Tieners | Seks je later

Uit een onderzoek onder 20.000 Nederlandse jongeren blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen voor het eerst seks hebben is gestegen. Van 17.1 jaar 5 jaar geleden naar 18.6 jaar nu. Hoe dat komt? Smartphones krijgen de schuld.

Nederlandse jongeren?

Ik haal het er niet uit waar in Nederland dit onderzoek gedaan werd. Want laten we eerlijk zijn, als dit een onderzoek was onder jongeren in Randstad, dan zouden de uitkomsten anders zijn dan onder jongeren uit Friesland bijvoorbeel. Dat wat ik om mijn heen zie, hoor en lees laat het tegenovergestelde zien. Ben ik de enige die moeite heeft de uitkomsten van dit onderzoek te geloven?

Elk voordeel heeft zijn nadeel

De tieners besteden een groot gedeelte van hun tijd aan hun smartphones. Voordeel is dat de jongeren, mede hierdoor, later beginnen met seksualiteit. Nadeel is dat we met zijn allen door diezelfde smartphones stukken asocialer zijn geworden. Sexting daarin tegen, daar zijn de jongeren wel vroeg mee. Een deel van de ondervraagde jongeren ontmoet de partner dan ook online.

Lees ook: Tienermoeders | 7 prachtige verhalen met een boodschap

Tienermoeders

En hoewel je je bijna zou afvragen of het een geloofwaardig onderzoek betreft, is het bekend dat Nederland in de top 3 staat van laagste geboortecijfers onder jongeren niet ouder dan 19 jaar. In 2016 telde ons land namelijk ruim 2200 tienerouders. In 2015 waren dat er bijna 2600. Als deze daling zich voorttrekt in 2017, dan hebben we het over minder dan 10% van de ondervraagden.

Zouden er onder de ondervraagden ook slachtoffers zijn van seksueel misbruik?
Zijn in de uitslagen ook slachtoffers meegenomen
die het helaas niet meer kunnen na vertellen?

Seks verkoopt

In mijn tijd, de beroemde en beruchte, maar ook zo gemiste jaren ’90 en ’00, was de invloed van de media groot. Muziekzenders als MTV en TMF en tijdschriften gebruikten seks in feite bij alles wat ze deden. Of het nou om een tienertijdschrift ging, muziekvideo of reclame. Onzekerheid maar ook de eerste kennismaking met seksualiteit werd op deze manier opgewekt. Zijn de jongeren van tegenwoordig dan verstandiger geworden? Weten de tieners vandaag de dag de media beter te filteren? Of liggen de prioriteiten gewoon ergens anders? Of wilt men ons dat doen geloven?

Lees ook: Anticonceptie voor mannen onacceptabel door bijwerkingen

Eigen onderzoek : Jongeren gezocht tussen 10 en 19 jaar

Nu ben ik toch wel benieuwd hoe dat is onder mijn lezers. Ben jij of ken jij een tiener? Hoe oud was jij bij je eerste kennismaking met seksualiteit? Let op, zoenen telt ook. Was je eerste kennismaking dit jaar? Laat in de reactie je leeftijd en jaartal achter. Dus als je dit jaar je eerste ervaring met seks hebt gehad dan reageer je met je leeftijd + 2017. Was dit 10 jaar geleden, dan reageer je met je leeftijd toen + 2017.

Conclusie 

Dankzij de anonieme deelname van mijn lezers, heb ik een eigen onderzoek gedaan naar het gemiddelde leeftijd waarop jongeren seks hebben. Uitslag komt niet overeen met het onderzoek dat gedaan is door de overheid, het onderzoek dat in het nieuws komt. Volgens mijn onderzoek en ruim 74 deelnemers ligt het gemiddelde een stuk lager, namelijk tussen 10 en 14 jaar.

Hoe zou je het verschil in de uitslagen verklaren? Hoe oud was jij toen je voor het eerst over de bloemetjes en bijtjes had met je ouders? Wanneer heb je dat/wil je dit onderwerp ter sprake brengen bij je eigen kinderen? 

15 gedachten over “Tieners | Seks je later”

 1. Ik denk dat dat verschil komt door mensen die nog nooit iets gedaan hebben, die groep stijgt en uit schaamte proberen zij niks waardoor die groep ouder en ouder wordt en dat trekt de leeftijd omhoog.
  18+2009
  Ik denk trouwens niet dat dit onderzoek met zoenen is uitgevoerd, dan zou het veel lager liggen. Tijdens flesje draaien moest bij ons iedereen in groep 7/8 met elkaar zoenen.

 2. Toen ik jong(er) was en er meiden van 13-14 jaar seks hadden vond ik ze marginaal.. Ik vond het absoluut veel te vroeg om daaraan te beginnen. In vergelijking met mijn mede-jongeren toen was ik met alles heel laat. Mijn eerste kus was pas op m’n 15. Ik denk dat het wel belangrijk is om er met je kinderen op tijd over te praten. En ze alle ”gevaren” ook wel even uit te leggen..

 3. Ik ken mensen die op allerlei verschillende leeftijden zijn begonnen. Persoonlijk vind ik onder 15 jaar echt te jong. Natuurlijk is iedereen en klaar voor wanneer hij dat voelt. Maar ik zal echt niet blij zijn als ik hoor dat mijn tien jarige dochter al seks heb gehad.

 4. Het ligt er aan waar je dat onderzoek doet denk ik. In de metro in Amsterdam hoorde ik meisjes van een jaar of 12 vertellen over hoe aftrekken geen sex was en ze dat wel gewoon deden. Maar als ik hier in Ede kijk en hoor dan giegelen ze nog bij het woord sex en is aftrekken nog een som

 5. Wat een verschil in onderzoek zeg! Ik zie tegenwoordig al genoeg 12 en 13 jarigen die al met vanalles bezig zijn… Ik heb niet echt het idee dat de leeftijd omhoog gaat, eerder omlaag

  • Ik vind het ook niet erg als de leeftijd stijgt. Ik snap je beslissing. Is je goed recht. Ik denk dat ik later wel eerlijk vertel hoe oud is was de eerste keer. Destijds schaamde ik mij ervoor. Nu ben ik daar trots op.

Een reactie plaatsen