Zo leer je je kind tegen zijn verlies te kunnen

Zowel winnen als verliezen hoort bij het leven. Maar niet iedereen is een goede verliezer. Vandaag is het verliezen van een spel of wedstrijd, morgen een promotie. Hoe leer je een kind zijn verlies te accepteren, met zijn verdriet om te gaan,  blij te zijn voor een ander? Hierbij een aantal tips.

Dat dit een stukje opvoeding is zal je niet verbazen,
toch denken veel ouders er niet aan om dit hun kind mee te geven.

♥ Wees realistisch

Leg het kind het belang van verliezen uit. Je hoeft niet overal de beste in te zijn. Je kunt niet altijd winnen. De wil en ambitie is gezond, maar het is niet realistisch te denken dat je altijd en overal als winnaar uit de bus komt. Zolang je je best hebt gedaan en plezier hebt in wat je doet, ben je al een winnaar. Het is belangrijk te leren accepteren dat ook verliezen bij het leven hoort.

♥ Positief benaderen

Benadruk wat wel goed ging. Plezier is belangrijk. Je vriendje blij maken door te laten winnen doet je ook goed. Je best doen is belangrijker dan winnen. Ook als verliezer kun je veel winnen. Het is belangrijk dat kinderen dit vanaf jongs af aan meekrijgen. Het leven draait niet altijd om winnen.

Lees ook: Het kind leren opruimen

♥ Focus op verbetering

Focussen op winnen kan tot teleurstellingen leiden. Zeker voor een kind kan dit vrij heftig zijn. Leg de nadruk op wat er wel goed ging en de volgende keer dus beter kan en niet op wat er fout ging. Vooruitgang is net zo waardevol als winnen. Persoonlijke groei is winst.

♥ Goed voorbeeld doet volgen

Wees zelf een sportieve verliezer. Zorg ervoor dat je bewust bent van je voorbeeldfunctie als ouder. Dit vergeten we als volwassenen regelmatig.

Lees ook: Leer je kind niet te onderbreken tijdens een gesprek

♥ Vergelijk je kind niet met anderen

Hier creëer je een negatief zelfbeeld mee. Stel je oudste is een uitstekende leerling en haalt alleen maar tienen. Je jongste doet zijn uiterste best maar kan de successen van zijn broer niet evenaren. Dat hoeft ook niet. Complimenteer ze allebei op hun persoonlijke successen. Ieder kind is uniek en heeft zijn talenten.

Het is belangrijk te beseffen dat dit ook met persoonlijkheid van het kind te maken heeft. Het is een leerproces en niet iets wat je in een week leert.

Ben jij een sportieve verliezer? Hoe is jouw ervaring op dit gebied?

21 gedachten over “Zo leer je je kind tegen zijn verlies te kunnen”

    1. MamaPlaneet

      Als een kindje altijd verliest, hoe hard hij zijn best ook doet, ineens wint…heeft hij hier veel aan. Blij kind dat denkt ‘yes, ik kan het toch. Volgende keer ga ik nog meer mijn best doen. Misschien kan ik nog eens winnen’. Wij als ouders laten onze kinderen toch ook vaak winnen. Waarom doen we dat? En iemand anders laten winnen is win win. Het voelt goed iemand blij te maken.

  1. Goede tips. Mijn dochter kan ook heel slecht tegen haar verlies. De aanpak van je blog volgde ik ook al. Het heeft natuurlijk ook met inlevingsvermogen en leeftijd te maken. Dat is ook iets wat moet groeien.

  2. Goeie tips! Ik had vroeger altijd een hekel aan ouders die zelf niet tegen hun verlies konden en tijdens een sportwedstrijd van school aan de zijlijn stonden te schreeuwen. Zelf verloor ik heel vaak, met sport vooral, en daar werd ik een sportieve verliezer van. Mijn ouders zijn ook niet gewend overal de beste in te zijn dus daar kreeg ik het heel erg van mee dat verliezen niet erg was. Positief benaderen en zeggen dat het niet uitmaakt of je wint of verliest is denk ik inderdaad heel belangrijk.

  3. Dit zijn echt stuk voor stuk heel erg goede tips! Zeer belangrijk voor kinderen om ook te leren met verlies om te gaan, het is sowieso deel van het leven!

  4. Goede tips. Mijn kids kunnen ook niet altijd tegen hun verlies. Soms zeg ik wel eens tegen de oudste dat hij zijn broertje een keertje moet laten winnen. Vind het anders zo zielig

  5. Mijn oudste werd vroeger altijd erg agressief als hij met een spelletje verloor. Dit heeft ongeveer een half jaar geduurd om hem te laten accepteren dat verliezen niet altijd erg is. Mijn tweede zoon heeft er eigenlijk helemaal geen moeite mee.

  6. marliesneerinck

    Interessante tips! Ik herken mijn eigen opvoeding hier in 🙂 Mijn mama heeft dat goed gedaan 😉

  7. Blijft moeilijk voor ze, maar hier kunnen ze er redelijk mee omgaan. We laten ze af en toe natuurlijk ook “lekker” winnen om ze het fijne gevoel te geven 😉

  8. Ik heb (nog) geen kinderen maar kan me wel vinden in je tips. Ik denk dat veel volwassenen hier zelfs nog iets aan hebben. Ik merk dat veel mensen om mij heen altijd maar de beste willen zijn en altijd maar willen winnen. WIj zeggen hier thuis altijd: Meedoen is belangrijker dan winnen.

  9. Pingback: Kinderen leren omgaan met stress | Mindgym voor kids

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven