Get Personal | This or That Sinterklaas style

Het kinderfeest van het jaar. Jaren werd het hier niet gevierd, tot ik zelf mama werd. Dit jaar maken mijn kinderen het voor eerst bewust mee. De tag, bedacht door de dames van Catching up, kwam ik tegen bij Volg Mama. Super leuk zo vlak voor de pakjesavond. Benieuwd naar mijn antwoorden? Lees dan snel verder.

1. Sinterklaas of Piet?

Oei, moet ik echt kiezen? Sinterklaas is wel de grote baas. De man die in zijn grote boek leest of jij en ik lief of stout zijn geweest. Nee, ik ga voor Piet! De pieten maken het feest tot wat het is, vrolijk. Zij delen de pepernoten uit en helpen de goedheiligman met cadeautjes rondbrengen en uitdelen.

2. Pepernoten of chocoladeletter?

Chocoladeletter natuurlijk. Ik ben verslaafd aan chocolade. Het liefst puur. Lekker! Of nog beter, een van Tony Chocolonely.

3. Gourmetten of heel veel zoetigheid?

Gourmetten vind ik altijd wel gezellig. Ik vind het alleen iets wat wij met Kerst doen, niet met Sinterklaas. Pepernoten, schuimpjes, chocoladeletters, marsepein. Dat hoort bij Sinterklaas. Dus in dit geval ga ik voor zoetigheid. Ik hou van lekker eten maar ik ben ook een enorme zoetekauw.

4. Schoen zetten of pakjesavond?

Mijn kinderen vinden het super spannend, de ochtend nadat ze de schoen hebben gezet, komen ze naar beneden om te kijken of ze een cadeautje hebben gehad van de goedheiligman en de zwarte pieten. Die blik in hun ogen, de vreugde in hun stem als ze bij de schoen zitten, op hun knietjes, heel hard te zingen. Mijn hart smelt als ik eraan denk. Misschien denk ik er volgend jaar anders over maar op dit moment ga ik voor de schoen zetten.

5. Sinterklaas op bezoek of vieren zonder Sint?

Hoe leuk het ook is als Sinterklaas en de pieten langskomen, het is wel super spannend. In mijn dagelijkse leven ben ik, voor mijn werk, omringd door jonge kinderen onder de 4 jaar. De spanning is om te snijden. Ik ga voor het verstandigste en vier pakjesavond zonder Sint.

6. Intocht op TV of intocht in het echt?

Voor lang ik mij kan herinneren is het erg koud en nat op de dag van de intocht. Toch sta ik er graag voor in de regen. De gezellige sfeer, al die zenuwachtige, blije kinderen. Ik hou ervan. Mijn kinderen vinden het niet eens leuk om het op tv te zien. Het doet ze niet veel en dat snap ik wel.

7. Sint geheim of open kaart spelen?

Mijn verstand zegt open kaart spelen. Na alle discussies voelt het een beetje als liegen. De kinderen hebben er niet om gevraagd, het hele verhaal. Wij, de volwassenen, hebben deze hele traditie verzonnen. Traditie, die dezer dagen onder hete vuren staat. Wij vertellen de kinderen verzinsels om ze later teleur te stellen.

Ik was zelf een jaar of 6 toen ik het begreep. Het werd mij niet verteld, ik had het redelijk snel door dat alles een grote verzinsel was van de ‘grote mensen’. En weet je hoe ik mij voelde? Verraden. Voorgelogen door mensen die ik vertrouwde voelde als verraad. Dat was echt niet leuk. Ergens ben ik bang dat mijn oudste dochter, die zo bizar veel op mij lijkt, iets soortgelijks gaat voelen.

8. Surprises en gedichten of Sint dobbelspel?

Als kind was ik ontzettend slecht in surprises maken. Wat had ik er een hekel aan zeg. Nu ik mama ben en wat creatiever dan toen, zou ik het misschien nog leuk vinden ook, een surprise te maken. Een gedicht daarentegen, dat plukte ik altijd van internet. Ik ben zo überslecht in dit soort dingen. Een dobbelspel hebben wij overigens nooit gedaan.

9. Sinterklaasjournaal of Club van Sinterklaas?

Sinterklaasjournaal natuurlijk. Dat is de ‘echte’ Sint. Club van Sinterklaas ken ik ook. Vroeger werd dat op tv uitgezonden weken voor de intocht. Dus keek ik Club van Sinterklaas. Ook leuk, maar zodra Sinterklaasjournaal begint, haakte ik af.

Hoe wordt Sinterklaas bij jullie gevierd?

Lees ook: 15 Sinterklaas surprises | Simpel om zelf te maken

Lees ook: Sinterklaas en de vlucht door de lucht

Zak van Sinterklaas en chocolade pepernoten

1 gedachte over “Get Personal | This or That Sinterklaas style”

Een reactie plaatsen