5 gouden tips om de akoestiek in huis te verbeteren

Vroeger was akoestiek in huis geen probleem. Het ging een beetje vanzelf tijdens het inrichten. In de loop der jaren zijn huizen moderner geworden en de akoestiek slechter. We kiezen vaker voor harde materialen op muren, vloeren en plafond zonder erbij stil te staan dat akoestiek rechtstreeks invloed heeft op het welbevinden en de gezondheid van het gezin. Hierdoor worden huiselijke geluiden hinderlijk en gesprekken voeren vermoeiend met gezondheidsklachten als gevolg. Denk hierbij aan verhoogde hartslag, stress, vermoeidheid maar ook stemproblemen en gehoorklachten. Vraag je je ook af waar de galm in huis vandaan komt? Een goede akoestiek is bepalend voor de sfeer en comfort in huis en daarom delen we in dit artikel 5 gouden tips om deze te verbeteren.

Hoe werkt akoestiek?

Geluid bestaat uit trillingen die zich, meestal, met een bepaalde snelheid door de lucht voortplanten door de ruimte. Wanden, vloeren en plafonds doven deze trillingen uit en kaatsen het geluid terug waardoor er galm ontstaat. Akoestiek is per ruimte verschillend. Hoeveel geluid er wordt geabsorbeerd door de ruimte is dus niet zozeer afhankelijk van het geluidsniveau, maar ook van akoestiek. Dat is in een studio het geval waar dagelijks muziek wordt gemaakt maar ook thuis. Hoe kun je akoestiek verbeteren in huis of alleen in de woonkamer?

Akoestiek verbeteren in huis

Je wilt een galmvrije ruimte die in staat is alle (woon)geluid te absorberen waardoor hoorbaarheid en wooncomfort verbeteren. Tijd om je praktische tips te geven zodat je zelf voor betere akoestiek kunt zorgen.

Zachte vloeren

Met aankleden van de wanden, vloeren en plafond bepaal je de look en feel van je huis. Het mooie is dat je een gezellige sfeer kunt creëren met geluiddempende eigenschappen. Hoe? Harde materialen weerkaatsen de geluidsgolven niet. Door deze te vervangen voor zachte materialen zorg je voor geluiddempende eigenschappen in huis die de ruimte meer akoestisch maken. In Jip en Janneke taal betekent dit simpelweg hoe meer textiel hoe beter. Vervang laminaat, marmer en parket voor tapijt(tegels), kurkvloer, pvc en karpetten. Vloerkleden zijn hierbij cruciaal. Kies daarom een vloerkleed bij Webkarpet en leg deze neer bij de bank, onder de eetkamertafel, in de speelhoek van het kind, hal, in de keuken, onder het bed…Kies waar kan voor een hoogpolig kleed.

Stoffen meubels

Kies voor een stoffen bank in plaats van een leren bank. Waarom? Omdat zachte materialen het geluid in huis beter absorberen waardoor geluidsgolven geen vrij spel krijgen. Hetzelfde geldt voor fijne woonkussens op de bank. Het is warmer en zit over het algemeen ook lekkerder na een lange werkdag. Van een linnen lampenkap boven de eettafel en naast de bank tot gestoffeerde eetkamerstoelen en plaids op de fauteuil. Je staat er misschien niet bij stil maar al deze meubels onderbreken de geluidsgolven en verbeteren de akoestiek in huis.

Raamdecoratie

Jaloezieën en lamellen winnen de laatste jaren aan populariteit als het gaat om raamdecoratie. Maar wist je dat juist de gordijnen geluiddempers zijn? Oke, niet de dunne, doorschijnende in-betweens, maar rolgordijnen of plissé gordijnen absorberen al meer geluid. Zeker wanneer je het in combinatie met overgordijnen gebruikt. Ook hier geldt: Hoe meer stof, des te minder galm in de ruimte. Met name in de slaapkamer is dit belangrijk aangezien ook de omgevingsgeluiden worden tegengehouden.

Grote ruimtes breken

Is jouw woonkamer een grote rechte ruimte? Dan krijgen de geluidsgolven als het ware vrij spel. Verbeter de akoestiek door de kamer in hoeken te delen door gebruik van bijvoorbeeld een roomdevider, een fijne boekenkast, een kinderspeelhoek of grote planten. Zo een groene walhalla in je huis staat prachtig, maar dient ook als geluidsbarrière. Met name grote planten met grote bladeren houden heel wat geluid tegen. Denk hierbij aan akoestische planten als Scindapus, Ficus Robusta, Philodendron, Strelitzia en Ficus Lyrata.

Akoestische muurdecoratie

Onder het mom ‘alle kleine beetjes tellen’ kun je als laatste redmiddel de akoestische wandpanelen bevestigen die kans op een galm of echo verminderen. Net als akoestische schilderijen aan de muur (zonder frame eromheen of glas ervoor). Dit zijn panelen gemaakt van geluiddempend materiaal. Schilderijen op schilder- of canvas doek zijn helaas niet geluidsabsorberend doordat het materiaal te dicht op elkaar is geweven. Daarnaast zorgt opgedroogde verf voor meer galm in huis. Ook kun je kiezen deze akoestische panelen op het plafond te bevestigen in de woonkamer, kinderkamer of slaapkamer.

Akoestiek in huis verbeteren tips mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie