Van hoe strips hun weg vonden naar de boekenkast tot leuke series voor kinderen

Technisch gezien stammen stripverhalen uit de beeldschrift tijdperk zoals de prehistorische grottentekeningen. Tegenwoordig kennen we het als een verhaal gemaakt door een striptekenaar en een scenarioschrijver verteld in een serie tekeningen. De Amerikaanse comic en Japanse Manga zijn waarschijnlijk werelds bekendste vormen van de negende kunst. Er worden ook stripboeken voor kinderen gemaakt.

Bekendste stripverhalen wereldwijd

De culturele waardering verschilt nogal per land. Als het gaat om strips van eigen bodem zijn Fokke en Sukke en Doorzon de bekendste voorbeelden. Voor de liefhebbers zijn musea als het Nederlandse Stripmuseum, Stripworld in Groningen en Museum of Comic Art in Noordwijk the places to be. Ook worden er verschillende stripbeurzen gehouden. Onze Zuidelijke buren daarentegen hebben een veel rijkere stripcultuur die ze door de jaren heen in ere wisten te houden. Suske en Wiske, Kuifje, De Smurfen, Lucky Luke en andere legenden zijn allemaal afkomstig uit België. In Frankrijk zijn Asterix & Obelix de bekendste stripfiguren. In sommige Europese landen worden striptekenaars als beroemdheden gezien en behandeld. Ook in andere delen van de wereld zijn vormen van graphic novels immens populair en worden ze als literatuur op scholen aangeboden. In Japan is er vooral veel ruimte voor diversiteit en worden nogal wat stripverhalen voor vrouwen op de markt gebracht. In de Verenigde Staten valt deze vorm van kunst ook regelmatig in de prijzen voor onder andere de Amerikaanse literatuurprijs voor nieuws, kunst en letteren (Pulitzer prijs). Ook worden er veel stripverhalen verfilmd. Denk aan de wereldberoemde hersenspinsels van Stan Lee die met Marvel superheldenfilms rondom zijn stripfiguren als Spiderman, Captain America, X-Men, Hulk, Wolverine, Thor en andere kaskrakers tot leven bracht.

Weerstand tegen stripboeken voor kinderen

Het is een lange, bobbelige rit geweest voor het stripboek. In de jaren ’40 en ’50 geloofde men er sterk in dat lezen ervan in de weg van de taalontwikkeling stond. Kinderen zouden luie lezers worden en geen normale boeken meer kunnen lezen. Mede dankzij de toenmalige Nederlandse minister van Onderwijs Theo van Rutten die in 1949 strips uit het basisonderwijs verbant en Amerikaans-Duitse psychiater Frederic Wertham die in 1954 met zijn Seducation of the Innocent verband legt met criminaliteit en zelfs homoseksualiteit. Leerkrachten, pedagogen en ouders deden er alles aan stripboeken te verbieden en de jeugd voor de slechte invloeden te behoeden. Achteraf weten we hoe onterecht de weerstand was. Tegenwoordig zijn er meer dan voldoende wettenschappelijke onderzoeken die juist de voordelen bewijzen. De deskundigen moedigen lezen van stripboeken dan ook juist aan.

De voordelen van strips

Er is niets mis met kritisch zijn over de leesvoer van je kroost. Er blijft immers meer hangen dan men soms denkt. Vooral wanneer plezier een rol gaat spelen. Lezen is meer dan alle letters en klanken kennen en zonder nadenken aan elkaar verbinden tot een woord. Om een goede lezer te worden heb je ook gesproken en geschreven taal nodig. Om een volwaardig gesprek met een volwassene te kunnen voeren of de geschreven tekst goed te kunnen begrijpen is een goede woordenschat van onschatbare waarde. En zo zijn er nog meer goede redenen om strips aan kinderen aan te bieden.

Woordenschat

Cambridge’s Journal of Child Language onderzocht de effecten van strips lezen op de taalontwikkeling van het kind. Hieruit blijkt dat er meer lastige woorden in worden gebruikt dan in de meeste leesboeken. Door de compacte teksten met korte zinnen en het belang van elk woord is woorden overslaan geen optie. Daarnaast wordt tekst ondersteund door plaatjes waardoor je een nieuw woord in geschreven taal en beeld krijgt aangeboden. Denk aan abstracte woorden bijvoorbeeld. Met name beelddenkers profiteren hier enorm van. Of woordgrappen met gedetailleerde illustraties. Hierdoor leren kinderen twee tot vijf keer zoveel nieuwe woorden dan anders wat het woordenschat en dus ook taalbegrip ten goede komt.

Leesplezier

Veel zwakke lezers hebben een hekel aan lezen en zullen een boek nooit op eigen initiatief oppakken. Dik boek, veel tekst. Het is voor kinderen een enorme afknapper. Stripboeken bevatten humor, geinige plaatjes en weinig tekst waardoor de drempel veel lager ligt dan bij een boek. En dat komt leesplezier weer ten goede en daardoor de taalontwikkeling en zelfvertrouwen. Zie het als een opstapje naar andere vormen van leesmateriaal. En juist die afwisseling doet wonderen.

Educatieve waarde

Door een duidelijke verhaallijn, met soms sprongen in de tijd, zetten kinderen lezend hun probleemoplossend vermogen aan het werk, leren ze over oorzaken en gevolgen en tekeningen observeren. Daarnaast maken stripfiguren allerlei avonturen mee in verschillende delen van de wereld. Van Vrijheidsbeeld in New York tot Eiffeltoren in Parijs en van Chinese muur tot Noordpool. En wat dacht je van Geschiedenis, Milieu, Cultuur, Wetenschap en Wiskunde. Onderwerpen die op een leuke manier worden aangeboden ondersteund door plaatjes waardoor opgedane kennis beter blijft hangen. Of leerhonger aanwakkeren.

Stripverhalen voor kinderen

Stripboeken worden allang niet alleen geschreven voor volwassenen. Er worden ook speciaal voor kinderen geschreven strips met kindvriendelijke verhalen op de markt gebracht. Donald Duck is waarschijnlijk de bekendste maar zeker niet de enige. Dit zijn onze suggesties voor kinderen vanaf 5 á 6 jaar.

De avonturen van Babbel & Boef 

Auteur: Frédéric Brémoud & Federico Bertolucci

De een wat angstig en verlegen, de ander heel ondernemend. Een 32 pagina’s tellende stripserie over de avonturen van stripfiguren Babbel (eekhoorn) en zijn beste vriend Boef (hond). Met prachtige illustraties en verhalen voor bewondering. Speciaal voor kinderen tot een jaar of 7.

Yakari

Auteur: Derib & Giacometti

Yakari heeft een gave. Hij kan met dieren praten. Samen met zijn vrienden Grote Adelaar en paard Kleine Bliksem maakt hij nogal wat mee. Zo liep hij een keer boos bij de kleine Bliksem en kwam hij een Grizzlybeer tegen, ook werd zijn hulp gevraagd bij het redden van een jonge adelaar die gevangen was tussen de rotsen. Een prachtige 48 pagina’s tellend stripalbum over de avonturen van de kleine indiaan Yakari.

Vreemde Vogels

Auteur: Jean-Luc Garréra & Alain Sirvent

48 pagina’s vol met feiten en weetjes afgewisseld met heerlijke humor over onze gevederde vrienden. Dit educatief stripboek over vogels is een pareltje voor leergierige kinderen maar ook op school. Pedagogisch verantwoord op een speelse manier het verschil leren tussen een oehoe en een ui of alk en pinguïn. Over de gevaarlijkste vogel ter wereld: helmkasuaris. En veel meer.

Suske en Wiske

Auteur: Willy Vandersteen

Deze fictieve verhalenreeks is vooral bekend onder de volwassenen wat tegenwoordig ook voor de jeugd wordt geschreven. Minstens even goed als je het gewend bent maar dan geschikt voor jongere kinderen. Met natuurlijk in de hoofdrol stripfiguren Suske & Wiske, maar ook Lambik Jerom, tante Sidonia, professor Barabas en andere bekende personages maken weer van alles mee.

Een ZOO vol verdwenen dieren

Auteur: Christophe Cazenove & Bloz

Doborah is een dierenarts-stagiaire op zoek naar een baan. Per toeval krijgt ze een baan aangeboden in een dierenpark waar in werkelijkheid uitgestorven dieren leven zoals de dodo. De dierentuin medewerkers als de niet-zo-snuggere Ernold maar ook de fantastische bezoekers spelen een belangrijke rol in dit stripalbum vol weetjes en humor.

Nachtwacht

Auteur: Steve van Bael & Peter van Vucht

Een spannende verhalenreeks voor kinderen die ervan houden. Gebaseerd op het populaire gelijknamige televisieprogramma Nachtwacht. Met in de hoofdrol 3 mystieke wezens met magische krachten, vampier Vladimir, weerwolf Wilko en elf Keelin, die samen een geweldig team vormen. Ze wonen in een plaatje genaamd Schemermeer dat een portaal blijkt te zijn voor de onderwereld.

Dogman

Auteur: Dav Pilkey

Stripboek voor kinderen gecreëerd door de schrijver van onder andere Kapitein Onderbroek. Een grote hit in Amerika en ook in Nederland meermaals genomineerd voor de prijs van de Kinderjury. Mede dankzij de briljante vertaling van Tjibbe Veldkamp. Dogman is half hond en half agent die de stad en haar inwoners beschermd. Makkelijk weg te lezen, hilarische verhalen en opvallende illustraties over de gekloonde kat, een Vega-man, bottendino, gemene Karel, losgeslagen hotdogs en andere vijanden die de stad in gevaar brengen.

De muziekdoos

Auteur: Gije & Carbone

Achtjarige Nola krijgt van haar vader een muzikale sneeuwbol die van haar overleden moeder is geweest. Dit blijkt alleen niet zomaar een sneeuwbol te zijn maar een met een geheel nieuwe wereld. Andrea, het meisje uit de sneeuwbol heeft Nola’s hulp nodig. Haar mama is ziek en ze weet niet hoe ze haar kan helpen. Een ontroerend, magisch verhaal over meeslepende avonturen in een andere wereld en fabelachtige wezens met fantastische illustraties.

De zusjes duizendblad

Auteur: Di Gregorio & Barbucci

Sarah, Cassiopeia en Lucille willen hun moeder met moederdag verassen met een fotoalbum. Wanneer ze op de zolder de foto’s doorzoeken vinden ze een foto waarop de moeder zwanger poseert naast een bijzondere boom. Al snel hebben de zusjes door dat er iets niet klopt aan de foto. Op zoek naar antwoorden moeten ze het in verleden van hun moeder graven, maar meer familieheimen naar boven haalt dan ze ooit hadden verwacht. Verdwaal in de 72 pagina tellend stripboek in de bijzonder gedetailleerde wereld van de zusjes Duizendblad.

De Campbells

Auteur: José-Luis Munuera

Angstaanjagende piraat Campbell besluit na de dood van zijn vrouw piraterij de rug toe te keren en zijn twee dochters in rust op te voeden. Dat verloopt alleen niet helemaal zoals gehoopt aangezien zijn verleden hem blijft achtervolgen. Een avontuurlijk en origineel verteld verhaal met veel humor en herkenning mede dankzij de jonge heldinnen.

Het dagboek van Cerise

Auteur: Joris Chamblain & Aurélie Neyret

Cerise is een tienjarig meisje dat alleen met haar moeder woont en later een schrijfster wil worden. Ter voorbereiding daarom schrijft ze in haar dagboek al haar belevenissen met haar twee vrienden Erica en Lindsey. Het bijzondere aan het strip: Het verhaal wordt afwisselend verteld in de stripvorm en dagboek. Dit lief, ontroerend, fascinerend en grappig geschreven stripboek voor kinderen is een groot succes en dat bewijzen de inmiddels ruim miljoen enthousiaste lezers.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie