Tips voor een soepele overgang naar de middelbare school

De overstap van de basisschool naar de middelbare school is een grote mijlpaal voor de meeste kinderen en hun ouders. Het is een spannende tijd die met de juiste voorbereiding en ondersteuning een stuk soepeler kan verlopen. Voor de ouders die dit voor het eerst meemaken met hun oudste kind en voor degenen die al een kind hebben op het Voortgezet Onderwijs en deze nieuwe fase opnieuw ingaan, hebben wij een aantal waardevolle tips op een rij gezet.

Kies de juiste middelbare school

De meeste kinderen bezoeken de Open Dagen pas als ze in groep 8 zijn. Maar waarom niet al in groep 7 ermee starten? Praat met andere leerlingen en ouders over de ervaringen en gemaakte keuzes, bezoek de websites en ga langs op de Open Dagen. Je zult zien dat je al snel een bepaalde voorkeur gaat krijgen. Iets wat je in groep 8 (meer ontspannen) verder kunt onderzoeken door mee te doen aan de meeloop-dagen en opnieuw de Open Dagen te bezoeken. Door de indrukken en ervaringen met elkaar te bespreken en je beslissing niet te baseren op puur de eerste indruk maak je de juiste beslissing. Neem daarom de tijd en verdiep je er op tijd in. Eenmaal de definitieve keus gemaakt, kunnen jullie het onderwerp ook een beetje loslaten en genieten van de laatste maanden op de basisschool.

Geniet van de zomervakantie

De beste voorbereiding op de grote verandering is ontspanning en rust opzoeken. Probeer niet de hele zomervakantie alleen met de voorbereidingen op brugklas bezig te zijn. Plan wanneer je de schoolspullen koopt, aan het begin of einde van de vakantie, en laat het verder los. De een zal er meer naar uitkijken dan de ander, maar zorg ervoor dat je kind er niet de hele tijd mee bezig is, maar zijn batterij kan opladen door te ontspannen en plezier te maken met dingen die niets met school te maken hebben. Het kan verstandig zijn wat anti-verveeltips achter de hand te houden.

Back to School fun

Samen schoolspullen kopen zou voor iedereen een leuke ervaring moeten zijn. Maak vooraf een lijstje van de benodigdheden die gehaald moeten worden: schooltas, agenda, schriften, boekenkaft, multomappen, rekenmachine, nieuwe (gym)kleding en schoenen…Laat je kind kiezen wat het mooi vindt. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen van je bijna brugklasser die straks een belangrijke nieuwe fase in gaat. Nieuwe kleding waar het kind zich mooi en prettig in voelt helpt ook een handje.

Creëer een fijne werkplek

Op de middelbare school krijgen scholieren te maken met veel huiswerk. Dat is iets wat ze in de brugklas zo snel mogelijk moeten leren. Een goede werkplek thuis is daar een essentieel onderdeel van. Zorg daarom voor een rustige plek in huis voor je tiener waar hij of zij ongestoord kan werken. In de basisschooltijd is dat vaak de eetkamertafel of een hoek in de woonkamer. Op het Voortgezet Onderwijs is dat meestal op de eigen slaapkamer van het kind. Geef je zoon of dochter voldoende inspraak over de te maken keuzes en inrichting. Kies voor een bureau waar je kroost fijn kan werken en zijn boeken en andere spullen overzichtelijk kwijt kan. Denk aan een ergonomische stoel om een goede zithouding te blijven stimuleren. Gezien de vele uurtjes die ze hier zullen moeten doorbrengen is het belangrijk hierin te investeren om fysieke klachten voor te zijn.

Bespreek spanningen

Een open communicatie is weliswaar niet iets wat je in no-time krijgt, maar een belangrijk onderdeel van de opvoeding dat zich in de loop der jaren ontwikkelt en vormt. Toch is het belangrijk regelmatig met elkaar te praten over de gevoelens van je pre-puber, interesse te tonen in zijn ervaring en beleving en open vragen te stellen zonder oordeel. Zorg voor een prettige sfeer waardoor je zoon of dochter makkelijker naar je toe kan komen met iets. De overgang van de basisschool naar de middelbare school kan nogal wat spanningen veroorzaken die zich vaak in het gedrag uiten. Door er voor hem te zijn, help je hem te ontladen. Mocht het mogelijk zijn, probeer dan de eerste maanden op zijn nieuwe school wat vaker thuis te zijn als je kind uit school komt. Vaak helpt een fijne sfeer en je aanwezigheid al een heleboel.

Geef ruimte om te wennen

Een nieuwe omgeving, drukte, nieuwe ervaringen en routine (in combinatie met de leeftijd en alle puberale veranderingen in het lichaam) kunnen de eerste weken nogal overweldigend zijn en vermoeiend. Probeer voor voldoende rustmomenten en ontspanning na school en in het weekend. Jij kent je kind het beste. Wat helpt hem ontladen? Samen wandelen of zwemmen, extra tijd om te lezen of met LEGO te bouwen doet soms wonderen. Zorg voor voldoende nachtrust. Maar ook accepteren dat wennen tijd kost en meer geduld tonen kunnen een handje helpen.

Bied begeleiding bij huiswerk

De meeste kinderen leren op de basisschool niet hoe ze het beste huiswerk kunnen plannen. Een belangrijke en nieuwe vaardigheid die ze in de brugklas noodgedwongen snel onder de knie moeten krijgen om te voorkomen dat ze ondergesneeuwd worden. Als ouder kun je je kind hierbij helpen. Leer hem hoe hij het huiswerk moet plannen door vragen te stellen over bijvoorbeeld beschikbare tijd en aankomende toetsen. Moedig hem aan om de geleerde stof te controleren door bijvoorbeeld hardop te herhalen of jou hem te laten overhoren. Zo help je je brugklasser stress en opstartproblemen te beperken door betrokken te blijven.

Wees betrokken bij school

Een schoolgaand kind eist heel wat extra uurtjes van de ouders. Dat is op het Voortgezet Onderwijs (helaas) niet anders, ook al zijn de kinderen groter en de afstand tussen ouders en school groter dan je gewend bent. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een bij het kind en school betrokken ouder een belangrijk positief invloed heeft op de werkhouding, cognitief functioneren en schoolprestaties. Maar ook in het belang van een soepele overgang naar de middelbare school is het heel belangrijk om de informatieavonden bij te wonen en oudergesprekken met de mentor niet te missen bijvoorbeeld. Vind je het leuk om meer betrokken te zijn en heb je de tijd, dan kun je er ook voor kiezen om over het beleid van de school te praten door lid te worden van medezeggenschapsraad of de ouderraad.

Ondersteun bij prestatiedruk 

Veel kinderen kunnen nogal wat prestatiedruk ervaren op de middelbare school. Als ouder kun je je kleine helpen door alert te blijven op tekenen van stress zoals vermoeidheid, slapeloosheid en (anders) opstandig gedrag. Veel ouders ervaren dit als moeilijk omdat het verschil tussen beginnende puber hormonen, invloed van nieuwe vriendschappen en prestatiedruk zich op vergelijkbare wijze kunnen uiten. Toch is het belangrijk al onze eerder genoemde tips hierin mee te nemen om dit goed te laten verlopen. Praat met je kind over zijn gevoelens, ervaringen, struggles en zoek samen naar oplossingen die het kind helpen groeien. Hiermee groeit het zelfvertrouwen en enthousiasme waardoor deze nieuwe periode een stuk soepeler verloopt, fijn voor het kind en alle andere betrokkenen.

 

 

 

Redactie

Plaats een reactie