Toxic Shock Syndroom, TSS of Tamponziekte. Afgelopen week zijn er verschillende nieuwsberichten verschenen over jonge meiden in levensgevaar door deze ziekte of die eraan overleden. Reden genoeg om deze zeldzame toch levensgevaarlijke ziekte bespreekbaar te maken. Want wat is het precies? Hoe herken je het? Hoe kun je het voorkomen? En waarom het belangrijk is om als ouder hierover met je dochter te praten.
Lees ook
Weg met vaginale klachten | Review Silk’n Tightra + ervaringen
De feiten & fabels over baarmoederhalskanker | Het gevaar van onwetendheid
Wat is Tamponziekte?
Wellicht heb je er nooit eerder van gehoord maar Tamponziekte bestaat al decennialang. Het is een zeldzame, maar acute ziekte die zowel mannen als vrouwen kunnen krijgen. Een ziekte die heel snel erger wordt. Wanneer deze niet op tijd wordt herkend en behandeld word kan er door TSS orgaanbeschadiging, orgaanuitval ontstaan met soms dodelijke gevolgen. Het heeft de naam te danken aan het feit dat meer dan de helft van de mensen die deze ziekte krijgen jonge menstruerende vrouwen zijn die tampons gebruiken. Het gaat hier vooral om meisjes tussen de 15 en 19 jaar. Bij de mannen heeft het uiteraard niets met menstruatie te maken.
Toxic Shock Syndroom wordt veroorzaakt door een normaal gesproken ongevaarlijke bacterie met de naam stafylococcus aureus. Deze bacterie is van nature aanwezig op de huid en in de neus. Wanneer deze dieper in je lijf komt kunnen de gifstoffen (toxinen) die vrijkomen ernstige schade aanrichten aan de organen, weefsel en slijmvliezen. Dezelfde bacterie veroorzaakt ook krentenbaard, (steen)puisten, cellulitis maar ook longontsteking, gewrichtsontsteking, ontstoken nagelriemen, abcessen en bloedvergiftiging. Wanneer de genoemde bacterie via de bloedbanen je lijf binnendringt kunnen er infecties ontstaan en kun je TSS krijgen. Dit kan via tampongebruik maar ook via beschadigingen aan de slijmvliezen en huid, dus ook via wondjes.
In sommige gevallen is de bacterie streptococcus pyogenes de veroorzaker van de Tamponziekte. Dit is een Steptokok bacterie (groep A) die onder andere ook de oorzaak is van roodvonk, krentenbaard en longontsteking. Ook dit is een bij veel mensen van nature aanwezige bacterie in de keel, neus en vagina.
Hoe kun je TSS krijgen door tampongebruik?
Als menstruerende tampongebruiker loop je extra veel risico om de Tamponziekte op te lopen. Des te belangrijker is het om bewust te zijn van de mogelijke gevaren. Door onder andere het gebruik van een te goed absorbeerde tampon op lichte dagen en door te lang inhouden van een tampon kan er Toxic Shock Syndroom ontstaan. De bacterie komt zo de bloedbanen binnen waardoor de infectie ontstaat.
Hoe herken je Toxic Shock Syndroom?
Het hoeft niet zo te zijn dat je alle symptomen tegelijk hebt, maar herken je een aantal van deze dan is het raadzaam zo snel mogelijk de huisarts te bellen. Mocht je de Tamponziekte vermoeden en heb je op dat moment een tampon in, haal deze dan direct uit.
♦ Hoofdpijn
♦ Koude rillingen
♦ Boven de 39°C graden koorts
♦ Keelpijn
♦ Diarree
♦ Misselijkheid
♦ Overgeven
♦ Spierpijn
♦ Extreme vermoeidheid
♦ Kortademigheid
♦ Duizeligheid (in combinatie met flauwvallen)
♦ Rode ogen
♦ Uitslag over een groot deel van het lichaam
♦ Ademhalingsproblemen
♦ Bloeddrukdaling (extreme bloeddrukdaling veroorzaakt shock)
Hoe kun je TSS voorkomen?
Omdat voorkomen altijd een betere optie is dan genezen kun je zelf een aantal dingen doen om kans op de Tamponziekte te minimaliseren.
♦ Hygiëne blijft cruciaal. Was daarom altijd goed je handen voor en nadat je een tampon hebt ingebracht of uitgehaald. Hetzelfde geldt voor ander menstruatiemateriaal zoals een menstruatie-cup.
♦ Wanneer je een wondje hebt, waar dan ook op je lichaam, is het belangrijk deze te verzorgen. Denk ook hierbij aan hygiëne.
♦ Gebruik geen grote tampons (op lichte dagen). Deze absorberen eigenlijk te goed waardoor infecties als TSS een kans krijgen.
♦ Laat een tampon niet te lang inzitten.
♦ Wissel maandverband en tampons af. Gebruik bijvoorbeeld een tampon overdag en maandverband ‘s nachts.
♦ Laat voorbehoedsmiddelen niet langer inzitten dan geadviseerd door de fabrikant, bijsluiter of arts.
Hoe vaak hoor ik tampon te verwisselen?
Dit is een veelgestelde vraag onder jonge meiden, maar ook oudere vrouwen. Hoe langer je een tampon inhoudt, des te groter de kans op infecties als Tamponziekte. Houd daarom een tampon niet te lang in. Minimaal 3 keer per dag verwisselen en maximaal 8 uur lang inhouden (op lichte dagen). Het is verstandiger om de 2-3 uur een kleine tampon te vervangen dan een grote de hele dag in te houden. Gebruik daarom altijd de meest lichte absorptie die je nodig hebt. Hoe vaak je een tampon echter hoort te vervangen is afhankelijk van de fase van je menstruatie. Ben je hevig ongesteld, verwissel dan vaker. Misschien komt het wel eens voor dat je vergeet dat je een tampon nog in hebt, check dan. Het is zoals je hebt gelezen levensgevaar deze te lang in te laten zitten. Neem ook de tijd eens de bijsluiter te lezen voor meer informatie.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024
2 gedachten over “Tamponziekte”