Puy du Fou | Moet je zien! Dit sensationele Franse themapark ademt geschiedenis

Als je denkt aan een attractiepark in Frankrijk dan denk je waarschijnlijk aan Disneyland Parijs. Maar zo een 85 kilometer onder Nantes vind je een buitengewone themapark waar geschiedenis tot leven komt. Alles wat je moet en wilt weten over Franse Puy du Fou lees je in dit artikel, inclusief onze ervaring. Deze hoort op je bucketlist thuis.

Puy du Fou bekroond

Wist je dat themapark Puy du Fou al jaren geregeld in de internationale prijzen valt? Voor de originaliteit, indrukwekkende technische en artistieke prestaties maar ook voor het vakmanschap, creativiteit en kwaliteit van de voorstellingen. Zo won dit Franse attractiepark in 2017 een Hall of Fame Award. Dit voor een origineel concept dat een buitengewone bijdrage levert aan de evolutie en ontwikkeling van de themaparken in de wereld. De ontwerper, Philippe de Villiers, was hiermee de eerste Fransman ooit die deze prijs won. De allereerste winnaar was niemand minder dan Walt Disney.

Het Grand Parc

Puy du Fou is geen traditioneel attractiepark met achtbanen en attracties. Deze op 55 hectare grond gelegen themapark bestaat uit spectaculaire shows. Het op (Franse) geschiedenis gebaseerde spektakel bestaat uit twee delen. Het Grand Parc is het park waar je shows kunt bijwonen. Waar je met zorg nagebouwde dorpjes kunt vinden, duizenden dieren kunt bewonderen of een hapje kunt eten in een van de prachtige restaurants. Cinéscénie vult de rest van het park. De meest indrukwekkende, grootste show ter wereld dat plaats vindt in de avond en waar vooraf voor gereserveerd moet worden.

De Shows

Per dag zijn er zo een 7 hoofdvoorstellingen en 8 zogenaamde doorloopvoorstellingen te zien in het Grand Parc. Op het moment dat wij het park bezochten,  in de zomer 2019, bestond het programma uit de volgende hoogtepunten.

Le Signe Du Triomphe

Ken je de op Romeinse rijk gebaseerde films als Gladiotor en Ben-Hur? Daar doet Le Signe Du Tromphe aan denken. Deze show vindt plaats in een gigantische Romeinse Arena. Alles voelt en ademt naar dit historische tijdperk. Aan de ene kant van de Arena zit de Romeinse gouverneur tussen het publiek. Aan de overzijde de Galliers. Ze dagen elkaar uit nog voordat de paardenrace begint. Natuurlijk betrekken ze het publiek hierbij. En dan mag het Circusspelen beginnen. Inclusief de Gallische gevangen die het spel moeten winnen om te overleven, de indrukwekkende paardenrace, de wilde dieren, de muziek. Een life action film. Het voelt als een wandeling door de geschiedenis. Je wordt erin meegesleept. Je wilt erin meegesleept worden.

[easy_panorama id=”14631″]

 

Les Vikings

De eerste show die wij zagen ging over de Vikingen. Een grote ‘podium’ aan het water. Voor Les Vikings start is de setting imponerend. En dan begint het. Wat vredig begint verandert snel in een oorlogsgebied. De Vikingen vallen met hun drakenschip het dorp binnen. Er ontstaat een gevecht met alles erop en eraan. Ik voel de warmte van de vlammen op mijn huid terwijl mijn dochter mij aantikt wijzend naar de kudde dieren die voorbij rennen. Het Theatraal spektakel vol actie en special effects. De show is groots opgezet (letterlijk en figuurlijk) dus je moet echt goed erbij blijven wil je niks missen. Desondanks de realistische uitvoering waar geld noch tijd of moeite op gespaard werd, is de show kindvriendelijk.

Na afloop keken manlief en ik elkaar aan. Als de eerste show zo belachelijk goed was, wat staat ons nog meer te wachten? Boy, the little did we know. 

[easy_panorama id=”14643″]

 

Le Bal Des Oiseaux Fantomes

Als het aan mijn wederhelft lag, hadden wij deze show nog minstens 3 keer gezien. Een prachtige vogelshow waarin valken, gieren en uilen vlak boven je hoofd scheren. Ge-wel-dig! Je kunt niet anders dan ademloos toekijken. Het verhaal gaat over Eleonora van Aquitanië die ontwaakt op de ravage van een oud kasteel en met haar gezang en herinneringen de vogels tevoorschijn tovert. Een totaal andere voorstelling dan alle andere. Er komen geen special effects aan te pas. Geen honderden acteurs die hun rol ademen. Le Bal Des Oiseaux Fantomes bestaat uit een mooie setting, een aantal mensen die duidelijk getraind zijn met roofvogels om te gaan en natuurlijk een heleboel fantastische vogels. Het prachtige achtergrondmuziek maakt het praatje compleet.

IMG 20190814 121147 compress68 compress27 le bal des oiseaux fantomes roofvogel vogelshow puy du fou Les Epesses, Frankrijk

Le Secret De La Lance

We bevinden ons in de middeleeuwen. Een jonge herderin genaamd Marguerita blijft het kasteel en een magische lans bewaken als de ridders naar Orleans vertrekken. Om het kasteel goed te kunnen beschermen moet ze uitzoeken hoe de lans precies werkt. De jonge heldin is mooi, dapper en slim, net als Jeanne d’arc. De oudste kleuter zat op het puntje van haar stoel tijdens de voltige, acrobatische stunts op paarden. Tegen het einde van de show wordt het weer overduidelijk waarom Puy du Fou beloond wordt voor technische originaliteit waar ik het eerder over had. Dit wil je zien!

[easy_panorama id=”14665″]

 

Mousquetaire De Richelieu

Het is niet te doen, een favoriet hebben. Maar dit romantische avontuur was meeslepend mooi. De locatie alleen al. De meeste shows vinden plaats in het buitenlucht. Voor Mosquetaire De Richelieu zitten we in een 17e eeuwse monumentale theater. Je kunt je wel voorstellen dat dit alle indrukwekkende theaters van Nederland ver achter zich laat. Een show met spannende scherm duels, prachtige flamencodansen en triomfantelijke paardrijkunsten. Deze show had ik heel graag een aantal keer willen zien. Zo mooi 😍

Mousquetaire de Richelieu 16 compress44 resize 88 compress5
Credits: ©Puy du Fou

Mousquetaire de Richelieu 15 compress7 resize 46 compress59
Credits: ©Puy du Fou

Le Dernier Panache

Op het moment dat we dachten dat het wauw-gevoel niet meer overtroffen kan worden, gingen wij naar Le Dernier Panache. Overtuigd dat we de magie van Puy de Fou door hebben. Tot we Le Dernier Panache gingen bijwonen. De voorstelling die mij overdonderde en waarbij ik een traantje moest wegpikken. Het verhaal gaat over een Franse marineofficier, held van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, en zijn lot. Ook deze show kun je binnen de muren van een theater bewonderen. Niet zomaar een theater en niet zo maar een voorstelling. Het zitgedeelte van het publiek draait namelijk aangezien het verhaal om ons heen speelt. De voorstelling wordt ondersteunt door de verteller van het ingrijpende verhaal. En het raakt. Daardoor is het wellicht minder geschikt voor de jongere kinderen, al waren onze hoogsensitieve prikkelzoekers te druk met genieten en bewonderen om zich druk te maken over het gesproken deel.

[easy_panorama id=”14672″]Credits: ©Puy du Fou

 

Les Orgues De Feu

Een romantische, muzikale avondshow aan de oever van het meer. De muzikanten met lichtkostuums die kabouters en muzen laten dansen op de melodie van vuur en water. Een mooie lichtshow van een andere kaliber. Het babyzusje van La Cinéscénie, de kolossale avondshow die plaats vindt op 23 hectare grond. De show met 2800 acteurs, 3D-videoprojecties en special effects. De show die helaas alleen op vrijdag- en zaterdagavond plaatsvindt en wij dus niet gezien hebben. Maar als Les Orgues De Feu een voorproefje is van Cinéscénie, dan wil ik nog eens terugkomen.

[easy_panorama id=”14673″]Credits: ©Puy du Fou

 

Les Chevaliers De La Table Ronde

Sinds dit jaar is er een Puy de Fou show bijgekomen dat draait om de ridders van de ronde tafel. Deze show staat gek genoeg niet in de top 7 shows wat heel onterecht is. Het verhaal gaat over een van de beroemdste wapens uit de geschiedenis, het zwaard in de steen, Excalibur. Na de dood van Arthur zijn vader, koning Uther Pendragon, haalt tovenaar Merlijn Arthur naar het paleis waar hij opgroeit. Op dat moment heeft Engeland geen koning en raakt steeds dieper in problemen. Merlijn vertelt dat degene die het magische zwaard uit de steen kan halen de rechtmatige koning is van Engeland. Zodoende wordt Arthur de koning en ontdekt hij de krachten van het betoverende meer. Een wereldberoemd verhaal dat tot leven komt. Sensationeel goed! Dit moet je gezien hebben! En nog eens. En nog eens.

IMG 20190815 162922 compress61 IMG 20190815 162713 compress15

Het Grand Parc

Natuurlijk draait Attractiepark Puy Du Fou voornamelijk om de unieke en onvergetelijke shows maar er is meer te zien en te beleven in het park. Zo is er Le Cite Medievale, een middeleeuwse dorp met onder andere een beeldhouwer waar mijn dochter niet van weg te slepen was. In dit pittoreske straatjes kun je het vakmanschap van de kunsthandwerkers bewonderen en unieke souvenirs kopen.

Le Bourg 1900 is het pleintje waar onder meer een Bistro restaurant te vinden is. Hier at ik de allerlekkerste tosti ooit onder het genot van het spel van een muzikant op een accordeon. Verder vind je hier een heuse winkelcentrum met gezellige etalages en allerlei Puy Du Fou producten. In Le Bourg 1900 schrok ik van de Muzikant-automaten, zoals dat heet, op de balkons. Het zal je niet verbazen dat ook hier een heel gezellig, uitnodigend sfeertje hangt.

In Le Fort De L’An Mil vind je onder andere de smid die het ijzer smeed en hutjes met strodaken. En in Le Village XVIIIème geniet je van bijvoorbeeld een mooie bloementuin en witte duiven. Prachtig om doorheen te wandelen en rust op te zoeken tussen de shows. Zeker met kinderen is de afwisseling waardevol en nodig.

Je komt vanzelf pareltjes tegen wanneer je tussen de shows door op verkenning gaat. Zo is er een prachtige speeltuin voor de kinderen genaamd Le Repaire Des Enfants. Nabij de speeltuin vind je ook een doolhof (Le Labyrinthe Des Animaux), een pratende boom en een fraaie fontein (Le Monde Imaginaire De La Fontaine).

Grand Parc Puy du Fou Frankrijk Puy du Fou Frankrijk
handwerkers in het dorpjes van puy du fou geschedenis middeleeuwen Pittoreske dorpje Puy du fou grand parc attractiepark frankrijk
beeldhouwer puy du fou geschiedenispark frankrijk attractiepark rondom europese en franse geschiedenis puy du fou frankrijk
Etalages van Puy du Fou Puy du Fou grand parc 2 jonge meisjes lopen de trap op

Onze ervaring

Is het je opgevallen dat ik alleen maar vol lof spreek over Puy Du Fou? Niet omdat het moet, maar omdat er niets negatief te vertellen is. In de twee dagen dat wij er waren hebben wij zoveel moois gezien. Eigenlijk dekken de woorden noch beelden de lading niet. Pure perfectionisme. Tot in detail verzorgde fenomenale shows waar je je ogen uitkijkt. Van een draaiende podium, in de grond verdwijnende kasteelmuren tot voltige, indrukwekkende special effects en acteurs die in hun rol blijven als de aandacht niet op hun is gericht. Van watervallen in de vorm van de Franse lelie tot roofvogels die vanuit een luchtballon naar beneden vliegen. Elk verhaal werd met hart en ziel gebracht waardoor het gaat leven. Je gaat er bijna in geloven. Je wordt erin meegesleept. Onwerkelijk mooi. En iedere show is zo anders waardoor het grote enthousiasme blijft. De magische plek lijkt op geen andere. Zelfs voor gezinnen die weinig met geschiedenis te maken hebben maar wel graag overdonderd willen worden is dit een absolute aanrader. Hoogste tijd om de Nederlandse vakantiegangers kennis te late maken met dit onovertroffen themapark in Frankrijk. Dit wil je zien! Dit moet je gezien hebben!

bloementuin puy du fou attractiepark frankrijk vogels puy du fou
grand parc puy du fou frankrijk attractiepark themapark voor gezinnen fontein puy du fou grand parc attractiepark themapark
Speeltuin Puy du Fou speeltuin puy du fou frans themapark over geschiedenis

 

Praktische informatie en tips

♦ Adres van Franse themapark Puy Du Fou is 85590 Les Epesses

♦ Het Grand Parc is open tussen april en november, in de maanden juni, juli en augustus op alle dagen. Het is verstandig de website te raadplegen voor de exacte openingsdagen, de openingstijden en de dagindeling van de shows.

♦ Entreetickets voor The Grand Parc zijn te koop voor 1, 2 of 3 dagen, voor grote gezinnen en mensen met een beperking. De prijzen variëren van 17,50 euro voor een kind vanaf 5 jaar en een invalidenkaart tot 75 euro voor een 3-daagse bezoek van een volwassene (zonder bijzonderheden).

♦ Puy Du Fou is 19 shows en attracties rijk. Van te voren een planning maken wat je wilt zien en in welke volgorde is raadzaam. Het is namelijk niet te doen in één dag.

♦ De meeste shows duren ongeveer 30 minuten, Cinéscénie duurt ongeveer een uur en 40 minuten.

♦ In La Foret oftewel het bos vind je ook nog een aantal pareltjes die je niet wilt missen. Neem de tijd en moeite op ontdekking te gaan tussen de shows.

♦ The Grand Parc van Puy Du Fou heeft maar liefst 22 eetgelegenheden. Allemaal indrukwekkend en totaal verschillend. Zo kun je in Le Cafe De La Madelon genieten van een live optreden terwijl jij zit te smullen. 

♦ Alle shows zijn in het Frans. Wel is er een gratis Puy Du Fou app waarmee je via de smartphone kunt meeluisteren in je eigen taal. De vertaal-functie is alleen tijdens de shows te gebruiken. De app is sowieso super handig!

♦ De meeste medewerkers spreken helaas alleen Frans. Wel kun je in het restaurant om een Engelstalige menukaart vragen (en een Engelssprekende medewerker). Iedereen is erg vriendelijk en behulpzaam dus communicatie in welke taal dan ook zou geen probleem moeten zijn.

♦ Keuze gemaakt waar je wilt eten? Vergeet dan niet vooraf het restaurant te reserveren.

♦ Met duizenden bezoekers per dag zijn de wachtrijen voor een show lang. Je dient er dan ook zeker een half uur van te voren te staan. Heb je daar geen zin in? Schaf dan een Pass Emotion aan. Voor 15 euro extra kun je prima 10 minuten voor de start van de show aankomen lopen. Je mag met deze pas namelijk eerder naar binnen en op speciale plekken zitten. Wij vonden het niet alleen super handig maar eigenlijk broodnodig. Het is anders geen doen.

♦ Is de show eenmaal begonnen, dan mag je niet meer weglopen. Dit om veiligheidsredenen. Voor de show met de kinderen even langs de wc gaan dus.

♦ Bij de ingang van The Grand Parc vindt er tassencontrole plaats

♦ Themapark Puy Du Fou staat bezoekers niet toe verkleed te komen.

♦ In het attractiepark mag gerookt worden, maar niet bij de shows (of restaurants voor zover ik het kon zien)

♦ Treintje is eigenlijk bedoeld voor de mindervaliden maar is groot genoeg voor meer mensen. Je loopt makkelijk 10 kilometer op een dag anders. Dat houden jonge kinderen nooit vol dus wij waren er heel blij mee. Het treintje maakt 4 stops en komt om de 20 minuten.

♦ Hou er rekening mee dat de doorloopshows niet altijd even rolstoelvriendelijk zijn

♦ Vertel je kinderen van te voren dat het allemaal niet echt is. Dat het om acteurs gaat die steengoed zijn in wat zij doen. Dit omdat in sommige shows zoals Le Dernier Panache bloed en de dood voorkomt. Hier was het hierdoor met een HSP kind van 5 en haar 14 maanden jongere zusje geen probleem.

♦ Zorg ervoor dat je een rugzak bij je hebt met genoeg water, een opgeladen smartphone of camera, een powerbank, oortjes voor de telefoon en een selfiestick.

♦ Toch langer blijven? Maak dan je keuze uit 5 indrukwekkende hotels of kom met je eigen camper. Overdag kun je gratis gebruik maken van de parkeerplaats en ‘s nachts betaal je 10 euro. Of verblijf in een accommodatie in de buurt van Puy Du Fou. Hier vind je een overzicht van alle mogelijkheden inclusief review.

♦ Voor meer fantastische foto’s en filmpjes, actuele openingstijden en reserveren van de tickets, ga naar de site van Puy Du Fou.

♦ Themapark Puy Du Fou in Spanje is momenteel in de maak 🤩

grand parc puy u fou frankrijk winketjes op het plein puy du fou attractiepark rondom geschiedenis frankrijk
vogels puy du fou grand parc puy du fou

geschiedenispark in Frankrijk Puy du Fou met memorabele live action shows over de europese en franse geschiedenis

PicsArt 09 05 06.47.52

Redactie

1 gedachte over “Puy du Fou | Moet je zien! Dit sensationele Franse themapark ademt geschiedenis”

Plaats een reactie