Get Personal | Ik ben zo’n moeder…

Deze eerlijk-over-moederschap-tag, bedacht door Mar-Joya.nl heb ik de afgelopen weken vaker voorbij zien komen. ‘Ik ben zo’n moeder tag’ kwam in begin bij mij over als een statement van een loedermoeder. Een term waar ik persoonlijk de kriebels van krijg. Inmiddels heb ik de verschillende versies ervan gelezen en heb mijn mening bijgesteld. En dus besloot ik het ook in te vullen, maar dan op mijn manier.

Ik ben zo’n moeder…

Die de drinkflessen van mijn peuter en bijna kleuter nog steeds wekelijks uitkookt. True story. Het is een kleine moeite. Ik weet dat veel moeders mij nu voor gek verklaren (wacht maar tot je uitgelezen bent) maar dat maakt mij niet uit.

Ik ben zo’n moeder…

Die de kleding van haar kinderen nog steeds braaf strijkt.
Vreselijk vind ik het. Maar ik doe het wel. Waarom? Omdat ik kreukels in de kleding nog veel erger vind. Daar word ik chagrijnig van. Dan hebben we het over de schone kleding die je net uit de kledingkast haalt en dus niet hoe je aan het eind van de dag erbij loopt 😉

Ik ben zo’n moeder…

Die de kleding van haar kinderen de avond van te voren klaarlegt. Waarom? Omdat ik stress en gehaast in de ochtend probeer te minimaliseren door een goede voorbereiding. Dat wat ik kan voorbereiden, doe ik ook.

Ik ben zo’n moeder…

Die haar kinderen voor de televisie zet als ze moe zijn. Ik doe niet zo moeilijk als mijn kinderen een slechte nacht hebben gehad en na een lange dag met een huis vol kinderen doodop zijn om 17 uur en om tv vragen. Ik snap het wel. Fijn voor hun. Fijn voor mij aangezien ik de werkdag kan afsluiten en eten kan maken.

Ik ben zo’n moeder…

Die haar kinderen om de dag onder de douche zet. Vaak genoeg douchen ze dagelijks. In de zomer of als ze met zand hebben gespeeld bijvoorbeeld. Waarom? Ik slaap ook graag schoon. Dat gun ik mijn kinderen ook. Ook smeer ik de kinderen uitgebreid in voor slapengaan en vlecht hun haren.

Een perfecte moeder bestaat niet. Dat is een feit. Maar het lijkt bijna een trend om het van de daken te schreeuwen wat we allemaal ‘fout’ doen als moeder waardoor je als moeder bijna niet meer durft te vertellen als je nog ‘ouderwets’ je taken vervult. Ik ben zo’n moeder en ik schaam er niet voor.

Wat voor een moeder ben jij?  🙂

 

3 gedachten over “Get Personal | Ik ben zo’n moeder…”

 1. Ik ben gewoon een moeder. Ik ben graag mezelf. Ik geef er niet om wat anderen wel en niet doen. Ik geef er ook niet om wat hier wel en niet lukt, elke dag van elke week van elk jaar. ik heb bv echt geen tijd om de kleren van de kinderen te strijken omdat ik full-time werk en liever kook en 1000 andere dingen doe. Maar ik lig dan ook niet wakker van een kreuk. Ik lig ook niet wakker van het feit dat anderen dat wel doen (ik vind dat jij dat gewoon lag doen als jij dat belangrijk vindt) en wat ze dan misschien van mij denken 😉
  wat mij wel stoort is het beeld van perfect ouderschap dat overal opgehangen wordt en van het feit dat fouten maken als ouder not done is. De druk is al zo groot, de emoties soms zo geladen, we hoeven echt geen vingertjes om ons te vertellen wat we wel en niet moeten doen. We hebben meer baat bij hoe het echt gaat en dat het soms goed gaat, maar soms ook niet. Daarom vind ik de beweging van goed genoeg ouderschap niet zo slecht. Nieuwe mama’s mogen weten dat falen erbij hoort, dat het soms niet allemaal lukt (en soms zeker wel) en dat je soms ook gewoon een baaldag mag hebben, zonder je daarvoor schuldig te voelen. En aan jezelf denken. Want zelfzorg is het begin van zorgen voor een ander.
  Elke mama is anders, elk kind is anders. Dus we kiezen gewoon naargelang onze bagage en situatie wat we allemaal wel en niet belangrijk vinden. Loederen hoeft voor mij niet perse, ouderwetse taken eigenlijk ook niet. Gewoon lekker mezelf en mijn kinderen volgen en doen wat mijn hart en verstand me vertelt.
  Ik ben zo’n moeder die probeert om niet te oordelen over anderen, want je weet niet welke bagage erachter schuilt.

  • Hi Kathleen,

   Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat je met je berichtje probeert te zeggen. Door 1 artikel leer je iemand niet kennen. Degene die vaker mijn blogs lezen snappen dit artikel wel gelukkig.

Een reactie plaatsen