draaien.

Als je even wilt pauzeren tussendoor, plak je het draad zolang gewoon even met een plakband op het karton. Als je weer verder wilt gaan, trek je plakband er voorzichtig weer af.

Zodra je draad te kort wordt, wikkel je hem twee maal om een pin en maak je hem vast. Nu kun je met een nieuwe draad weer verdergaan door gewoon eraan vast te knopen en verder wikkelen tot je vindt dat je patroon dicht genoeg is en naar wens.

String Art Kit voor kinderen : Disney prinsessen Assepoester & Belle Werkwijze String It beschrijving : Pinnetjes indrukken
String It van Ravensburger: uitvoering dino String Art Kit voor kinderen

Inhoud doos (algemeen)

♦ Voldoende pinnetjes in de benodigde kleuren + een aantal reserve pinnetjes
♦ 2 patronen: een kleurrijke voorkant + aan de onderkant zie je hoe je de pinnetjes in moet drukken en waar welke kleur hoort
♦ Draad in verschillende kleuren
♦ Blauwe steen als hulpmiddel bij indrukken pinnetjes
♦ Handleiding

Inhoud doos Glow in the dark BE A STAR

♦ 2 Kleine sterren
♦ 5 Dubbele afstandhouders
♦ 5 Enkele afstandhouders
♦ 2 Grote sterren
♦ 1 Bord met afbeelding
♦ 210 Pinnen
♦ 1 Blauwe steen als drukhulp voor de pinnen
♦ 250 Meter draad in de kleuren donker blauw, licht blauw, geel, oranje en groen
♦ 2 Opzetstukken voor het bord
♦ Handleiding

Decoratieve draagfiguren voor kinderen String Art kit voor kinderen
String Art kit voor kinderen - Prinsessen String Art kit voor kinderen: 3D Glow in the dark

Voor welke leeftijd zijn deze String Art Kits geschikt?

Adviesleeftijd van 5 jaar geldt voor de volgende uitvoeringen:

String It Dino
String It Disney Prinsessen
♦ String It Pink Princess
♦ String It Voertuigen
♦ String It Hart

Adviesleeftijd van 6 jaar geldt voor de volgende uitvoeringen:

♦ String It Pinquin
♦ String It Konijn

Adviesleeftijd van 7 jaar geldt voor de volgende uitvoeringen:

♦ String It Vlinder & Bloem
♦ String It Dragons (Hoe tem je een draak)
♦ String It Panda & Vos
♦ String It Spiderman
♦ String It IJsbeer & Wasbeer

Adviesleeftijd van 8 jaar geldt voor de volgende uitvoeringen:

♦ String It 3D Glow in the Dark Be a star

String Art 2.0 met kindvriendelijke String It

String Art maken met (jonge) kinderen is op deze manier een stuk veiliger, leuker en kleurrijker. Werkwijze is niet veel anders dan je al gewend bent, wel een stuk makkelijker. Het effect daarentegen is waanzinnig! Het staat te gek in de kinderkamer.

string art voor kinderen kinderkamer

Draadfiguren maken met kinderen

PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie