Tips & Trucs | Je baby is aan het stikken. Weet jij wat je moet doen?

Wist je dat de meeste ongelukken in en om het huis gebeuren?

Wat moet je doen wanneer je kind valt en zijn sleutelbeen breekt? Hoe verwijder je een teek? Wat te doen bij een instectensteek? Wat je moet doen en zeker niet moet doen wanneer je kind van de trap valt? Vroeg of laat verlenen we allemaal wel een keer eerste hulp. Zeker in geval van kinderen kan kennis van Kinder EHBO van onschatbare waarde zijn. Ben je bekend met de verschillen tussen EHBO verlenen aan baby’s, kinderen en volwassenen? Ik neem een en ander met je door en geef een geweldige tip voor het geval je in paniek raakt wanneer je juist rustig en scherp moet blijven en snel moet handelen.

Een teek verwijderen

Wist je bijvoorbeeld dat er meerdere juiste manieren zijn een teek te verwijderen? Zo kun je een teek met een puntig pincet zonder ribbels uithalen. In dat geval moet je de teek met een rechtstandige beweging recht uit de huid trekken. Aan de andere kant zijn er verschillende tekenverwijderaars zoals de tekentang. In sommige gevallen kun je de teek het beste met een draaiende beweging uithalen. Zorg ervoor dat je de bijsluiter leest zodat je de juiste aanpak gebruikt.

Lees ook: Aandacht voor Dyslexie 

Een niet volgezogen teek zit nog niet vast aan je huid. Het ziet er dan uit als een klein spinnetjes. Deze kun je met een plankband of kleedpleister verwijderen.

Heeft de teek zich volgezogen, dan zit het ook goed vast in je huid. De teek lijkt dan meer op een grijs of bruin erwtje. Deze verwijder je als volgt:

Zo ga je te werk:

Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van het kind. Voorkom knijpen in het lichaam van de teek.
Verwijder de teek volgens de bijsluiter van je tekenverwijderaar zoals hierboven uitgelegd. Zorg ervoor dat er geen delen van de teek in het lichaam van het kind achterblijven.
Noteer de datum en plek waarop de teek gevonden en verwijderd werd.
Nadat de teek echt uit de huid van het kind is, ontsmet je de met een ontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld jodium).

TIP! Voorkomen is beter dan genezen. Ga je het bos in, smeer je dan in met DEET. Desalniettemin is het langer om na je boswandeling de oksel, lies, knieholte, onder het randje van je onderbroek, achter je oren of rond de haargrens in je nek te controleren. Deze dragers van de ziekte van Lyme zijn namelijk dol op warme plekjes.

Tand door de lip

De kinderen zijn lekker aan het spelen. Maar ineens struikelt er een kind valt zo ongelukkig dat hij een tand door zijn lip heeft. Auch! Weet jij hoe je moet handelen? Hieronder een aantal tips.

Zo ga je te werk:

Allereerst blijf rustig. En vertel de andere kinderen even een boekje te lezen of dergelijke. Hierdoor voorkom je paniek en blijf je de situatie de baas terwijl je het gewonde kind alle aandacht kunt geven.
Druk een steriel gaasje op de bloedende lip.
Controleer of de lip niet doorboord is, de wond niet doorloopt in de huid rondom de lip en hoe het met de tanden staat. In dat geval is een belletje naar de huisarts cruciaal. De wond moet waarschijnlijk gehecht worden.
Is dit allemaal niet het geval, maar blijft het na 10 minuten nog steeds bloeden, dan is het verstandig de huisarts alsnog te bellen.

Verslikking

Je 5 jarige zoon en zijn 7 maanden oude zusje hebben de grootste lol tijdens de lunch. De kleine meid moet heel hard lachen van haar grote broer. Maar dan gaat het mis. Ze kan niet ademen en loopt eerst rood dan blauw aan. Wat doe je?

Bij een baby: 

Pak het kind, ga zitten en leg de baby zijn buik op je onderarm en steun met je arm op je been. Met je hand ondersteun je het hoofd. Let op dat je de mond en neus niet blokkeert.
Geef met de andere hand maximaal 5 slagen tussen de schouderbladen.
Mocht het kind het voorwerp nog niet hebben uitgespuugd, dan draai je de baby zodat zij met zijn rug op je onderarm ligt. Ook hier geef je het hoofdje ondersteuning met je hand.
Op het borstbeen leg je 2 vingertoppen en geef je niet meer dan 5 borstcompressies.

Bij kinderen ouder dan één jaar ga je als volgt te werk:

Ga achter het kind staan, laat hem iets vooroverbuigen met zijn lichaam en hoofd terwijl je hem met je hand op zijn borst ondersteunt en geef 5 slagen op de rug. Dat doe je door 5 stoten van onder naar boven te geven tussen de schouderbladen.
Helpt dit niet, dan ga je over op buikstoten. Het kind staat nog steeds in dezelfde houding als hierboven beschreven. Steek je armen onder de armen van het kind door. Van je ene hand maak je een vuist en de andere hand vouw je om de vuist. Zorg ervoor dat je handen zich net boven de navel bevinden en haal hooguit 5 buikstoten door met handen een draaiende beweging schuin omhoog naar je toe te maken.

Lees ook: Ontdek Noord-Limburg met kinderen

Vergoeding

Het lijkt simpeler dan het in werkelijk is als je het voor het eerst moet doen. Dat terwijl een geringste handeling iemand zijn leven kan redden. Des te belangrijker om een Kinder EHBO cursus te volgen en certificaat te behalen. Zodra je een keer een situatie hebt meegemaakt en je lichtelijk machteloos hebt gevoeld, weet je het zeker. En geloof me, dat wil je voorkomen.

Wil je een EHBO cursus voor baby’s en kinderen volgen en de basis van een geleerde professional leren? De meeste zorgverzekeraars hebben hier wel een potje voor. Mede hierdoor worden ook toekomstige ouders gestimuleerd de Kinder EHBO cursus te volgen. Het enige wat je hoeft te doen is je behaalde certificaat en de factuur naar je zorgverzekeraar te sturen. Je moet het dus in de eerste instantie zelf betalen en achteraf declareren bij je zorgverzekeraar. De vergoeding verschilt per verzekeraar, laat je dus goed informeren als je wilt weten wat jouw aanvullende verzekering reikt.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Ondanks je algemene kennis van wat je vroeger op school leerde kun je in paniek raken op een moment dat je hulp vereist wordt. Of je gebruikt onterecht je grote mensen EHBO- kennis op een baby of een kind. Zoals mijn instructeur dat zei ‘gebruik je boerenverstand, daar kom je een heel eind mee’. Toch wil ik een super handige app met je delen. Of je een Kinder EHBO cursus hebt gevolgt of nog wilt doen, deze app kan je hulp bieden in geval van nood.

ongeluk zit in een klein hoekje

EHBO – Rode Kruis

De EHBO – Rode Kruis app is gratis. Je maakt een profiel aan en bevestigt het met je emailadres. Vanaf dat moment heb je toegang tot EHBO instructies waar ik het eerder over had, je kunt de dichtsbijzijnde AED vinden en zelfs 112 bellen of kijken waar in je buurt de cursus wordt gegeven en je kennis testen.

Of je kind nou een voorwerp in zijn neus heeft, tand door de lip of hersenschudding, er worden tips gegeven aan de hand van de constateringen en natuurlijk hoe te handelen. De meest voorkomende ongevallen verdeeld in 30 categorieën helpen je in tijd van nood. Superhandig!

Heb jij een Kinder EHBO cursus gedaan of ben je het van plan?

 

12 gedachten over “Tips & Trucs | Je baby is aan het stikken. Weet jij wat je moet doen?”

 1. Ja, dat wist ik al wel.
  Ik heb een boekje met de meest voorkomende ongevallen in mijn schuif liggen en wat er dan bij te doen.

  Ik heb al één keer op de spoeddienst gezeten omdat ik dacht dat mijn peuter pillen had geslikt na het opruimen van de medicijnenkast. Ik had ze echt hoog en ver genoeg gezet, maar ze had ze toch te pakken…

 2. Goed dat je hier aandacht aan besteed en eigenlijk zou iedereen de app moeten downloaden!
  Het is zo belangrijk om te weten hoe je moet handelen!
  Eigenlijk zou ook gewoon iedereen een ehbo cursus moeten volgen en moeten kunnen reanimeren… Het kan echt mensen levens redden!

 3. Gelukkig heb ik hier een (kinder) EHBO via m’n werk gehaald en moet ik ieder jaar op herhaling.. Dat geeft mij toch wel stiekem een beetje rust. Manlief ga ik misschien ook nog wel eens op cursus sturen!

 4. Ik wil ook mijn EHBO gaan halen. Vergeet me steeds in te schrijven als de cursus hier in het dorp voorbij komt, hoe stom eigenlijk. De app heb ik inderdaad wel. Vooral de heimlich van kinderen schijnt zo anders te zijn dan bij volwassenen. Alleen al daarom wil ik de cursus graag volgen.

Een reactie plaatsen