De taal-en spraakontwikkeling van je kind stimuleren

In feite bestaat taalontwikkeling uit twee delen, namelijk het begrijpen en het spreken. Is jouw kind nog niet zo een prater? Kost het moeite te ontcijferen wat het kind zegt en vertelt? Als ouder heb je hier wel degelijk invloed op. Ik geef je een aantal taal-en spraakontwikkeling stimuleren tips.

Lees ook

Leren tellen en lezen met Hubelino

Alles over AVI-lezen

Squla Familiebordspel review

Babytaal

Laten we beginnen bij het begin. Iets wat veel volwassen doen is een baby aanspreken in babytaal. Doe dat niet. Hoe goed jij het ook bedoelt, je doet het kind meer plezier door gewoon te praten zoals je dat normaal ook doet.

Benoemen

Vanaf geboorte ben je al bezig met de taalontwikkeling te stimuleren door onder andere alles te benoemen. Ben je het kind aan het verschonen? Benoem dan wat je doet, benoem alle lichaamsdelen. Beschrijf wat het kind ziet, wat jullie (gaan) doen, benoem dingen die je pakt en aangeeft.

Voorlezen

Voorlezen is eigenlijk heel belangrijk. Vanaf jongs af aan een kort verhaaltje voorlezen heeft meerdere voordelen. Zeker als je het verhaal met stemmetjes en lichaamstaal ondersteunt. Als je hetzelfde verhaal ook nog eens vaker voorleest, zodat kinderen herhaling horen, ben je helemaal goed bezig. Oefening baart kunst toch? Herhaling dus ook!

Verhalen vertellen

Naast voorlezen zou je ook verhalen kunnen vertellen. Interactief voorlezen is natuurlijk een prima optie, maar dat is poppentheater ook. Beeld het uit, daar houden kinderen van.

Zingen

In dit rijtje hoort ook zingen thuis. Wees niet bang om met lichaamstaal het liedje te ondersteunen. Ook hier is herhaling van groot belang. Maak het leuk! Zorg met je enthousiasme dat ze wel mee willen zingen. Het ene kind gaat dat al na drie keer horen doen, een ander misschien pas na de twintigste keer. En dat is oké.

Positief benaderen

Positief benaderen is van cruciaal belang. Op deze manier stimuleer je het kind het te blijven proberen. Want proberen, dat is wat je wilt bereiken. Wilt het kind een keer niet, omdat het geen zin heeft? Stimuleer het kind, maar probeer niet te pushen of te dwingen. Dat werkt alleen maar averechts.

Wees een goede gesprekspartner

Stel vragen en geef het kind de ruimte en tijd om antwoord te geven. Stop en luister. Speel hier op in. Spelend leren kinderen onbewust zo veel meer dan je denkt.
En zoals laatst een opvoedingsdeskundige tegen mij zei: ‘Wat je erin stopt, komt er vroeg of laat ook echt uit’.

Mocht je nog aanvullende tips hebben de taalontwikkeling te stimuleren, dan lees ik dat graag terug in de reactie onder dit artikel.

Lees ook: Bij Kikker thuis
Lees ook: Het geweldige grote vriendjesboek
Lees ook: Imagine als prentenboek voor alle leeftijden

taal-en spraakontwikkeling

 

 

Sandra

22 gedachten over “De taal-en spraakontwikkeling van je kind stimuleren”

 1. Ik probeer Nina (2) ook wat vaker voor te lezen, maar haar aandacht is altijd heel snel weg. Toch merk ik de laatste tijd dat ze langer bij me blijft zitten 😀 Blijven proberen dus!

  Beantwoorden
  • En precies dat probeer ik duidelijk te maken, taal stimuleren kan op zoveel verschillende manieren. Voorlezen is niet de enige manier. Succes!

   Beantwoorden
 2. Wat een goede tips! Mijn dochter is al wat ouder, maar vroeger toen ze nog kleiner was deed ik vooral voorlezen en educatieve spelletjes om de taalontwikkeling een handje te helpen x

  Beantwoorden
 3. Dit hier boven is idd ook logisch en goed, maar kinderen verschillen ook gewoon heel erg. Onze oudste was vrij vlot, sprak snel de woorden goed uit. Onze tweede leert gewoon op een andere manier merken we, is trager met taal, heeft meer zijn eigen taaltje. En daar is ook niets mis mee. Zolang je met je kinderen praat, ze dingen voorleest, laat herhalen en hen weer herhaalt komt het allemaal wel goed (tenzij er iets anders aan de hand is).
  Maar wat ik probeer te zeggen is dat we ook niet de lat te hoog moeten gaan leggen, ieder kind heeft zijn eigen manier en tempo.

  Beantwoorden
  • Ook dat staat in het artikel. Het ene kind pakt het op na 2 keer horen, de andere kent het pas na 200 keer. En inderdaad, blijf vooral natuurlijk communiceren en positief benaderen.

   Beantwoorden
 4. Voorlezen en kinderliedjes zingen deed ik inderdaad ook best bewust om ze te helpen met leren praten en dergelijke. En qua conversatie zeggen ze nog niet zoveel, dus dan is voorlezen een prima oplossing.

  Beantwoorden
 5. Mijn jongste dochter was ook wat laat, maar dat is ze met veel dingen. Meestal omdat het haar allemaal niet zo boeit en geen zin heeft om er moeite voor te doen. Uiteindelijk komt het toch allemaal wel weer goed

  Beantwoorden
 6. Ik heb eens horen zeggen dat dragen ook bij zou dragen tot een goede taalontwikkeling. Als je kindje bij je in de draagdoek/drager/draagzak zit, dan is het altijd dicht bij de conversaties die je doet. Ik vond daar wel iets inzitten.
  Zeer goede tips en ik pas ze allemaal toe!

  Beantwoorden
 7. Heel handige tips! Ik kan me nog wel herinneren dat mensen in babytaal tegen mijn kleine neefje gingen praten, zo vervelend! Dan leer je het een kind alleen maar verkeerd aan naar mijn idee. Goede tips voor de rest, ga ik zeker onthouden voor later!

  Beantwoorden
 8. Ik lees altijd heel graag voor. Gelukkig vindt mijn zoontje het nu ook eindelijk leuk na drie jaar haha. De aanhouder wint 😉

  Beantwoorden
 9. Handige tips! Wij zingen heel veel en ik benoem vaak van alles dat we zien. Ook met moeilijkere woorden, ze pikken het snel op. Zijn echt nog sponsjes als ze klein zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie